Finansinius įpročius pakeitusi pensininkė taupo butui

Net ir uždirbant kuklų atlyginimą galima tapti turtingesniu. To pasiekti padeda taupymas ir investicijos į vertingesnius daiktus ar finansines priemones. „Planuoti savo finansus – pajamas ir išlaidas – pirmą kartą pradėjau tik prieš penkerius metus, kai galutinai apsisprendžiau, kad nebenoriu gyventi bendrabučio tipo bute ir norėčiau įsigyti tokio pat ploto, bet geresniame name esantį butą. Iki tol maniau, kad tai neįmanoma, nes pinigų tokiems pirkiniams gali turėti tik turtingi žmonės“, – pasakoja ką tik į pensiją išėjusi, bet vis dar socialinį darbą dirbanti Janina Balnienė.

Lietuvos banko užsakymu atlika namų ūkių apklausa dėl finansinės elgsenos 2015 m. parodė, kad namų ūkio išlaidas ir pajamas planavo tik kiek daugiau nei pusė – 56,4 proc. respondentų.<br>123rf nuotr.
Lietuvos banko užsakymu atlika namų ūkių apklausa dėl finansinės elgsenos 2015 m. parodė, kad namų ūkio išlaidas ir pajamas planavo tik kiek daugiau nei pusė – 56,4 proc. respondentų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2016, 2:31 PM, atnaujinta May 28, 2017, 12:40 PM

Nesuvokė, kad švaistė pinigus

Lietuvos banko užsakymu atlika namų ūkių apklausa dėl finansinės elgsenos 2015 m. parodė, kad namų ūkio išlaidas ir pajamas planavo tik kiek daugiau nei pusė – 56,4 proc. respondentų. Labiau savo pajamas ir išlaidas planavo tie Lietuvos gyventojai, kurie gavo didesnes pajamas ir bent vienas narys šeimoje turėjo aukštąjį išsilavinimą.

Kartais savo finansų neplanuojantys žmonės net nesuvokia, kad nemoka elgtis su pinigais. „Anksčiau elgiausi negalvodama – turiu pinigų, juos leidžiu, neturiu – laukiu, kol jų turėsiu arba pasiskolinu. Iki pradedant planuoti pajamas ir išlaidas, man nuolat trūko pinigų: vos gaudavau atlyginimą, jis nuolat kažkur tarsi tuščiai išgaruodavo“, – prisimena J.Balnienė.

Finansų ekspertai vienbalsiai sutaria, kad rūpintis asmeniniais finansais ir planuoti asmeninį biudžetą svarbu gaunant bet kokio dydžio pajamas. Būtent todėl kiekvienam piliečiui reiktų išmanyti asmeninių finansų tvarkymo pradmenis, nes asmeninų finansų tvarkymas padeda susikurti turtingesnį ir įdomesnį gyvenimą.

Kas tie asmeniniai finansai?

Asmeniniai finansai – tai šeimos ar vieno asmens piniginiai reikalai. Paprasčiau tariant – planuotas ir apgalvotas pajamų, laisvų lėšų ir išlaidų derinimas. Jo tikslas – visuomet turėti pakankamai pinigų savo ar savo šeimos poreikiams. Beje, tai, kad asmuo planuoja lėšas, tai dar nereiškia, kad jam nuo to taps lengviau darbe arba dėl to parduotuvėse atpigs prekės. Tai reiškia, kad žmogus nusistatė savo tikslus: kam jis nori skirti tam tikras pinigų sumas ir panaudoja planavimą šioms pinigų sumoms sukaupti. Be to, žmonės turi skirtingų tikslų įvairiais laiko tarpais: vieni pasiekiami per trumpą laikotarpį, kiti – per eilę metų.

Taigi, asmeniniai finansai padeda atsakyti į klausimus: kiek pinigų reikės asmeniui, jo šeimai, skirtingais gyvenimo etapais? Kaip šių pinigų gauti: uždirbti, taupyti ar pasiskolinti? Kaip šiuos pinigus tvarkyti ir protingai išleisti? Kaip savo turtą apsaugoti ir išsaugoti? Kaip padidinti jo vertę?

Planas, padedantis taupyti

Dažnai girdime žodį biudžetas. Asmeninių finansų biudžetas, paprasčiausiai tariant, tai pajamų ir išlaidų planas. Žmogui jis reikalingas tam, kad padėtų pasirūpinti pinigais: tiek planuotais, tiek neplanuotais atvejais.

Kaip bendrais bruožais atrodo asmens biudžetas? Žmogus popieriaus lape gali susirašyti savo planuotas pajamas (uždarbis, dividentai) ir neplanuotas (laimėjimas loterijoje, dovana, paveldėjimas). Manoma, kad pajamas kontroliuoti yra paprasčiau nei išlaidas.

Taigi, pereikime prie išlaidų skilties. Tai, ką išleidžiame, galime paskirstyti į dvi dalis. Pirma, nuolatines išlaidas (pvz. būsto nuoma, transportas (nuolatinis bilietas), mokesčiai, paskolų įmokos, pinigai taupymui). Antra, kintamas išlaidas (maistas, būsto išlaikymas, degalai automobiliui, telefono sąskaitos, maistas kavinėse, asmeninės išlaidos). Reikia prisiminti ir vienkartines išlaidas: buitinei technikai, drabužiams, pramogoms. Tokias išlaidas taip pat reikia planuoti ir įrašyti asmens finansiniame plane. Čia svarbu priminti, kad vienas svarbiausių šio biudžeto plano ir taupymo sėkmės momentų yra tas, kad išlaidų turi būti mažiau negu pajamų.

Beje, prieš pradedant planuoti asmeninį ar šeimos biudžetą, patariama įvertinti ir savo turimą turtą. Tai reiškia, jog reikia susiskaičiuoti, kokia asmens turimo būsto, automobilio, buitinės technikos, drabužių ir kitų daiktų vertė. Taip pat – koks žmogaus įsiskolinimų dydis. Po šių apskaičiavimų jau pravartu imtis savo tikslų apibrėžimo ir pajamų bei išlaidų lentelių sudarymo.

Įdomu ir tai, kad Lietuvoje sugebančių sutaupyti žmonių yra panašiai tiek, kiek ir planuojančių savo asmeninius finansus. Lietuvos banko apklausos duomenimis 2015 m. antrąjį pusmetį mūsų šalyje nors šiek tiek sutaupančių namų ūkių buvo 45,5 proc. Dažniausiai (45,7 % visų sutaupiusiųjų) namų ūkiai nurodė vidutiniškai per mėnesį sutaupę nuo 31 iki 150 Eur.

Pasitikrinkite savo finansų valdymo žinias dalyvaudami programoje „Šeimos finansų akademija“. Ją įgyvendina bendrovė „Provident Finansai“ bendradarbiaudama su Lietuvos vartotojų organizacijų aljansu ir Vilniaus kolegija. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras