Parduotuves galite pamiršti: į namus pristato net draugus

Šiandien visavertį gyvenimą galima gyventi ir nepaliekant namų. Dauguma jau pamiršo, ką reiškia eiti į kino teatrą, iki pat durų pristatomas maistas, įvairios prekės ir paslaugos. Pasijutus vienišam, taip pat nereikia lėkti į miestą – į namus pristatomi net... draugai.

Tinginiai gali būti džiaugtis – šiandien praktiškai viską galima užsisakyti tiesiai į namus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tinginiai gali būti džiaugtis – šiandien praktiškai viską galima užsisakyti tiesiai į namus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Barbora“ į namus pristato maisto bei kitas prekes iš „Maximos“ parduotuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Barbora“ į namus pristato maisto bei kitas prekes iš „Maximos“ parduotuvių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Namų tvarkytoja, atvykusi į jūsų namus gali sutvarkyti kambarius, kol jūs žiūrite televizorių ar ruošiate maistą.<br>V.Balkūno nuotr.
Namų tvarkytoja, atvykusi į jūsų namus gali sutvarkyti kambarius, kol jūs žiūrite televizorių ar ruošiate maistą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintarė Valentinaitienė

May 11, 2016, 6:54 PM, atnaujinta May 25, 2017, 10:27 PM

Šiandien net mažiausios parduotuvėlės turi internetines svetaines, kuriose užsakytos prekės pristatomos į namus, plečiasi ir įvairių paslaugų į namus rinka. Tai tikras išsigelbėjimas tiek tinginiams, tiek labai užimtiems lietuviams.

Parduotuves gali pamiršti

Turbūt geriausiai Lietuvoje žinomos įvairios maisto pristatymo į namus paslaugos. Įmonė „Barbora“ į namus atveža maisto produktus, „Foodout“ leidžia užsisakyti maistą iš daugiau nei 200 kavinių, o „Skanu“ pristato geriausių šefų kurtus receptus bei visus ingredientus, kurių reikia patiekalui pagaminti.

„Foodout“ rinkodaros vadovas Daugirdas Jankus teigė, kad per mėnesį įmonė aptarnauja 12 tūkst. lietuvių, iš jų 7 tūkst. – nuolatiniai klientai, kurie patiekalus į namus užsisako bent kelis kartus per savaitę.

„Barboros“ direktorius Tomas Kibildis skaičiavo, kad įmonės paslaugas jau yra išmėginę apie 15-20 proc. Vilniaus šeimų.

Pirmieji paslaugą atrado naujienomis besidomintys jaunesni žmonės, tačiau šiandien tai – plataus vartojimo paslauga. „Ja naudojasi labai miestiečiai. Tad šiandien vidutinis „Barboros“ pirkėjas yra vidutinis statistinis Vilniaus gyventojas“, – kalbėjo T.Kibildis.

Nemažai klientų prekes užsisako daugiau nei kartą per savaitę, taigi gali nosies iš namų ir nekišti.

„Asmeniškai pažįstų žmonių, kurie jau porą metų visas maisto prekes perka „Barboroje“ – jų vaikai nelabai ir žino, kad maistą galima įsigyti kitaip, nei kad internetu“, – pasakojo įmonės atstovas.

Nuo skalbinių iki draugo

Be prekių, į namus galima užsisakyti ir visokiausių paslaugų. Kirpėjai, masažuotojai, gydytojai – nereikia keltis nuo sofos, visi patys pas jus atvyks.

Įmonė „Švaros paslauga“ siūlo net išvežti jūsų purvinus skalbinius, kilimus ar užuolaidas ir atgal į namus juos pristatyti švarius ir kvepiančius.

Įmonė veikia Kaune, tačiau jos vadovas Arūnas Raškauskas pasakojo, kad šia paslauga domisi ir kitų miestų gyventojai.

„Jei skalbimą užsisako žmogus, tarkim, iš Vilniaus, mes kreipiamės į kurjerius, kurie nuvyksta pas žmogų, paima jo skalbinius, atveža mums, o išskalbtus nuveža atgal į Vilnių“, – pasakojo A.Raškauskas.

