Pažanga braunasi į mokyklų valgyklas

Ar žinote ką jūsų vaikas valgo mokykloje? Ar maistas šiltas ir sveikas? Į šiuos, kasdien tėvus kankinančius klausimus, padeda atsakyti jau 3 metus Lietuvos mokyklose veikianti sistema. Netrukus ji dar labiau išsiplės – prisijungia 30 mokyklų Klaipėdos regione.

Mokyklose diegiama elektroninė atsiskaitymų sistema leidžia žinoti, ką iš tiesų ir kada jūsų vaikas valgė mokykloje.<br>UAB „Eurofondas“ nuotr.
Mokyklose diegiama elektroninė atsiskaitymų sistema leidžia žinoti, ką iš tiesų ir kada jūsų vaikas valgė mokykloje.<br>UAB „Eurofondas“ nuotr.
Mokyklose diegiama elektroninė atsiskaitymų sistema leidžia žinoti, ką iš tiesų ir kada jūsų vaikas valgė mokykloje.<br>UAB „Eurofondas“ nuotr.
Mokyklose diegiama elektroninė atsiskaitymų sistema leidžia žinoti, ką iš tiesų ir kada jūsų vaikas valgė mokykloje.<br>UAB „Eurofondas“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 6, 2016, 3:34 PM, atnaujinta May 26, 2017, 9:58 AM

Pagalba tėvams

Į mokyklą išeinančiam vaikui įduodame pinigų pietums ir vėliau belieka tikėtis, kad jie bus išleisti šiltam ir maistingam patiekalui, o ne ryškiaspalviam saldumynui – kokteiliui iš cukraus, konservantų, dažiklių, bei skonio stipriklių.

Taip pat ne visada žinome, ar valgykloje vaiko maistas tikrai kokybiškas, o jo gamybai naudotos nepasibaigusio galiojimo žaliavos.

Šiuos tėvus lydinčius rūpesčius padeda išspręsti vis labiau besivystančios technologijos. Mokyklose diegiama elektroninė atsiskaitymų sistema leidžia žinoti, ką iš tiesų ir kada jūsų vaikas valgė mokykloje. Prie sistemos prisijungę tėvai įsitikina, ar buvo pirktas sveikas, dietologų pasiūlytas maistas – pirkinių krepšelį ir išsamų valgiaraštį jie gali matyti net nekeldami kojos iš namų.

Išlaidos tik valgykloje

„Maistas LT“ grupei priklausanti įmonė „Eurofondas“, mokykloms, kurias maistu aprūpina kita „Maistas LT“ įmonė „Kretingos maistas“, pasiūlė naują sistemą, leidžiančią mokiniams už maistą atsiskaityti be grynųjų pinigų.

„Tėvai pasirinktą pinigų sumą gali įdėti į sąskaitą – nereikia kassyk įduoti grynųjų, kuriuos vaikas gali ar pamesti, ar išleisti kur netinkamoj vietoj. Tad tėvams rami galva: patikrino sąskaitą, jeigu trūksta – pervedė dar. Ir viskas“, – sako grupės „Maistas LT“ vadovas Irmantas Norkus.

Naujoji sistema vaikams leidžia pinigus išleisti tik mokyklos valgykloje. Be to ir patys tėvai gali sužinoti, ką valgė jų atžalos: „Tėvai gali žinoti ne tik ką, bet ir kada, už kiek ir netgi kur – valgykloj ar bufete – valgė jų vaikas. Jie taip pat gali matyti ir dienos valgiaraštį – jį kiekvieną dieną sistemon suveda vedėja“, – sako I. Norkus.

Užtikrintas maisto saugumas

Pasak pašnekovo, ši programa naudinga visoms pusėms: tiek tėvams ir vaikams, tiek mokytojams, tiek pačiai įmonei. „Su šia programa galime efektyvinti ir skaidrinti savo veiklą. Ir visi iš to tik laimime. Sistema leidžia kontroliuoti ir virėjų darbą – mūsų dietologai centralizuotai kuria bei reguliuoja valgiaraščius. Sistema taip pat padeda reguliuoti produktų kiekius ir jų sąnaudas, o tokiu būdu eliminuojama galimybė, kad pasibaigs produktų galiojimo laikas. Tai – dar vienas būdas garantuoti maisto saugumą.“

Nuo rugsėjo – dar 30 mokyklų

Anot „Kretingos maistas“ vadovo I. Norkaus, sistema pradėta diegti prieš 3 metus ir šiuo metu ja naudojasi trys dešimtys mokymo įstaigų. „Nuo rugsėjo sistema pradės veikti dar 30 Klaipėdos rajono mokyklų. O mes patys programą ir toliau diegsime visose ugdymo įstaigose su kuriomis turime sutartis“, – teigia I. Norkus.

Šią pažangią sistemą mokyklose diegiančios įmonės „Eurofondas“ vadovas Darius Kuncaitis sako, kad sistema integruojama į mokinio pažymėjimą. Tačiau lygiai taip pat ji gali būti integruota ir į specialią apyrankę ar raktų pakabuką. „Kortele vaikas gali atsiskaityti ir už nemokamą maitinimą. Kadangi ir kiti mokiniai naudojasi ta pačia sistema, taip mažinama įtampa ir socialinė atskirtis tarp vaikų“, – sako D. Kuncaitis.

Pasak pašnekovo, nei mokykloms, nei tėvams šios sistemos diegimas nieko nekainuoja. Tiesa, nemokamai sistema diegiama tik mokyklose, kurios bendradarbiauja su „Kretingos maistas“, kuri ir yra šios programos užsakovas.

Šiuo metu „Kretingos maistas“ dirba 725 darbuotojai. Jie per dieną paruošia maistą 226 mokykloms, 24 darželiams, 15 ligoninių ir 4 globos namams. Taip per dieną pamaitinama 45 000 vaikų, 190 senolių ir 2900 ligonių visoje Lietuvoje – per dieną vien tik sriubos išverdamos 5-6 tonos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.