Darbas komandiruočių principu tampa vis populiaresnis Lietuvoje

Šią savaitę Lietuvos ir Lenkijos pasienyje atidarytas pirmasis šalyje ir visoje ES informacinis centras komandiruojamiems darbuotojams ir darbo migrantams. Verslo atstovų vertinimu, tai svarbus žingsnis, leisiantis sumažinti konkurencinius skirtumus tarp Lietuvos įmonių ir užtikrinti tinkamą ES teisės vykdymą.

Šiuo metu daugiausia darbuotojų komandiruojama iš statybų ir transporto sektoriaus. Taip pat darbuotojų komandiravimas būdingas gamybos ir paslaugų bei verslo paslaugų sektoriams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šiuo metu daugiausia darbuotojų komandiruojama iš statybų ir transporto sektoriaus. Taip pat darbuotojų komandiravimas būdingas gamybos ir paslaugų bei verslo paslaugų sektoriams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2016, 2:43 PM, atnaujinta May 28, 2017, 12:47 AM

„Darbuotojų migracijos ir komandiravimo apimtys Baltijos regione nuolat auga: Lietuvos verslininkai ieško verslo kontaktų kitose šalyse, dalyvauja viešuose pirkimuose ir atlieka darbus daugelyje ES šalių, todėl neišvengiamai susiduria su darbuotojų komandiravimo ypatumais užsienyje.

Informacijos ir praktinių konsultacijų trūkumas buvo jaučiamas tiek iš darbdavių pusės, siekiant užtikrinti saugias darbo sąlygas, tiek iš komandiruojamų darbuotojų, siekiant ginti savo teises. Todėl šio naujo informacinio centro nauda Lietuvai yra akivaizdi“, – sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) viceprezidentas Erlandas Mikėnas.

Darbas komandiruočių principu tampa vis populiaresnis. Kaip rodo praktika, Lietuvos darbdaviai aktyviai samdo darbuotojus vietos įmonėse ir siunčia juos į komandiruotes užsienyje arba pas darbdavį kitoje šalyje. Tokiu principu Lietuvoje dirba iš kitų šalių atvykę darbuotojai.

Šiuo metu daugiausia darbuotojų komandiruojama iš statybų ir transporto sektoriaus. Taip pat darbuotojų komandiravimas būdingas gamybos ir paslaugų (švietimo, socialinio darbo) bei verslo (administravimo, finansų) paslaugų sektoriams. Taip pat jaučiama paklausa užsienio statybų, metalo konstrukcijų surinkėjų, laivastatybos, remonto ir elektros instaliacijos darbo rinkose.

„Dalis Lietuvos įmonių jau puikiai naudojasi komandiravimo praktika, o darbuotojai yra supažindinti su naujausiomis direktyvos redakcijomis bei jaučia jų naudą asmeniškai.

Darbuotojų žinių komandiravimo klausimais sustiprinimas leidžia tiek pačiam darbuotojui jaustis tvirčiau, tiek leidžia darbdaviui įgyti didesnį konkurencinį pranašumą varžovų atžvilgiu, o tai yra ypač svarbu Lietuvai, kaip mažai ir atvirai ekonomikai, susiduriančiai su situacijomis, kai išorės nuosmukiai tampa tiesioginiais vietos ekonomikos stagnacijos šaltiniais“, – teigia LPK atstovai.

Šių metų kovo 8 d. Europos Komisija (EK) paskelbė pasiūlymą Europos Parlamento ir Tarybos direktyvai, kuria iš dalies keičiama ir papildoma 1996 m. gruodžio 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 96/71/EB dėl darbuotojų komandiravimo paslaugų teikimo sistemoje. Lietuvos darbuotojai ir darbdaviai, kuriems aktualūs komandiravimo klausimai, tikisi, kad vakar duris atvėręs informacijos centras padės platinti ir aiškinti informaciją apie šią direktyvą.

Pasak E.Mikėno, Lietuvos transporto ir vežėjų įmonėms labai aktualūs nauji EK pasiūlymai dėl darbuotojų komandiravimo direktyvos pakeitimų: „EK pateikti pasiūlymai dėl komandiravimo direktyvos keitimo kelia susirūpinimą Lietuvos įmonėms, teikiančioms paslaugas ES.

Įgyvendinant principą „vienodas užmokestis už vienodą darbą toje pačioje vietoje“ pažeidžiamas laisvas paslaugų judėjimas, kuris yra vienas iš pagrindinių ES principų ir būtina sąlyga ES vidaus rinkoje. Darbo užmokesčio sulyginimas reiškia, kad bus praktiškai panaikinama kainų konkurencija paslaugų sektoriuje, o tai pašalins konkurencingumo veiksnius, kurie yra ES ekonomikos plėtros variklis“, – pabrėžia LPK viceprezidentas.

Kaip pastebi E.Mikėnas, nauja EK siūloma tvarka turi protekcionizmo užuomazgų, o pagrindiniai pasiūlymai yra palankūs toms šalims, į kurias atvyksta pigesnė darbo jėga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.