Jis teigė, kad paslauga domisi tikrai daug žmonių, tačiau dideliu klientų būriu įmonė pasigirti negali – dažniausiai susidomėjimą „numuša“ paslaugos kaina. Tačiau akivaizdu, kad nešvarius skalbinius pamiršti norėtų nemažai lietuvių.

Japonijoje galima užsisakyti ir dar keistesnių dalykų. Jei jaučiatės vienišas, į namus jums gali pristatyti... draugą. Tokijo įmonė „Client partners“ siūlo galimybę išsinuomoti draugą, kuris ne tik palydės jus į vakarėlį ar šventę, bet ir kartu praleis dieną ar vakarą namuose – galėsite žiūrėti filmą, kartu gaminti valgyti ar tiesiog šnekučiuotis.

Japonijoje ši paslauga turėtų būti populiari, nes šalyje veikia jau daugiau nei 10 „draugų nuomos“ kompanijų.

Ko į namus neatveš?

Ar dar yra kas nors, dėl ko būtų verta palikti namus? Galbūt, jei esate rūkalius.

Lietuvos Tabako kontrolės įstatymas draudžia ryšio priemonėmis pardavinėti tabako gaminius. Taigi butelį vyno iš „Barboros“ užsisakyti galite, bet jei prie jo norėsite patraukti dūmą, teks nuo sofos pakelti sėdimąją.

Tiesa, atsiranda tokių, kurie šia situacija naudojasi. Internete galima rasti skelbimą, tiesa jau nebeaktyvų, kuriuose siūloma į namus pristatyti ir cigarečių.

„Pavargai eiti į parduotuvę? Vakare tamsu vairuoti mašiną? Bet kuriuo paros metu pristatome cigaretes bei alkoholį į namus“, – taip rašoma skelbime.

Jo autorius net pabrėžia, kad ištikimiems klientams taikomos nuolaidos.

Taigi taip: pavalgyti galite nepalikę sofos, į parduotuvę eiti nereikia, namuose jus padažys, apkirps ir pagydys. Jei netraukiate dūmo, iš namų nebėra ko lįsti. O jei rūkote, gal tai priežastis nustoti tą daryti?

Renkasi ne tinginiai

Vis dėlto prekių ir paslaugų į namus tiekėjai pastebi, kad jie reikalingi ne tinginiams ar namisėdoms, o atvirkščiai – užimtiems ir laiko neturintiems žmonėms.

„Barboros“ vadovas T.Kibildis pasakojo, kad sulaukia nemažai užsakymų iš užsienio. Emigrantai prekes užsakinėja savo tėvams, neturintiems jėgų nueiti į parduotuvę ar nešti sunkius krepšius iš jos. Taip pat į namus prekių pageidauja šeimos su mažais vaikais, kurioms į parduotuvę keliauti ne tik su maišais, bet ir vaikais bei jų vežimėliais yra nelabai patogu.

„Tačiau dauguma klientų vertina patogumą ir galimybę planuoti savo laiką“, – teigė T.Kibildis.

„Foodout“ atstovas taip pat pastebėjo, kad dažniausiai patiekalus į namus užsakinėja ne gaminti nemėgstantys, o tam laiko neturintys žmonės.

„Dažniausiai prekes užsakinėja šeimos su mažais vaikais, kuriose abu tėvai dirba ir neturi laiko vakarais dar gaminti maisto“, – pasakojo D.Jankus.

Patiekalų pristatymu domisi ir vieniši, daug dirbantys žmonės. D.Jankaus teigimu, tokie patiekalus užsako net pietų pertraukos metu į biurus, kad tik nereiktų kulniuoti iki kavinės ir ten laukti užsakymo.

Trečioji grupė, kuri dažniausiai naudojasi „Foodout“ paslaugomis, – studentai: „Tai sunkiai prognozuojama grupė, kuri ypač aktyviai mūsų paslaugomis naudojasi sesijų, mokslų metu, kai spaudžia laikas ir nėra kada gaminti.“

Taigi pasirodo, kad Lietuvos tinginiai dar prisiverčia pakelti sėdimąsias nuo sofų, o įvairios paslaugos į namus gelbsti ne tuos, kurie namų palikti nenori, o tuos, kurie retai kada čia užsuka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.