Energetikos magnatui – kaltinimai ryšiais su „Islamo valstybe“

„Sirijoje George'as Haswani vadina save patriotu. Vakaruose paskelbta jo paieška“, – rašo „The Wall Street Journal“.

Naftos gamyklos „Tuweinan“ darbuotojai, tarp kurių yra ir rusų inžinierių, gauna įsakymus iš ISIS kovotojų, pareiškė G.Haswani.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naftos gamyklos „Tuweinan“ darbuotojai, tarp kurių yra ir rusų inžinierių, gauna įsakymus iš ISIS kovotojų, pareiškė G.Haswani.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sirijoje Georgeas Haswani vadina save patriotu. Vakaruose paskelbta jo paieška.<br>AP nuotr.
Sirijoje Georgeas Haswani vadina save patriotu. Vakaruose paskelbta jo paieška.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 10:08 AM, atnaujinta May 25, 2017, 11:51 PM

69 metų verslininkas tvirtina, kad jis viską daro, kad jo valstybei neateitų juodi laikai, turėdamas omenyje, kad Sirijos elektros stotys veikia naudoja kurą, kurį iš esmės kontroliuoja „Islamo valstybė“ (ISIS). „Jungtinių Amerikos Valstijų ir Europos Sąjungos (ES) valdininkai pritaikė G. Haswani, turinčiam dvigubą JAV ir Sirijos pilietybę, sankcijas už tai, kad jis galimai vaidino tarpininko vaidmenį pristatant „Islamo valstybės“ naftą prezidento Basharo al-Assado vyriausybei. Buvo įšaldytos jo sąskaitos JAV ir ES“, – pabrėžė straipsnio autoriai Jay Solomonas ir Benoit Fauconas.

„Šis vaidmuo, kurį atliko tokie asmenys kaip G.Haswani, galėjo užtikrinti, kad „Islamo valstybė“ galėtų užsitikrinti finansiškai, nepaisant nuolatinių JAV karinių atakų bei naftos kainų kritimo“, – rašoma leidinyje.

Naftos gamyklos „Tuweinan“ darbuotojai, tarp kurių yra ir rusų inžinierių, gauna įsakymus iš ISIS kovotojų, pareiškė G.Haswani. Jo teigimu, darbuotojai neturi kito pasirinkimo, tik tęsti gamyklos darbą.

Verslininkas gamyklą pastatė bendradarbiaudamas su bendrove „Stroytransgaz“, priklausančia Genadijui Timočenko.

G.Haswani tvirtina, kad jo energetikos verslas tapo Sirijos pilietinio karo auka. Jis pareiškė, kad didelė dalis Sirijos didelių valstybinių dujų gamyklų, tarp jų amerikiečių bendrovė „ConocoPhillips, yra ISIS valdomose teritorijose.

Vyras savo darbą pavadino valstybine tarnyba, leidžiančia aprūpinti elektra visą Siriją. Vis dėlto jis aprašė tai, kas primena bendrą įmonę su ISIS.

Gamyklos darbuotojai turi laikytis sunitų papročių, kurių laikosi ISIS. Kai kurie buvo baudžiami net už rūkymą.

„Tuo tarpu Jungtinių Amerikos Valstijų finansų ministerija stiprina bandymus nutraukti Vladimiro Putino pagalbą Basharui al Assadui“, – rašoma straipsnyje.

Beje, vasarį „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris susitiko su Sirijos pasiuntiniu Maskvoje, kad aptartų būsimą bendradarbiavimą. Likus kelioms savaitėms iki šio susitikimo, Sirijos užsienio reikalų ministras Validas Moallemas pasiūlė rusų diplomatams teisę į naudingųjų iškasenų šalies pakrantėje perdirbimą.

G.Haswani bendrovė, kurios biurai yra Damaske, Maskvoje ir Londone, apsisprendė palaikyti partneriškus santykius su „Stroytransgaz“ ir G.Timočenko dar dešimtajame dešimtmetyje, kai rusų energetikos bendrovės pradėjo žengti į tarptautinę rinką.

Bendrovės įgyvendino energetinius projektus Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Alžyre ir Sudane. Valstytibinė bendrovė „Syria Gas Co“ 2007 metais samdė bendroves, statančias „Tuweinan“ gamyklą.

G.Haswani kreipėsi į teismą norėdamas, kad būtų nutrauktos ES sankcijos ir taip pat dėl nelegalaus naftos tiekimo ISIS, apkaltindamas Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą. Jis, beje, šiuos kaltinimus neigia.

Parengė Kristina Rancaitė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.