Šešėlis Panamą gaubia jau seniai

Vieta, kuri sujungia Atlanto ir Ramųjį vandenynus. Saulės lepinama šalis, kurioje, atrodo, galima gyventi be rūpesčių. Bet dabar jų per akis ir pačiai Panamai, ir likusiam pasauliui.

Panamos sostinėje Panamoje gyvuoja lengvatinių mokesčių zonos pranašumais besinaudojančios kompanijos.<br>AP nuotr.
Panamos sostinėje Panamoje gyvuoja lengvatinių mokesčių zonos pranašumais besinaudojančios kompanijos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

(„Lietuvos rytas“)

Apr 23, 2016, 6:21 PM, atnaujinta May 27, 2017, 9:06 PM

„Panamos dokumentų“ skandalas kliudė ne tik politikus, verslo kompanijas ar šešėlines organizacijas.

Daugeliui kilo klausimas, kuo nusipelnė ta Panama, kad per čia steigiamas įmones buvo pumpuojamos protu sunkiai suvokiamos sumos.

Virto pinigų plovykla

Iš Škotijos kilęs istorikas, rašytojas ir politikos žurnalistas Martinas Walkeris (69 m.) priminė, kaip ši valstybė atrodė prieš kelias dešimtis metų.

„Saulėta šešėlinių pinigų prieglobsčio vieta Panama – globalizacijos simbolis, pagrindinis punktas ir prekių perkrovimo vieta, kurioje du vandenynai susijungia į laisvą nuo mokesčių zoną ir kuri ilgą laiką buvo Amerikos protektoratas.

Beveik prieš 30 metų aš, reporteris, stovėjau šalia JAV kareivių prie popiežiaus nuncijaus rezidencijos Panamos sostinėje Panamoje ir saugojau savo ausis nuo grupės „The Clash“ triukšmingosios dainos „I Fought The Law and the Law Won“ („Aš kovojau su įstatymu, ir įstatymas nugalėjo“).

Garsia roko muzika amerikiečių įsibrovėliai norėjo išvilioti Panamos vadovą generolą Manuelį Noriegą iš jo diplomatinio prieglobsčio ir 40 metų pasodinti į JAV kalėjimą“, – sakė M.Walkeris.

Generolas ir karinis šalies diktatorius 1992 metais sėdo į kalėjimą JAV už kokaino kontrabandą, reketą ir pinigų plovimą.

Po devynerių metų jis buvo perduotas Panamai. Tačiau net ir pasodinus M.Noriegą ši šalis išliko tikra pinigų plovykla. Galbūt didžiausia pasaulyje.

Dviejų teisininkų kūrinys

Naujausioje dramoje, kuri susijusi su Panamos teisinių paslaugų bendrove „Mossack Fonseca“, taip pat esama ryšio tarp Senojo ir Naujojo Pasaulio.

Jurgenas Mossackas, nacistinės Vokietijos SS kovinių dalinių „Waffen-SS“ veterano sūnus, gimė 1948 metais Bavarijoje, bet persikėlė gyventi į saulėtąją Panamą. Ten 1977-aisiais įkūrė savo teisinių paslaugų bendrovę.

1986 metais prie J.Mossacko prisijungė Panamos advokatas, rašytojas ir politikas Ramonas Fonseca.

Pastarasis iki praėjusio mėnesio buvo partijos „Panamenista“ viceprezidentas, kol prokurorai neišsiaiškino, kad 1,8 milijardo dolerių (dabartiniu kursu – 1,6 mlrd. eurų) sumos plovimo, susijusio su Brazilijos naftos bendrove „Petrobras“, pėdsakas nusidriekia į Panamą ir „Mossack Fonseca“.

Sąsajos – Londone

Abu teisininkus sieja Londonas. Aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje J.Mossackas trejus metus gyveno šiame finansų pasaulio sostine vadinamame mieste. Kišenėje turėdamas teisės mokslų baigimo Panamoje diplomą, jis norėjo darbuotis tarptautinės teisės advokatu.

R.Fonseca baigė Londono ekonomikos mokyklą.

Dabartinis Londonas – miestas, kuriame Pakistano ministro pirmininko šeima, buvęs Irako prezidentas ir Nigerijos senato vadovas, padedami ištikimojo „Mossack Fonseca“ paslaugų, anonimiškai užsiėmė nekilnojamojo turto verslu.

Londone tokie žmonės yra mielai laukiami. Tačiau iš „Panamos dokumentų“ krūvos pabiro ir britams nemalonūs: įspūdingame „Mossack Fonseca“ klientų sąraše aptikta ir sąsajų su dabartinio Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Davido Camerono tėvu.

Britų premjeras gynėsi, kad asmeniškai neturi akcijų ir nedalyvauja jokios užsienio bendrovės veikloje.

Ironiška, kad apie tai D.Cameronas pranešė per tarptautinės audito, mokesčių ir konsultacijų bendrovės „PricewaterhouseCoopers“ biurą.

