Singapūras siekia tapti pirmąja „išmaniąja“ pasaulio valstybe

Singapūras siekia tapti pirmąja „išmaniąja“ pasaulio valstybe. Viena iš pagrindinių užduočių – formuoti virtualių Singapūrą, kurio prioritetas būtų pastatų ir antžeminės bei požeminės infrastruktūros 3D modeliai bei žemėlapiai.

Skaitmeninės statybos technologija Vakarų Europos, Skandinavijos šalyse tampa neatsiejama efektyvumo siekiančių įmonių veiklos dalimi<br>AFP/Scanpix nuotr.
Skaitmeninės statybos technologija Vakarų Europos, Skandinavijos šalyse tampa neatsiejama efektyvumo siekiančių įmonių veiklos dalimi<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2016, 9:31 AM, atnaujinta May 28, 2017, 9:42 PM

Apie pažangių šiuolaikinių technologijų plėtrą statybos procesuose Lietuvoje byloja jau pastatyti arba statomi gyvenamieji, visuomeniniai, susisiekimo infrastruktūros objektai visoje šalyje, kurių projektavimui ir statybai yra naudojama statinio informacinio modeliavimo (angl. Building Information Modelling (BIM)) metodologija, o viena inovatyviausių pasaulio valstybių, Singapūras į skaitmeninį trimatį modelį perkėlė visą savo šalies plotą su jame esančiais pastatais.

700 kv. km. aprėpiantis aukštos raiškos 3D Singapūro žemėlapis – žingsnis 3D kadastro sukūrimui. 3D kadastras yra itin svarbus Singapūrui, mat net 85 proc. žmonių ten gyvena aukštuminiuose pastatuose. Požeminė erdvė išnaudojama beveik maksimaliai, o poreikiai tik auga.

3D kadastro vystytojų teigimu, šis projektas užtikrins efektyviausią pastatų ir žemės išnaudojimą, architektų ir projektuotojų darbo kokybę, pateiks patikimiausius, tiksliausius duomenis, kurie bus kur kas lengviau prieinami, tai itin pasitarnaus miestų plėtrai ir planavimui, ypač kalbant apie sudėtingesnius požeminės plėtros projektus. O kadangi duomenys bus tikslūs ir patikimi, bus išvengiama dėl žemės ribų neapibrėžtumo kylančių konfliktų.

Į Vilnių pristatyti Singapūro 3D skaitmeninio modelio VšĮ „Skaitmeninė statyba“ kvietimu atvyksta Dr. Victoras Khoo, šios valstybės Žemės tarnybos atstovas.

„Skaitmeninės statybos technologija Vakarų Europos, Skandinavijos šalyse tampa neatsiejama efektyvumo siekiančių įmonių veiklos dalimi. BIM pasiteisina įgyvendinant bet kokį statybos projektą, pradedant inžineriniais projektais, mokyklomis ir darželiais, prekybos centrais, baigiant gyvenamųjų namų statybomis. Lietuvoje BIM žengia dar tik pirmuosius žingsnius, todėl šiuo metu itin svarbus dalinimasis informacija ir gerąja patirtimi.

Galima tikėtis, kad augant konkurencijai rinkoje ir mūsų šalyje BIM ne tik padės įmonėms dirbti efektyviau, bet ir padidins sektoriaus skaidrumą“, – teigia „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.