Kuo kvėpuoja rusų milijardierių žmonos?

Daugelio turtingiausių Rusijos verslininkų, patenkančių į žurnalo „Forbes“ sąrašą, žmonos vengia viešumo. Jų vardai žiniasklaidoje pasirodo arba tuomet, kai kalbama apie triukšmingas skyrybas, kaip nutiko Jelenos Rybolovlevos ir Natalijos Potaninos atvejais, arba – gerokai rečiau – kai kalbama apie jų asmeninius laimėjimus. Pavyzdys galėtų būti Irina Viner ir Stela Kesajeva.

D.Žukova – R.Abramovičiaus žmona ir šiuolaikinio meno muziejaus „Garaž“ steigėja.<br>„Forbes“ nuotr.
D.Žukova – R.Abramovičiaus žmona ir šiuolaikinio meno muziejaus „Garaž“ steigėja.<br>„Forbes“ nuotr.
I.Viner ne tik A.Usmanovo žmona, bet ir vyriausioji Rusijos meninės gimnastikos rinktinės trenerė.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
I.Viner ne tik A.Usmanovo žmona, bet ir vyriausioji Rusijos meninės gimnastikos rinktinės trenerė.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
M.Dobrynina vadovauja 2002 metais įkurtam labdaros fondui „Dobryj vek“.<br>„Forbes“ nuotr.
M.Dobrynina vadovauja 2002 metais įkurtam labdaros fondui „Dobryj vek“.<br>„Forbes“ nuotr.
L.Lisina – kamerinės galerijos „Sezony“ savininkė.<br>„Forbes“ nuotr.
L.Lisina – kamerinės galerijos „Sezony“ savininkė.<br>„Forbes“ nuotr.
J.Timčenko – savo ir vyro vardais pavadinto labdaros fondo įkūrėja.<br>„Forbes“ nuotr.
J.Timčenko – savo ir vyro vardais pavadinto labdaros fondo įkūrėja.<br>„Forbes“ nuotr.
Aleksandra Melničenko – buvęs modelis ir serbų gupės „Models“ dainininkė.<br>„Forbes“ nuotr.
Aleksandra Melničenko – buvęs modelis ir serbų gupės „Models“ dainininkė.<br>„Forbes“ nuotr.
Elada Jakobašvili (kairėje) – D.Jakobašvilio žmona ir grožio salono „Ženšen“ savininkė.<br>„Forbes“ nuotr.
Elada Jakobašvili (kairėje) – D.Jakobašvilio žmona ir grožio salono „Ženšen“ savininkė.<br>„Forbes“ nuotr.
S.Kesajeva ne tik I.Kesajevo žmona, bet ir šiuolaikinio meno kolekcininkė, mecenatė.<br>„Forbes“ nuotr.
S.Kesajeva ne tik I.Kesajevo žmona, bet ir šiuolaikinio meno kolekcininkė, mecenatė.<br>„Forbes“ nuotr.
J.Lichač – A.Skočo žmona laukiasi jau penkto vaiko.<br>„Forbes“ nuotr.
J.Lichač – A.Skočo žmona laukiasi jau penkto vaiko.<br>„Forbes“ nuotr.
V.Zonabend su vyru įgyvendina labdaros projektus Rusijoje ir Armėnijoje.<br>„Forbes“ nuotr.
V.Zonabend su vyru įgyvendina labdaros projektus Rusijoje ir Armėnijoje.<br>„Forbes“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

May 7, 2016, 10:35 AM, atnaujinta May 26, 2017, 8:45 AM

Irina Viner, Ališero Usmanovo žmona

Vyras. A.Usmanovas – „USM Holdings“ įkūrėjas ir didžiausias akcininkas. „Forbes“ turtingiausių rusų sąraše – trečias.

Kuo užsiima. Vyriausioji Rusijos meninės gimnastikos rinktinės trenerė, parengusi kelias olimpines čempiones, tarp jų ir Aliną Kabajevą.

Kaip susipažino. I.Viner-Usmanova ir A.Usmanovas susipažino Taškente (Uzbekija), sporto salėje, kur ji nuo 11 metų užsiėmė menine gimnastika, o jis – fechtavimusi. Vėliau juodu susitiko Maskvoje, kur I.Viner jau dirbo gimnastikos trenere, o A.Usmanovas studijavo Maskvos valstybiniame tarptautinių santykių institute.

Netrukus jie ėmė kartu gyventi. Savo ranką ir širdį A.Usmanovas pasiūlė sėdėdamas kalėjime. Būdamas už grotų, A.Usmanovas būsimajai žmonai nusiuntė skarelę – taip peršamasi pagal uzbekų papročius. Pora susituokė 1992 metais.

Vaikai. Irina turi sūnų Antoną Vinerį, bendrų vaikų sutuoktiniai neturi.

Citatos. „Manau, kad mylimas žmogus, mėgstama veikla – tai iš aukščiau duota laimė. Todėl, nepaisant nieko, šios laimės reikia nepamesti ir neišduoti.“

„Vyrą kuria žmona. Moters noru vyras tampa toks, kokį ji jį sumanė. Visuomet Ališerui sakiau: „Tu – genijus! Tu – didis!“ Ir jis toks tapo, nors teko įveikti daugybę išbandymų.“  

Marina Dobrynina, Viktoro Vekselbergo žmona

Vyras. V.Vekselbergas – kompanijos „Renova“ direktorių tarybos pirmininkas. „Forbes“ turtingiausių rusų sąraše – septintas.

Kuo užsiima. Vadovauja 2002 metais įkurtam labdaros fondui „Dobryj vek“. Fondas padeda vaikams ir suaugusiesiems, turintiems psichikos sutrikimų. Svarbiausia fondo veikla – padėti valstybinėms ir viešosioms organizacijoms. „Dobryj vek“ kuruoja per 100 projektų, susijusių su psichikos ligų reabilitacijos ligoninėmis, padeda steigti reabilitacijos centrus. Nuo 2008 metų kartu su Nikitos Michalkovo fondu padeda kino veteranams. V.Vekselbergas taip pat turi savą paramos fondą „Sviaz vremion“.

Kaip susipažino. Marina ir Viktoras drauge mokėsi Maskvos valstybiniame geležinkelių inžinierių institute. Pora susituokė pabaigusi aukštąjį mokslą.

Vaikai. Duktė ir sūnus.

Liudmila Lisina, Vladimiro Lisino žmona

Vyras. V.Lisinas – Novolipecko metalurgijos kombinato direktorių tarybos pirmininkas. „Forbes“ turtingiausių rusų sąraše – aštuntas.

Kuo užsiima. Galerijos „Sezony“ savininkė. Tai – kamerinė galerija, kurioje eksponuojami plačiajai publikai neprieinami darbai iš privačių kolekcijų. Liudmila kolekcionuoja rusų dailininkų kūrinius nuo XIX a. pabaigos ir XX amžiaus. Šia veikla turtuolio žmona susidomėjo prieš dešimtmetį. Paskata tapo vyro padovanotas mėgstamo dailininko Kuzmos Petrovo-Vodkino paveikslas.

Kaip susipažino. Liudmila ir Vladimiras – bendraklasiai, sėdėję viename suole.

Vaikai. Trys sūnūs.

Citata. „Manau, kad kolekcininkas nuolat mokosi. Pati save galiu pavadinti pradedančiąja. Nuolat stengiuosi plėsti žinias apie mane jaudinančius autorius.“

Jelena Timčenko, Genadijaus Timčenkos žmona

Vyras. G.Timčenka – „Novatek“ direktorių tarybos narys. Pagal „Forbes“, turtingiausių rusų sąraše – penktas.

Kuo užsiima. Jelenos ir Genadijaus Timčenkų labdaros fondo įkūrėja. „Mes negalime pakeisti valstybės, tačiau galime ją efektyviai papildyti. Fondas veikia regionuose, kurių kartais valstybės rankos nepasiekia“, – yra sakiusi J.Timčenka.

Ji – Suomijos pilietė. Prieš keletą metų buvo Šveicarijos socialinio ir kultūrinio fondo „Foundation Neva“ prezidentė. Drauge su vyru ji buvo ir Liuksemburgo kompanijų „Carring Finance S.A.“, „Maples S.A.“ ir „Sogeco Holding S.A.“ direktorė, taip pat kartu su juo pariteto pagrindais valdė įmonę „Sogeco Perticipation S.a.r.l“.

Kaip susipažino. Per bičiulius, studentiškoje kompanijoje. „Lankėme teatrą, vaikščiojome po gamtą, dainavome pritariant gitarai. Aptarinėjome knygas – daug kalbėjome apie Aleksandrą Solženicyną“, – apie praeitį pasakojo Jelena.

Vaikai. Vyresnioji duktė Natalija baigė Oksfordo universitetą, vidurinė duktė Ksenija, Glebo Franko žmona, baigė Edinburgo universitetą, jaunėlis Ivanas studijuoja tarptautinius santykius.