Šią kompaniją pernai britų parlamento Audito komiteto nariai apkaltino skatinimu vengti mokesčių.

Beje, iš anksčiau klestėjusios Britų imperijos Londonas pats valdo regionus, kurie vadinami lengvatinių mokesčių zonomis. Jos driekiasi nuo Britų Mergelių Salų iki Meno salos, nuo Bermudos iki Normandijos salų.

Painūs santykiai su Karibais

Panama ir Karibų jūros regionas jau seniai tapo pagrindiniu pelningiausio nelegalaus verslo atramos punktu: per čia narkotikai iš Pietų Amerikos keliauja į Šiaurės Amerikos ir Europos rinkas. Sukasi šimtai milijardų dolerių.

Suprantama, kad nešvarūs pinigai turi būti plaunami, paslepiant jų kilmę. Esant tokiai paklausai atsirado ir pasiūla.

Prieš 45 metus tuometis JAV prezidentas Richardas Nixonas paskelbė karą narkotikams. Nuo tada Karibų jūros regione pradėjo kurtis įvairūs bankai, advokatų kontoros, audito specialistai ir finansų patarėjai.

Padedami patyrusių Londono Sičio ekspertų, jie surado įvairių galimybių, kaip galima išlaikyti neskaidriai sukauptą didžiulį turtą. Juolab kad čia niekam neprivalu aiškinti jo kilmės.

Tokiam verslui Karibų regionas tinkamiausias ne tik geografiniu požiūriu. Pagal Olandijos kolonijų ir Britų imperijos tradicijas valstybinis daugelio salų suverenumas yra neaiškiai nustatytas.

Pavyzdžiui, Britų Mergelių Salos turi savivaldą, tačiau yra valdomos Didžiosios Britanijos, jų gyventojai yra Europos Sąjungos piliečiai.

Šiose tik 28 tūkstančius gyventojų turinčiose salose buvo įkurta 45 proc. visų pasaulio lengvatinių mokesčių bendrovių.

Teisines paslaugas teikiančiai „Mossack Fonseca“ Britų Mergelių Salos tapo nuostabia vieta vadinamosioms pašto dėžučių bendrovėms steigti. Pagal tenykštę teisę tikrieji savininkai gali likti anonimiški ir laisvi nuo mokesčių.

Todėl iki šiol neaišku, ar šios sistemos vartotojai, taip pat ir teisinių paslaugų bendrovė „Mossack Fonseca“ padarė kokių nors nusikaltimų.

Dreba net ir Kinija

Vis dėlto nereikia būti narkotikų prekeiviu, kad įvertintum tokios sistemos patrauklumą.

Lengvatinių mokesčių zonose įkurtų bendrovių ir „Mossack Fonseca“ paslaugomis, 15min.lt teigimu, naudojosi ir mūsų šalies apsukruoliai – kad ir buvęs Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius ar pardavinėjamos „Lukoil Baltija“ vadovas Ivanas Paleičikas.

Vis dėlto tai – tiktai smulkutės žuvelės, palyginti, pavyzdžiui, su Rusijos prezidento Vladimiro Putino patikėtiniais, kurių pinigai keliavo per šias kompanijas. Taip pat ir su Alijevų šeima, kuri valdo naftos turtingą Azerbaidžaną, ar Prancūzijos dešiniųjų partijos vadovais.

Kliuvo net Kinijai, kuri dabar cenzūruoja interneto svetainėse ar socialiniuose tinkluose pasirodžiusius pranešimus, susijusius su „Panamos dokumentais“.

Paaiškėjo, jog „Mossack Fonseca“ įsteigtoms bendrovėms dirigavo arba bent jų akcijų turėjo nemažai artimų Kinijos prezidento Xi Jinpingo giminaičių ir šios šalies Komunistų partijos politinio biuro narių.

Vis dėlto šie veikėjai turi daug bendra – pinigų ir norą juos apsaugoti, nuslėpus abejotiną kilmę. („Focus.de“, „Suddeutsche.de“, LR)

Politikai pradėjo trauktis iš postų

Bene pirmasis iš „Panamos dokumentuose“ paminėtų politikų postą paliko Islandijos ministras pirmininkas Sigmunduras Davidas Gunnlaugssonas – jis atsistatydino šio mėnesio pradžioje.

Islandijos premjeras į keblią padėtį pateko po to, kai nutekinti dokumentai parodė, kad jis kartu su žmona tikriausiai naudojosi viena neapmokestinamąja bendrove siekdamas nuslėpti milijonų dolerių investicijas, o tūkstančiai protestuotojų išėjo į gatves reikalaudami jo atsistatydinimo.

Vakar apie pasitraukimą paskelbė Ispanijos pramonės ministras Jose Manuelis Soria. Jo pavardė pasirodė „Mossack Fonseca“ klientės įmonės „UK Lines“ dokumentuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.