Pristatoma pirma vertybinių popierių birža startuoliams

Estijoje startavo pirmoji pasaulyje vertybinių popierių birža startuoliams ir juos finansuoti norintiems investuotojams. Estų bendrovė „Funderbeam“ pristatė startuolių vertybinių popierių biržos platformą „Funderbeam Markets“.

Šis naujas modelis itin aktualus Lietuvai. Šalies startuoliai turi daug potencialo tarptautinėje rinkoje, tačiau susiduria su finansavimo problema.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šis naujas modelis itin aktualus Lietuvai. Šalies startuoliai turi daug potencialo tarptautinėje rinkoje, tačiau susiduria su finansavimo problema.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 22, 2016, 11:56 AM, atnaujinta May 28, 2017, 1:18 AM

Platforma atveria naujas galimybes investuojantiems į pradiniame plėtros etape esančius startuolius. Tarp pirmųjų išbandžiusių pažangią „Funderbeam Markets“ sistemą – garsus JAV investuotojas, kompanijos „Draper Fisher Jurvetson“ įkūrėjas ir partneris Timas Draperis, kurio vardas gerai žinomas startuolių bendruomenėje.

„Funderbeam“ įkūrėjai siekia sukurti geresnes finansavimo sąlygas pradedantiesiems startuoliams ir taip suaktyvinti šios industrijos plėtrą. Iki šiol pradinėje kūrimosi stadijoje esantys startuoliai susidurdavo su kapitalo trūkumo problema.

Investuotojai vengdavo prisidėti prie naujų verslo modelių plėtojimo, nes šioje industrijoje trūko likvidumo – investicijos būdavo įšaldomos, kol startuolis pasiekdavo antrą ar trečią plėtros etapą. Įprastai tai užtrunka kelis metus. Ilgai trunkantis kapitalo atgavimas yra nepatrauklus investuotojams – vengdami rizikos ir ilgai trunkančio proceso, jie rinkdavosi investuoti į jau antrame ar trečiame plėtros etape esančius startuolius.

„Funderbeam Markets“ modelis paremtas blockchain atsiskaitymų technologija. Investuotojų kapitalas platformoje virs skaitmeniniais žetonais, kuriuos vėliau jie lengvai galės parduoti antrinėje rinkoje.

„Kapitalo perteklius radikaliai pakeitė pirminį akcijų biržos vaidmenį. Akcijų birža, iš sistemos, kuri skirta padidinti savo kapitalą, tapo vieta iškilti pradedantiesiems investuotojams. Tačiau daugumos žmonių galimybes investuoti pradiniame etape yra ribotos, o biržoje, tarp įmonės ir investuotojo, atsiradus tarpininkams, šis procesas dar ir pernelyg išbrango.

Įgyvendindami „Funderbeam Markets“ projektą, norime situaciją pataisyti ir sukurti daugiau galimybių savo kapitalą padidinti tiek investuotojams, tiek startuoliams“, – sako „Funderbeam“ generalinė direktorė Kaidis Ruusaleppas.

Vienas iš pirmųjų išbandžiusių naujosios estų investicijų platformos „Funderbeam Markets“ veikimą buvo žymus startuolių investuotojas Tim Draper. Anot jo, platforma taps reikšminga startuolių industrijos dalimi.

„Noriu pasveikinti „Funderbeam“ su naujosios platformos paleidimu. Aš žaviuosi tuo, kokias problemas ši kompanija pasirinko spręsti. Rinka dabar funkcionuoja neefektyviai. „Funderbeam“ imasi veiksmų, kad tai pakeistų! Pagaliau mes turėsime realias galimybes keistis ir prekiauti investicijomis privačioje rinkoje. Aš be galo didžiuojuosi „Funderbeam“ komanda už tai, kad jie imasi iniciatyvos tai įgyvendinti. Myliu estus, jie iš tiesų išprotėję! Žinoma, gerąja prasme“, – sako Timas Draperis.

Vienas iš „Funderbeam“ įkūrėjų Villu Arak teigia, kad aktyviai dirbama ties platformos populiarinimu kaimyninėse Baltijos šalyse. Jo teigimu, šis naujas modelis itin aktualus Lietuvai. Šalies startuoliai turi daug potencialo tarptautinėje rinkoje, tačiau susiduria su finansavimo problema.

„Funderbeam Markets“ plėtra tarptautiniu mastu dar tik prasideda, tačiau mes jau dedame daug pastangų į kaimyninių Baltijos šalių startuolių industrijos plėtrą. „Vinted“, „Trafi, „Exacaster“ ir daugelis kitų šaunių Lietuvoje sukurtų kompanijų yra puikiai žinomos ne tik Baltijos šalyse, bet ir kituose pasaulio regionuose. Net ir būnant už 600 kilometrų, akivaizdžiai matome, kad startuolių industrija Lietuvoje įgauna vis didesnį pagreitį. Siekiame sukurti geresnes sąlygas įmonių įkūrėjams ir investuotojams Lietuvoje. Nuo šiandien jums tereikia imti ir naudotis mūsų platforma – ji išspręs problemas!“, – sako Villu Arakas.

„Funderbeam“ jau paskelbė ir pirmųjų penkių startuolių sindikatų, sukurtų šioje platformoje, sąrašą. Pirmieji startuoliai atrinkti tik iš Estijos rinkos – šalies, kurioje įkurta ir „Funderbeam“. Tai „Huntloc“, „Paytailor“, „Shipitwise“, „SportID“ ir „Sportlyzer“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.