Panamos skandalas: akis badanti avantiūra su „Orlen“ akcijomis

Dešimtasis praėjusio amžiaus dešimtmetis – tai „PKN Orlen“ privatizacijos priešaušris. Iš nutekintų Panamos dokumentų aiškėja, kad sėkmingiausiai koncerno akcijomis prekiauta Niue saloje, skelbia lenkų dienraštis „Gazeta Wyborcza“.

„Nieko negirdėjau apie tokią bendrovę“, – dienraščiui sakė Igoris Chalupecas, kuris 2005 metais vadovavo „Orlen“ bendrovei.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Nieko negirdėjau apie tokią bendrovę“, – dienraščiui sakė Igoris Chalupecas, kuris 2005 metais vadovavo „Orlen“ bendrovei.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2016, 3:43 PM, atnaujinta May 26, 2017, 3:27 AM

Niue sala, esanti Ramiajame vandenyne, yra apie 260 kv. km dydžio ir turi vos apie 1 tūkst. gyventojų. Ji taip pat garsėja lanksčiais įstatymais, kurių dėka toje saloje klesti mokesčių rojus.

Būtent Niue saloje buvo įregistruota bendrovė „Quantum Investments Limited“, kuri minima „PKN Orlen“ 2005 metų mokesčių deklaracijoje – viename iš dokumentų, kuris atsidūrė skandalingos Panamos bendrovės „Mossack Fonseca“ kanceliarijoje.

„Iš pradžių mes galvojome, kad tai pareiškimas – su stebėtinai kukliu 6 zlotų mokesčiu – nuo paslaptingos „ Orlen“ bendrovės, – rašo „Wyborcza“. – Tačiau koncerne nustatė, kad kalbama apie vieną iš mūsų naftos gigantės akcininkių“.

„Nieko negirdėjau apie tokią bendrovę“, – dienraščiui sakė Igoris Chalupecas, kuris 2005 metais vadovavo „Orlen“ bendrovei.

Privatizavimo pamokos

Praėjusio šimtmečio dešimtojo dešimtmečio viduryje SLD-PSL (Demokratinės kairės sąjungos ir  Lenkijos liaudies partijos koalicija – Red.) vyriausybė paskelbė naftos bendrovės privatizavimo programą. Kompanijos akcijos turėjo būti kotiruojamos akcijų biržoje. Kita – AWS („Solidarumo“ rinkimų akcija – Red.) vyriausybė šiek tiek pakeitė tą programą ir 1998 metų pradžioje patikino, kad vėliausiai 1999 metų rudenį „ Petrochemia Płock“ ,dabar žinoma kaip „PKN Orlen“, debiutuos akcijų biržoje (debiutas įvyko 1999 metų lapkričio 26 dieną).

Tai sukėlė didelį entuziazmą Plocke, nes laikantis programos, „Petrochemia“ darbuotojai turėjo veltui gauti po 15 proc. privatizuojamo naftos giganto akcijų. Konkrečiai tai buvo 6,3 mln. akcijų, kurių nominali kaina tesiekė 10 zlotų už vienetą.

Jau 1998 metų pradžioje „Petrochemia“ darbuotojai ir pensininkai gavo indėlių sertifikatus, tvirtinančius jų teises į darbuotojų akcijas. Dalis iš jų nenorėjo laukti „Petrochemia“ debiuto akcijų biržoje ar net iki 1998 metų rugsėjo 30 dienos, kuomet buvo suteikta teisė pardavinėti darbuotojų akcijas. Trumpiau tariant, dar prieš pusmetį prasidėjo neformali prekyba darbuotojų akcijomis.

1998 metų kovą „Wyborcza“ reporterė aprašė: Prie kombinato vartų jau prieš tris savaites pasirodė skelbimai: „Pirksiu akcijas“. Tada jie siūlė 20 zlotų už akciją . Netrukus patalpose, ant sienų ir kolonų buvo skelbiama, kad kažkas nori pirkti akcijas ir ir lipnia juostele išklijavo korteles su telefono numeriu.

„Siūlau tarpininko paslaugas, – išgirdau telefono ragelyje. – Jeigu suformuosite akcijų paketą, pavyzdžiui – 500 akcijų, ir susitarsime dėl kainos, tai išmokėsiu jums 500 zlotų dydžio premiją“.

1998 metų vasarą „Petrochemia“ darbuotojų turimos akcijos kainavo netgi 75 zlotus už vienetą.

Pirklys iš Delavero

Remiantis dokumentais, kuriais disponavo „Mossack Fonseca“, 1999 metų pradžioje į jos kanceliariją Panamoje su teisine užklausa dėl sandorio su „Petrochemia Płoc“ darbuotojų akcijomis kreipėsi juristai iš Varšuvos kompanijos „Salans Hertzfeld & Heilbronn“ biuro.