Citata. „Priėjau tą ribą, kai nebemačiau pinigų teikiamos naudos. Taip, jie duoda judėjimo laisvę, gerą medicininį aptarnavimą, vaikų išsilavinimą, gali pirkti mašinas, tačiau po tam tikro skaitmens pinigai tampa našta, didele atsakomybe.“

Aleksandra Melničenko, Andrejaus Melničenkos žmona

Vyras. A.Melničneka – „EuroChem Group“ direktorių tarybos pirmininkas. „Forbes“ turtingiausių rusų sąraše – vienuoliktas.

Kuo užsiima. A.Melničenko, kurios mergautinė pavardė Sandra Nikolič, – buvęs modelis ir serbų gupės „Models“ dainininkė. Dabar ji rūpinasi šeima, yra įnikusi į madą ir dizainą. Aleksandra myli Maskvą ir ketina mieste atidaryti butiką-restoraną, kur būtų prekiaujama ekologiškais produktais ir kosmetika.

Kaip susipažino. Pas draugus Pietų Prancūzijoje 2003 metais. Verslininkas atėjo į svečius pas savo bičiulį, kurio mergina į kompaniją pasikvietė Sandrą.

2005 metais A.Melničneka ir S.Nikolič atšoko prabangias vestuves Žydrajame Krante, jaunikiui atsiėjusias 30 mln. JAV dolerių. Specialiai šventei buvo pastatyta senovinės rusiškos koplyčios kopija, kurioje jaunieji ir susituokė. Trims šimtams svečių buvo užsakyti lėktuvai ir penkių žvaigždučių viešbutis Kanuose, kurio numeriuose svečių laukė vakarinės suknelės ir smokingai. Vestuvėse dainavo Enrique ir Julio Iglesiasai, Whitney Houston ir Christina Aguilera. Už vaišes buvo atsakingas garsus prancūzų virėjas Alainas Ducasse'as.

Citata. „Būti milijardieriaus žmona – tai „full-time job“ (iš anglų k. darbas visą dieną)! Kiekviena mano diena – darbo diena: apgalvoju, planuoju ir įgyvendinu tą gyvenimo būdą, kuris tinka mums abiem. Mes juk turime tris namus trijose šalyse – ir kiekviena kėdę, kiekvieną lėkštę išrinkau aš.“

Darja Žukova, Romano Abramovičiaus žmona

Vyras. R.Abramovičius – privatus investuotojas. Pagal „Forbes“, turtingiausių rusų sąraše – tryliktas.

Kuo užsiima. Šiuolaikinio meno muziejaus „Garaž“ steigėja, buvo vyriausioji madų žurnalo „Pop“ redaktorė, vadovauja žurnalui „Garage Magazine“, viena prekės ženklo „Kova & T“ įkūrėjų.

Kaip susipažino. iki pažinties su R.Abramovičiumi Darja susitikinėjo su tenisininku Maratu Safinu. D.Žukova ir R.Abramovičius susipažino 2005 metais vakarėlyje Barselonoje, viešbutyje „Hilton“, po futbolo klubo „Chelsea“, kurio savininkas jis yra, pergalės. Nei D.Žukova, nei R.Abramovičius nedalija interviu apie bendrą asmeninį gyvenimą. Tik pernai, klabėdama su „The Wall Street Journal“ redaktoriumi, D.Žukova užsiminė, kad už vyro ji ištekėjo praėjus porai metų po pažinties.

Vaikai. Sūnus Aaronas Aleksandas, gimęs 2009 metais, ir duktė Lėja, gimusi 2013 metais. Iš ankstesnės santuokos verslininkas turi dar penkis vaikus.

Citata. „Negaliu pasakyti, ar skaniai ruošiu kasdienį maistą. Aš apskritai to nedarau. Kai mokiausi koledže, gaminome daug meksikietiškų patiekalų: omletų ir paprastų užkandžių. Tačiau man labai patinka kepiniai, su užsidegimu kepu sausainius, keksus ir tortus.“

„Man darbas – ne tiesiog darbas, tai visuomet – malonumas.“

Elada Jakobašvili, Davido Jakobašvilio žmona

Vyras. D.Jakobašvilis – privatus investuotojas. „Forbes“ turtingiausiųjų rusų sąraše – devyniasdešimt šeštas.

Kuo užsiima. E.Jakobašvili – vienos didžiausių Europoje pieno bendrovių „Wimm-Bill-Dann“ bendraturčio Gavrijilo Jušajevo dukterėčia. Ji gyvena Prancūzijoje.

Kaip susipažino. 1990-aisiais D.Jakobašvilis su partneriais atidarė grožio saloną „Ženšen“ ir kompaniją „Triniti“. Čia sekretore įsidarbino jo būsimoji žmona. Elada ir Davidas susituokė 1991 metais.

Vaikai. Sūnus.

