„Lifosos“ savininkas parduoda jachtą, nes įsigijo prabangesnę

Milijardierius, “EuroChem“ valdybos pirmininkas, Kėdainių „Lifosos“ savininkas Andrejus Melničenka, pernai įsigijęs jachtą už 400 mln. eurų, senąją pasiryžo parduoti. Senoji jachta turtuoliui kainavo ne mažiau 300 mln. dolerių, rašo forbes.ru.

Ši jachta turtuoliui kainavo ne mažiau 300 mln. dolerių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ši jachta turtuoliui kainavo ne mažiau 300 mln. dolerių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jachta – labiausiai atpažįstama pasaulyje, tačiau ją parduodant gali kilti sunkumų dėl nestandartinio išpildymo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jachta – labiausiai atpažįstama pasaulyje, tačiau ją parduodant gali kilti sunkumų dėl nestandartinio išpildymo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Milijardierius Andrejus Melničenka po to kai pernai pasistatė jachtą už 400 mln. eurų, senąją pasiryžo parduoti.<br>Wikipedia nuotr.
Milijardierius Andrejus Melničenka po to kai pernai pasistatė jachtą už 400 mln. eurų, senąją pasiryžo parduoti.<br>Wikipedia nuotr.
Kėdainių „Lifosos“ savininkas Andrejus Melničenka.<br>Wikipedia nuotr.
Kėdainių „Lifosos“ savininkas Andrejus Melničenka.<br>Wikipedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 22, 2016, 4:49 PM, atnaujinta May 28, 2017, 12:25 AM

„EuroChem“ valdybos pirmininkas nusprendė parduoti savo pirmąją didelę jachtą, kurios ilgis 119 metrų, pranešė verslininko pažįstamas. A.Melničenkos atstovai situacijos nekomentavo.

Jacta įsimintina dėl savo originalaus dizaino, primenančio povandeninį laivą. Ją pastatė bendrovė „Blohm + Voss“ ir nuleido į vandenį 2008 metais. Jos interjerą sukūrė prancūzų dizaineris Filipas Strakas. Jachtoje yra įrengta besisukanti lova, kuri savininkui padeda stebėti ir saulėtekį, ir saulėlydį. Apartamentuose gali apsigyventi iki 14 svečių.

Jachtoje, kuri gali judėti ne tik vandenyje, bet ir per smėlį, yra įrengta sraigtasparnio nusileidimo aikštelė ir trys baseinai. Vien jachtos laiptai savininkui kainavo 60 tūkst. dolerių. Iš viso jachta kainavo 320 mln. dolerių.

„Yacht Harbour“ įkūrėjas Dmitrijus Semiochinas sako, kad A.Melničenkos jachtų dėl išskirtinio dizaino nesupainiosi su kitomis.

Jo teigimu, pirmoji jachta yra labiausiai atpažįstama pasaulyje, tačiau ją parduodant gali kilti sunkumų dėl nestandartinio išpildymo.

„Žmonės labai skirtingai žvelgia į dizainą. Ši jachta – labai individualus projektas. Tam, kad ją parduotų už maksimalią kainą, reikės pirkėjo, įsimylėjusio šį dizainą“, – sako D.Semiochinas.

Pasak jo, išlaikyti dvi jachtas – brangus malonumas. Vien tik užpildyti tokios jachtos baką degalais kainuoja 500 tūkst. dolerių.

Su juo sutinka ir bendrovės „itBoat“ įkūrėjas Nikita Gorčiakovas, kuris pabrėžia, kad parduoti tokią jachtą – sunku.

„Ją parduoti praktiškai neįmanoma. Kalbant apie dizainą, ji jau paseno: dabar madingesnės jachtos su kriokliais, vadinamaisiais nesibaigiančiais baseinais. O mūsų aptariamoje jachtoje dėl labai mažo atviro denio ploto jų įrengti neįmanoma“, – sakė N.Gorčiakovas.

Jo manymu, 90 proc. savininkų būdingas klasikinis skonis, o A.Melničenkos jachta pernelyg individuali bei avangardinė.

Jeigu A.Melničenka parduos jachtą, jis neliks be laivo. Greitai jis turės naują jachtą su burėmis. Jos pavadinimas, beje, toks pat kaip ir senosios – „Sailing Yacht A“, o ilgis – 142,8 metro. Ją stato vokiečių bendrovė „Nobiskrug“ ir pernai jachta jau buvo testuojama vandenyje.

„Daily Mail“ pranešė, kad šios jachtos kaina sieks 400 mln. eurų. Tačiau ir šis projektas išskirtinai ekstravagantiškas, jachtą vertėtų vertinti kaip šiuolaikinio meno kūrinį.

„Sailing Yacht A“ užima 9-ą vietą tarp didžiausių pasaulio jachtų, o ankstesnioji, kuri yra parduodama – 21 vietą.

Pagal ilgį naująją A.Melničenkos jachtą lenkia tik Romano Abramovičiaus „Eclipse“, kurios ilgis 162,5 metro ir Ališero Usmanovo „Dilbar“, kurios ilgis 156 metrai.

A.Melničenka – ne pirmasis rusų milijardierius, kuris nori parduoti savo jachtą. Pernai savo jachtos „Serene“ atsikratė pagrindinis alkoholio bendrovės „SPI Group“ akcininkas Jurijus Šefleris.

Parengė Kristina Rancaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.