Maskva turistus stumia ten, kur niekas nenori

Jokių kelionių į Turkiją ar Egiptą. Norite ilsėtis – rinkitės Krymą. Tokią žinią Rusijos valdžia pasiuntė gyventojams.

Krymą dar renkasi Rusijos senjorai, bet jauni turistai čia vykti nenori.<br>„Scanpix“ nuotr.
Krymą dar renkasi Rusijos senjorai, bet jauni turistai čia vykti nenori.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Apr 19, 2016, 6:43 AM, atnaujinta May 28, 2017, 11:20 AM

2015-ieji Rusijos išvykstamojo turizmo kompanijoms buvo siaubingi: šių bendrovių gretos sumažėjo pusantro karto, klientų skaičius smuko net 31 proc. – nuo 17,5 mln. 2014-aisiais iki 12,5 mln. pernai.

Priežastys daugiausia buvo ekonominės – smuko rublio kursas, o kartu su juo ir vietos gyventojų pajamos pavertus užsienio valiuta.

Šįmet – ne ką geriau: manoma, kad šis sektorius susitrauks dar trečdaliu. Tik jau dėl politinių sumetimų, nes Rusijos keleiviniams lėktuvams uždrausta skraidyti į poilsiautojų labiausiai mėgstamas šalis – Egiptą ir Turkiją.

Egiptas buvo išbrauktas iš Rusijos aviatorių ir turistų žemėlapių po to, kai pernai, pakilęs iš Šarm aš Šeicho, susprogo lėktuvas su daugiau nei 200 poilsiautojų iš šios šalies.

Savo ruožtu Turkija Maskvos nemalonę užsitraukė numušusi rusų karinį orlaivį, įskridusį į jos teritoriją iš Sirijos pusės.

Šias valstybes iki šiol rinkdavosi apie pusę į užsienį susirengusių rusų.

Neseniai tiesioginio eterio metu šalies prezidentui Vladimirui Putinui buvo užduotas klausimas, kada vėl bus galima skristi į Turkiją ar Egiptą.

Akivaizdu, kad rusams tai rūpi. Tačiau Kremliaus vadovas leido suprasti, kad artimiausiu metu to tikėtis neverta.

Pernai Krymas sulaukė mažiau nei 5 mln. poilsiautojų. Dar 2012 metais jų ten buvo atvykę per 6 mln., o sovietmečiu ilsėdavosi daugiau nei po 8 milijonus kasmet.

Rusijos valdžia visaip stengiasi paskatinti tautiečius rinktis iš Ukrainos atplėštą pusiasalį, bet šie spardosi. Ko nemažai užsienio kurortų mačiusiems žmonėms vykti ten, kur daugelis poilsio namų, sanatorijų ar viešbučių neremontuoti dar nuo sovietmečio?

Ukrainiečiai buvo įpratę prie pusiau laukinio poilsio Kryme, tačiau jis dabar – jau priešiškos šalies teritorija.

Pusiasalyje niekas iš Vakarų kompanijų investuoti negali dėl šiam regionui taikomų tarptautinių sankcijų. Kremlius, netekęs milžiniškų pajamų iš naftos, irgi neturi pinigų šiai teritorijai pastatyti ant kojų.

Todėl bene vienintelė išeitis – atimti iš rusų poilsiautojų Egiptą ir Turkiją, kad jie, nors ir sukandę dantis, trauktų prie Juodosios jūros.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.