Pagal 1999 metų vasario 5 susitarimą amerikiečių fondas „Highwood Partners“, kuris registruotas Amerikoje, Delavero valstijoje, per septynerius metus galėjo nusipirkti 100 tūkst. „Petrochemia Płock“ akcijų – beveik 1,5 proc. visų šių akcijų – mokėdami po 90 zlotų už vieną akciją. Tas akcijas galėjo parduoti Niue saloje registruota bendrovė „Quantum Investments Limited“.

Jau 1998 metų lapkričio pabaigoje valdymo kompanija iš Londono „Mab Secretaries Limited“ pareiškė, kad specializuojasi teikdama tokias paslaugas. Jos vardu prisistatė Paulas Banasis, kitais atvejais pasivadinantis Paweło Banaśio vardu. Jau kitame dokumente Paulas Banasis Niue saloje įkurtą bendrovę pristato kaip Varšuvos firmos „Offshore Center“ klientę.

Kaip rašė „Wyborcza“, „Offshore Center“ vardas taip pat minimas Panamos dokumentuose šalia bendrovės „Interhold Banas“ (ši firma neegzistuoja jokiuose registruose). Tai buvo viena Lenkijos firmų, ilgiausiai bendradarbiavusių „Mossack Fonseca“.

Iš „Mossack Fonseca“ nutekintų dokumentų aiškėja, kad pirmasis „Interhold Banas“ kontaktas su Panamos bendrove įvyko jau 1994 metais. Iš viso dešimtąjį dešimtmetį „Interhold“ galėjo tarpininkauti mokesčių rojuje įregistruojant apie 100 subjektų ir tai būta ne tik klientų iš Lenkijos, bet taip pat, tarkim, iš Ukrainos.

Kovo pabaigoje lenkų dienraščio žurnalistai išsiuntė klausimus Pawłui Banasiui, teiraudamiesi apie jo veiklą, susijusią su bendrovių steigimu egzotiškuose kraštuose, tačiau šis taip ir neatsakė.

Ant Pawło Banasio klientų dokumentų gali nebūti jo parašo. Sandoriams, susijusiems su „Petrochemia“ darbuotojų akcijomis tvirtinti Paulas Banasis paskyrė žmogų,neva, kompanijos atstovą iš Londono, Niue advokatą, o iš tiesų kažkokį Ryszardą Kozakiewiczių iš Gdynės.

Kiek iš to galima uždirbti

1999 metais viena „Petrochemia Płock“ darbuotojų akcija buvo keičiama į aštuonias „PKN Orlen“ akcijas. Tokiu atveju, jeigu tai tiesa, kad Panamos dokumentuose aprašytas sandoris iš tiesų įvyko, tai amerikiečių fondas „Highwood Partners“ galėjo jau prieš akcijų prekybos biržoje debiutą nupirkti vieną „Orlen“ akciją už 11,25 zloto.

„Orlen“ debiuto, kuris įvyko 1999 metų lapkritį, akcijų biržoje metu šio koncerno akcija buvo įvertinta 22,2 zloto – beveik du kartus brangiau. Praėjusį penktadienį viena akcija biržoje kainavo net 66,57 zloto.

Iš dokumentų, kurie nutekėjo iš „Mossack Fonsec“, aiškėja, kad šiame sandoryje daug neaiškumų ir spragų, ar išties „Highwood Partners“ fondas pirko iš Niue saloje registruotos bendrovės 100 tūkst. „Petrochemia“ darbuotojų akcijų. Remiantis sertifikatu, kuris išduotas „Pekao SA“centrinių maklerių namų 1999 metų vasario viduryje „Quantum Investments“ tuomet turėjo 27 516 „Petrochemia“ darbuotojų akcijų.

Įdomu tai, kad Niue saloje veikianti bendrovė, kaip „PKN Orlen“ akcininkė, pasirodė tik po penkerių metų.

„Bendrovė „Quantum Investments Limited“ 2004-2013 valdė 16 „PKN Orlen“ akcijų, už kurias gaudavo dividendų. Už juos, remiantis Lenkijos įstatymais, „Orlen“ Lenkijoje mokėjo jai priklausančius mokesčius“, – po ilgų paieškų įmonės dokumentuose“Wyborcza“ informavo „PKN Orlen“ spaudos tarnyba.

Lenkijoje geriau buvo žinomas „Highwood Partners“ fondas, kuris taip pat įsigijo solidų „PZU“ darbuotojų akcijų paketą prieš šios bendrovės debiutą akcijų biržoje, o taip pat kaip aktyvus ginčų tarp „Elektrim“ akcininkų dalyvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.