Atidarymo renginyje dalyvavo Prezidentė Dalia Grybauskaitė, ji teigė nedažnai važinėjanti į cechų atidarymus.
Prezidentė išgyrė
„Nedažnai važinėju į įmones ir ypač į tas, kurios atidaro tik vieną cechą. Bet ši yra ypatinga. Pirmiausiai tai yra „Vilniaus duona“ – esu vilnietė ir man ši duona sukelia labai nuostabius jausmus. Ne visada įpirkdavome skanėstus, bet „Vilniaus duona“ su sviestu ir cukrumi buvo pagrindinis skanėstas, kuriuo dalindavomės visi“, – sakė Prezidentė.
Ji pasidžiaugė, kad įmonė savo veiklą vykdo tiek daug metų.
„Įmonė eksportuoja į 10 valstybių. O juk duona – tas produktas, kurį nesame pratę eksportuoti. Atidaromas ne šiaip sau cechas, o dar ir su inovacijomis. Tai rodo, kad net ir tradicinė pramonė gali būti inovatyvi“, – pridėjo D.Grybauskaitė.
Į naująją kepykla investuota 9,3 mln. eurų, gamykloje dirba 147 darbuotojai.
Įdiegtos dvi papildomos gamybos linijos, skirtos batonams ir sparčiai populiarėjančiai sumuštinių duonai. Tai leis padvigubinti šios kepyklos gamybos apimtis, pasiūlyti daugiau naujų modernių gaminių bei užtikrinti dar aukštesnę jų kokybę.
Renginio metu – rekordai
Kepyklos atidarymo metu reginio svečiams buvo pristatyta menininkės Jolitos Vaitkutės specialiai šiai progai sukurta duonos instaliacija, vaizduojanti Vilniaus arkikatedrą ir varpinės bokštą.
Iš 1160 duonos riekelių sukurti paveikslą autorei ir jos komandai prireikė 80 valandų. Lietuvos rekordų registravimo agentūra „Factum“ šį kūrinį paskelbė didžiausiu paveikslu iš duonos riekių.
Beje, tradicinis juostelės perkirpimas neįvyko. Vietoj to, buvo perpjauta dviejų metrų ilgiausia duonos riekė Lietuvoje.
Apstu technologinių naujovių
„Vilniaus duonos“ komercijos direktorius kaip pagrindinį naujos kepyklos išskirtinumą įvardija „Clean room“ – tai švari patalpa, kurioje oras daug kartų išvalomas per itin modernius filtrus.
Taip pat viena iš kepyklos technologinių naujovių yra gamybos linijoje naudojamas robotas, kuris leidžia sumažinti rankų darbą kepykloje.
Kepykloje sumontuota ir nauja kvietinių raugų sistema. Ji ypatinga tuo, kad kepiniams šis raugas suteikia papildomą aromatą, drėgnumą ir ilgesnį galiojimo terminą.
G. Juknos teigimu, abiem naujos gamybos linijoms dirbant visu pajėgumu, kepyklos darbo našumas pasiektų virš 80 000 kg. duonos gaminių per dieną.