Pertvarka „Vilniaus vandenyse“ – naujos algos ir automobiliai?

Įtampa bendrovėje „Vilniaus vandenys“ neatlėgsta. Pertvarkai, kurios ėmėsi pasikeitusi jos vadovybė, galo dar nematyti. Kol kas aišku tik viena: iš 950 „Vilniaus vandenų“ darbuotojų sostinės savivaldybei pavaldžioje įmonėje liks 200 mažiau. Jų skaičius pamažu traukiasi, o vadovai tvirtina, kad taip „atsikratoma ir vagimis“.

Bendrovėje „Vilniaus vandenys“ atleidimų banga dar neatslūgo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Bendrovėje „Vilniaus vandenys“ atleidimų banga dar neatslūgo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Įmonės „Vilniaus vandenys“ vadovai tikina, kad dirbančiųjų algos – tik kils.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Įmonės „Vilniaus vandenys“ vadovai tikina, kad dirbančiųjų algos – tik kils.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
D.Nedzinskas: „Korupcijos nebeliks“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Nedzinskas: „Korupcijos nebeliks“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Audrė Srėbalienė

2016-04-27 12:44, atnaujinta 2017-05-27 11:44

Tačiau likusieji vieni su kitais kalba apie tai, kas vyksta už uždarų įmonės durų, o neištvėrę įtampos savo nuogąstavimus išlieja ir į viešumą. Anonimiškai. Skambučiai į redakciją sklidini baimės.

Įmonių pertvarkymas visuomet yra skausmingas. Todėl logiška, kad pranešimą apie atleidimą iš darbo gavę darbuotojai ne tik stebi, kas vyksta įmonėje, bet ir piktinasi tuo, kas jiems badyte bado akis.

Marios įtarimų

„Vilniaus vandenų“ naujieji vadovai pasirašė panaudos sutartis automobiliams, bet už kai kuriuos iš jų lizingo įmokas sumoka įmonė? Naujoji įmonės personalo skyriaus vadovė algos gauna 2500 eurų į rankas? Pasirašant naują darbo sutartį privalu užpildyti klausimyną su asmenine informacija, pavyzdžiui, reikia nurodyti, kur dirba sutuoktinis?

Tai – ne vieninteliai klausimai, kuriuos beria į redakciją paskambinę „Vilniaus vandenų“ darbuotojai. Vieni – jau buvę, kiti – dar dirbantys. Jiems pikta ir dėl to, kad, esą, tuomet, kai žmogus, gavęs atleidimo iš darbo įspėjimą, neištveria – susiranda kitą darbą ir paprašo atleidžiamas, jam atsisakoma sumokėti išeitinę kompensaciją.

„Bet juk neįmanoma sėdėti ir laukti, kol išauš tikroji atleidimo diena, tenka ieškotis darbo. O jei jį randi, prarandi kompensaciją, – piktinosi žmonės. – O jei nesiunti gyvenimo aprašymo – nekandidatuoji į savo buvusią darbo vietą, vadinasi, esi nelojalus? Pats atsisakai darbo? Vadinasi, „išeitinė“ taip pat nepriklauso?“

Įmonės darbuotojai kalba ir apie tai, kad, esą, visi buvę įmonės teisininkai išėjo iš darbo, todėl „Vilniaus vandenys“ samdo advokatų kontorą.

Kalba ir apie tai, kad buvusios darbovietės išsižadėjo ir santechnikai, kurie, pagal iškvietimą, keisdavo vandens skaitiklius. Viena priežasčių – sumažintos algos, kita – nurodymas per dieną pakeisti ne mažiau 15 skaitiklių.

„Vienam skaitikliui įmanoma skirti vos 30 minučių? Tiek laiko juk „sudega“ vien kelyje iki kliento. Gerai, jei tą skaitiklį pavyksta sklandžiai pakeisti, o jei pritrūksta kokios detalės? Kita vertus, kaip apskritai santechnikui susiorganizuoti tuos užsakymus? Belstis į butą ir siūlyti paslaugą?“ – nerimo „Vilniaus vandenų“ darbuotojai.

Pertvarka – neišvengiamybė

„Nesikišu į tokius dalykus, kaip automobilių lizingas. Yra žmonėms nustatytos algos, yra ir tam tikri finansiniai paketai.

Tačiau, pasikeitus įmonės vadovams, visų darbų kainos buvo sumažintos 10-15 proc., net ir pasirašytų sutarčių. Tai padės sutaupyti milijonus eurų. Visada galima ieškoti priekabių, ir lygioje sienoje rasti duobučių.

