Prekybos tinklai taip pat neatsilieka nuo naujausių technologijų

Prekybos tinklai orientuojasi į kaip įmanoma greitesnį apsipirkimą ir dauguma jų diegiamų naujovių susijusios būtent su tuo.

Prekybos tinklai orientuojasi į kaip įmanoma greitesnį apsipirkimą ir dauguma jų diegiamų naujovių susijusios būtent su tuo.<br>R.Neverbicko nuotr.
Prekybos tinklai orientuojasi į kaip įmanoma greitesnį apsipirkimą ir dauguma jų diegiamų naujovių susijusios būtent su tuo.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Rancaitė

Apr 18, 2016, 5:08 PM, atnaujinta May 28, 2017, 11:54 AM

Prekybos tinklasIKI“ – pirmasis rinkoje 2008 metais įdiegė savitarnos kasas. Šiuo metu jų yra 100.

„Pastebime, kad jomis šiandien naudojasi visi, net senjorai“, – sakė „IKI“ atstovė Berta Čaikauskaitė.

Taip pat įdiegta taromatų sistema, grynųjų pinigų skaičiavimo sistema „CachMaster Sigma“. Pastaroji plačiai naudojama užsienio parduotuvių tinkluose, nes ženkliai sutrumpina pinigų skaičiavimo laiką.

Dar viena naudojama inovacija – automatizuota prekių surinkimo sistema sandėlyje. Pastarosios veikimo principas nesudėtingas – kiekvienas sandėlio darbuotojas turi specialų įrenginį su ausinėmis, per kurias sistema automatiškai balsu suformuluoja užduotis – kur prekių atrinkėjas turi nuvažiuoti, kiek kokių prekių paimti ir kur pristatyti.

„Ši sistema ne tik palengvina sandėlio darbuotojų darbą, didina darbo efektyvumą, bet ne ką mažiau svarbu ir tai, kad maksimaliai sumažėja klaidų skaičius bei traumos. Palankiai vertiname ir bekontakčių mokėjimų naujovę, todėl ateityje svarstysime galimybes šios naujovės diegimui mūsų prekybos tinkle“, – sakė B.Čaikauskaitė.

Bekontaktis mokėjimas – jau prekybos tinkluose

Maxima“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris teigė, kad parduotuvėse šiuo metu sumontuotos vadinamosios „WinPOS“ naujos kartos kasos jau yra su naujais kortelių terminalais, kurie palaiko vadinamąjį bekontaktį atsiskaitymą. Tokių kasų jau yra apie 700 iš maždaug 2000.

Per maždaug dvejus metus planuojama pakeisti visas kasas ir visus kortelių terminalus naujais.

„Pirkėjas parduotuvėje nori sugaišti vis mažiau laiko, apsipirkimo procesas jam turi būti patogus ir reikalaujantis minimalių pastangų. Atsiskaitymas telefonu ar kitu bekontakčiu būdu tai skubančiam vartotojui galėtų suteikti“, – sakė Ž.Valkeris.

Jo teigimu, kad naujovės būtų įdiegtos ir priimtos vartotojų, vien lūkesčių nepakanka. Reikia ir didžiulio įdirbio. Deja, bankų ir tarpininkų infrastruktūra šiandien dar nėra paruošta bekontakčiams atsiskaitymams.

Taip pat prekybos tinklas aktyviai plečia savitarnos kasų skaičių. Iš viso 2016 metais skirtinguose šalies miestuose įsikūrusiose 25 „Maxima“ parduotuvėse planuojama įrengti 144 savitarnos kasas. Bendros investicijos į šias kasas šiemet sieks 2 mln. eurų. Įrengti vieną savitarnos kasą kainuoja vidutiniškai 14 tūkst. eurų.

„Praėjusią vasarą savo parduotuvėse pradėjome diegti ir dar vieną naujovę – kasas, kuriose klientai gali atsiskaityti tik bankų mokėjimo kortelėmis. Buvo įrengtos dvi bandomosios kasos. Naujai diegiamos kasos mokėjimo kortele mokantiems klientams padeda už pirkinius atsiskaityti greičiau, saugiau ir patogiau. Kartu jos palengvina darbą ir mūsų kasininkams, nes jiems, neatliekant operacijų su grynaisiais, gerokai suprastėja atsiskaitymo procesas“, – teigė Ž.Valkeris.

Daugiausiai dėmesio – lojalumo pasiūlymų vystymui

RIMI“ šiuo metu daugiausiai dėmesio skiria lojalumo pasiūlymų vystymui.

„Mūsų pagrindinis šio projekto tikslas – kuo tiksliau pasiūlyti tai, ko mūsų pirkėjui šiuo metu labiausiai reikia. Jau nebe naujiena, kad mūsų pirkėjai gauna pasiūlymus pagal jų pirkinių krepšelio istoriją – norime tai daryti kuo tiksliau“, – sakė „RIMI Lietuva“ atstovė Giedrė Bielskytė.

„Antra naujiena – per šiuos metus planuojame, kad visose mūsų parduotuvėse bus įdiegta NFC technologija, o visos naujos lojalumo kortelės, kurias išduodame pirkėjams, jau turi NFC mechanizmą. Tai reiškia, kad pirkėjams nebereikės braukti lojalumo kortele, o užteks priliesti ja banko kortelių skaitytuvą. Ši technologija turi platų panaudojimą ateityje, kuomet bankų kortelės taip pat bus išduodamos su NFC technologija“, – sakė G.Bielskytė.

Jos teigimu, praėjusiais metais buvo pradėtos diegti savitarnos kasos, planuojama šį projektą tęsti ir toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.