Garsiausi pasaulio ekonomistai stoja į kovą su „ofšorais“

Garsiausi pasaulio ekonomistai yra už lengvatinio apmokestinimo bendrovių, prisidėjusių prie korupcijos ir nelygybės, kriminalizavimą.

Lengvatinio apmokestinimo bendrovės dėl korupcijos ir kriminalinės veiklos didina nelygybę ir skurdą visame pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lengvatinio apmokestinimo bendrovės dėl korupcijos ir kriminalinės veiklos didina nelygybę ir skurdą visame pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 1:51 PM, atnaujinta May 25, 2017, 11:13 PM

Pirmadienį daugiau kaip 300 ekonomistų iš 30 pasaulio šalių kreipėsi į pasaulio lyderius kviesdami visiškai uždrausti lengvatinio apmokestinimo bendroves. Kolektyvinį laišką pasirašė visame pasaulyje žinomi ekonomistai: praėjusių metų Nobelio ekonomikos premijos laureatas Angusas Dittonas, buvęs Tarptautinio Valiutos Fondo (TVF) vyriausiasis ekonomistas Olivieris Blanchardas ir bestselerio „Kapitalas XXI amžiuje“ autorius Thomas Piketty.

Pagrindinis ekonomistų argumentas yra tas, kad ekonominio pagrindo mokesčių rojui egzistuoti nėra, kadangi jis nedidina gerovės ir neskatina ekonomikos vystymosi. Dažnai įvyksta priešingai – lengvatinio apmokestinimo bendrovės dėl korupcijos ir kriminalinės veiklos didina nelygybę ir skurdą visame pasaulyje, rašo novajagazeta.ru.

Kreipimosi autoriai pabrėžia, kad, nepaisant požiūrio dėl optimalaus mokesčių lygio skirtumų, lengvatinio apmokestinimo bendrovių atžvilgiu buvo pasiekta vieninga nuomonė.

„Mes sutinkame, kad teritorijos, leidžiančios slėpti aktyvus ir pelną fiktyviose bendrovėse, neužsiimančiose realia veikla, iškraipo globalios ekonomikos darbą“, – rašoma kreipimesi. Jis parengtas tarptautiniam kovai su korupcija skirtam susitikimui, kuris įvyks gegužės 12 dieną Londone. Jam vadovaus Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas.

Ankščiau panašią iniciatyvą siūlė tarptautinė kovos su korupcija organizacija „Transparency International“.

„Panamos tyrimas parodė tamsiąją globalių finansų pusę, kurioje bankai, juristai ir finansininkai leidžia slaptoms bendrovėms slėpti nelegaliai uždirbtus pinigus“, – sakė organizacijos atstovas Jose Ugazas.

„Pasauliniai lyderiai privalo susivienyti ir uždrausti tokias bendroves, maitinančias korupciją ir leidžiančias korumpuotiems asmenims gauti naudą iš nelegalių turtų“, – pridūrė jis.

Kad būtų uždraustos lengvatinio apmokestinimo bendrovės, „Transparency International“ kviečia įvesti tarptautinį standartą, pagal kurį būtų viešai registruojami galutiniai bendrovių savininkai. Taip pat siūloma taikyti sankcijas juridinėms bendrovėms, nesilaikančioms šių standartų.

Šią idėją svarsto dauguma ekonomistų. „Kovoti su tokia praktika gali tik globalus finansų registras – egzistuojančių aktyvų ir tų, kuriems jie priklauso, sąrašas kartu su aktyvų perdavimo istorija“, – sako Daniilas Šestakovas.

Sankcijos gali būti grindžiamos atsisakymu dirbti su bankais, slepiančiais savo klientų vardus ir prekybinio embargo įvedimu teritorijoms, kuriose veikia lengvatinio apmokestinimo bendrovės.

Globalaus lengvatinio apmokestinimo bendrovių draudimo procesą būtų protinga pradėti nuo Didžiosios Britanijos, mano „Global Wealth Report“. Kadangi šiai šaliai iš esmės priklauso trečdalis visų pasaulio lengvatinio apmokestinimo zonų.

Lengvatinio apmokestinimo bendrovių priešininkai mano, kad Didžiosios Britanijos valdžia gali prisidėti įvedant viešus registrus šiose teritorijose. Juk 2000 metais Didžioji Britanija darė įtaką Karibų saloms ir dekriminalizavo homoseksualumą.

„Kovoti su lengvatinio apmokestinimo bendrovėmis nebus lengva, kadangi čia galima įžvelgti didžiulį asmeninį tų, kuriuos tenkina esama situacija, interesas“, – rašė ekonomistų grupė.

Tačiau D.Cameronui dar teks įtikinti lengvatinio apmokestinimo teisinių bendrovių vadovus atvykti į tarptautinį susitikimą, kurio eigą nuspėti labai sunku.

Parengė Kristina Rancaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.