Esu įsitikinęs, kad tie darbuotojai, kurie vogė, dabar yra nepatenkinti. Gali jie kalbėti ką nori, bet aš galiu garantuoti, kad daugiau toje įmonėje niekas nevogs“, – į klausimų šabakštyną atsakymą metė bendrovės „Vilniaus vandenys“ valdybos pirmininkas Darius Nedzinskas.

Jo teigimu, vadovų siekis – kad įmonėje visi dirbtų sąžiningai, taip, kaip reikalauja geriausia korporatyvinė praktika: viskas bus įmonėje vieša ir skaidru.

„Neturime jokių paslapčių. Visi nepatenkinti „veikėjai“, kurie buvo atleisti, vertėsi nelegalia veikla“, – patikino pašnekovas.

Algos – europinės

D.Nedzinsko teigimu, normalu, kad priimami į darbą žmonės turi užpildyti klausimyną, kuriame prašoma ir asmeninės informacijos. Esą taip yra visose įmonėse.

„Mes nedarome išimčių – nesiimame veiklos, kuri neatitiktų geriausios patirties. Samdome konsultantus, kurie turi geriausių darbuotojų atrankos patirties.

Iš 950 „Vilniaus vandenų“ darbuotojų liks per 700. Panašaus dydžio įmonės turi dar mažiau darbuotojų. Mūsų tikslas – kad bendrovėje dirbtų tiek žmonių, kiek reikia. Ir kad jie uždirbtų daugiau nei iki šiol, o kartu – įmonė sutaupytų.

Manau, kad reikia mokėti žmonėms rinkos atlyginimą. Ir kad jie turėtų tokius atlyginimo paketus, kuriuose gali būti pinigų ir automobilių lizingui, ir panaudos sutartims, ir kitoms reikmėms.

Visų skyrių vadovų algas lyginame su „Hay Group“ – atlyginimų rinkos tyrimų – informacija. Ji pateikia ir atlyginimų paketų vidurkį ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

Kadangi esame viešosios paslaugos įmonė, taikome ne į aukščiausią, bet į šiek tiek aukštesnę, nei žemiausia, poziciją.

Norime, kad įmonės veikla būtų skaidri ir veiksminga, todėl ir stengiamės priimt žmones, kurie geba dirbti rinkos sąlygomis ir mokėti jiems deramas algas“, – aiškino D.Nedzinskas.

Velkasi bylos

Pasak D.Nedzinsko, įmonė visada turėjo konsultacinių sutarčių su advokatų kontoromis.

„Tos sutartys egzistuoja ir šiuo metu. Nes yra krūvos bylų teismuose. Patys įmonės teisininkai bylose nedalyvauja, tik surenka informaciją. Normalu, kad pastaruoju metu vieni jų išėjo, kiti – atėjo.

Tuo tarpu pačiuose teismuose, nagrinėjant bylas, dalyvauja kvalifikuoti advokatai.

Velkasi bylos ir su „Vilniaus energija“, ir su kitomis įmonėmis dėl įvairiausių skolų, kurios nemoka už paslaugas metus ir ilgiau. Pavyzdžiui, vien „Vilniaus energija“ yra skolinga 24 mln. eurų. Tai – didelės, sudėtingos bylos, o oponentai – galingi“, – kalbėjo D.Nedzinskas.

Turi ir asmeninių pretenzijų

Anot pašnekovo, šiuo metu yra nustatyta normatyvų, kiek darbuotojas, pavyzdžiui, santechnikas, turi atlikti darbų. Jų atlyginimai priklauso nuo atlikto darbo.

„Logika – paprasta: kas dirba, stengiasi, tas ir užsidirba. O ateityje uždirbs dar daugiau. Mums nereikia tokių, kurie stumia laiką nuo skambučio iki skambučio. Jie turės palikti įmonę“, – patikino D.Nedzinskas.

Jis neneigia ir to, kad įmonėje – daug pertvarka nepatenkintų žmonių.

„Juk nuo žemiausios iki aukščiausios grandies įmonėje buvo „totali“ korupcija. Pats esu vartotojas – pats tai patyriau. Nuo projektavimo sąlygų išdavimo iki atlikto darbo pridavimo – visur kildavo problemų.

Būdavo, ateina santechnikas, kuris turi priimti darbą, ir žiūri į kišenę – laukia, kol bus pamalonintas ir teiksis padėti „vertingą“ savo parašą. Taip – nebebus“, – kirto D.Nedzinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.