Citata. „Visas gyvenimas – verslas. Tačiau kas yra asmeninis gyvenimas: pavalgyti, atsigerti, pabendrauti ir pasivažinėti motociklu? Kam visa tai atskirti? Viskas pernelyg susiję“, – D.Jakobašvilis.

„Žmona – Prnacūzijoje. Aš, esant galimybei, pas ją nuskrendu. Man patinka būti kelyje. Be to, Europoje turiu nekilnojamojo turto verslą. Vienatvės nepatiriu. Mes bendraujame. Dabar tam yra daugybė elektroninių prietaisų. Per tuos dvidešimt metų prie to jau pripratau. Visas mano gyvenimas – biure. Namo grįžtu vos kelioms valandoms – pamiegoti. Atsikeliu – ir vėl į darbą. Darbas – svarbiausias mano gyvenime“, – D.Jakobašvilis.

Stela Kesajeva, Igorio Kesajevo žmona

Vyras. I.Kesaevas – kompanijos „Merkurij“ savininkas. „Forbes“ turtingiausių rusų sąraše – trisdešimt penktas.

Kuo užsiima. Šiuolaikinio meno kolekcininkė, mecenatė, leidėja. Fondo „Stella Art Foundation“ įkūrėja. Jai priklauso didžiausia Rusijos dailininkų paveikslų kolekcija, kurioje – 1,5 tūkst. darbų. Išlaikyti galeriją padeda Stelos vyras. 2004 metais ji pirmą kartą Rusijos istorijoje surengė Iljos ir Emilijos Kabakovų paveikslų parodą.

Vaikai. Trys vaikai.

Citata. „Augau šiaurėje, kur tėtis dirbo geologu. Ten nebuvo jokio meno, tik akmenys ir Šiaurės pašvaistė. Atostogų važiuodavau į Maskvą ir Leningradą, stovėdavau eilėse į kino festivalius. O ištekėjus ir persikėlus gyventi į Maskvą apskritai nebuvo ko veikti: vaikai, namų ruoša, pinigų nebuvo, nežinia, kaip gyventi toliau. 1990-ųjų pradžioje persikėlėme į užsienį. Ėmiau lankyti Niujorko, Ženevos muziejus. Šiuolaikiniai dailininkai man tapo tikru atradimu. Apskritai man įdomiau tai, kas nepaaiškinama, – tuomet ima dirbti smegenys.“

„Nuolat pildau savo kolekciją. Žinau, kad mano vaikai labai džiaugsis palikimo gavę šiuos darbus. Po 30 metų jie greičiausiai taps istorija.“

Jelena Lichač, Andrejaus Skočo žmona

Vyras. A.Skočas – Valstybės Dūmos deputatas. „Forbes“ turtingiausių rusų sąraše – aštuonioliktas.

Kuo užsiima. Jelena su vyru Andrejumi susipažino daugiau nei prieš 15 metų, tačiau mylimieji susituokė tik 2011 metais Minsko pakraštyje (J.Lichač kilusi iš Baltarusijos). Jaunuosius sveikino Filipas Kirkorovas.

Dabar Jelena laukiasi – naujagimis bus penktasis jai ir dešimtasis jos vyrui (iš viso A.Skočas turi 9 vaikus, iš jų trijų susilaukė su Jelena, o ji iš pirmosios santuokos turi dukterį). Moteris mėgino laimę kurdama drabužius iš džinsinės medžiagos, tačiau patyrė tik nuostolių, todėl šį verslą metė. J.Lichač pagarsėjusi vakarėliais namuose Sardinijoje ir tuo, kad per Kanų festivalį savo jachtą švartuoja priešais viešbutį „Eden-Roc“, kur gyvena žvaigždės.

Vaikai. Keturi vaikai.

Veronika Zonabend, Rubeno Vardanjano žmona

Vyras. R.Vardanjanas – kompanijos „Vardanyan, Broitman and Partners“ partneris. „Forbes“ turtingiausių rusų sąraše – aštuoniasdešimt pirmas.

Kuo užsiima. Tapti Rubeno žmona Veronika sutiko nuo pažinties praėjus vos trims savaitėms. Juodu – fondo „RVVZ Foundation“ steigėjai. Fondas įgyvendina labdaros projektus Rusijoje ir Armėnijoje.

Vaikai. Keturi vaikai.

Citata. „Mes manome, kad vaikus reikia mokyti prisiimti riziką ir turėti jėgų bei drąsos išeiti iš komforto zonos. Iš tiesų mokytis galima tik tada, kai nuolat darai ką nors nauja ir susikuri naujas aplinkybes. Priešingu atveju laukia stagnacija ir netobulėjimas. O nuolat greitėjančiu tempu gyvenančioje visuomenėje šie įgūdžiai taps dar reikšmingesni.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.