Klastočių kriminalas: grėsmė kyla visiems

Kinų internetinės prekybos bendrovės „Alibaba“ sprendimas prisijungti prie Tarptautinės koalicijos prieš suklastotas prekes suskaldė šią organizaciją. Reiškiant savo protestą iš koalicijos išėjo keli prabangių prekių ženklai, rašo lenta.ru.

Ekonominio bendradarbiavimo ir vystymo organizacijos duomenimis, 2013 metais padirbtų prekių apyvarta buvo 461 mlrd. dolerių, arba 2,5 proc. bendro importo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ekonominio bendradarbiavimo ir vystymo organizacijos duomenimis, 2013 metais padirbtų prekių apyvarta buvo 461 mlrd. dolerių, arba 2,5 proc. bendro importo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kinų internetinės prekybos bendrovės „Alibaba“ sprendimas prisijungti prie Tarptautinės koalicijos prieš suklastotas prekes suskaldė šią organizaciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinų internetinės prekybos bendrovės „Alibaba“ sprendimas prisijungti prie Tarptautinės koalicijos prieš suklastotas prekes suskaldė šią organizaciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-05-15 18:47, atnaujinta 2017-05-25 12:33

Dėl suklastotų prekių kenčia ne tik prabangių rūbų ir papuošalų gamintojai, bet ir masinės rinkos. Ekonominio bendradarbiavimo ir vystymo organizacijos duomenimis, 2013 metais padirbtų prekių apyvarta buvo 461 mlrd. dolerių arba 2,5 proc. bendro importo.

Daugiausia padirbtų prekių pagamina Kinija, 2013 metais – 63 proc., o daugiausia padirbinėjama avalynė, konkrečiai – „Nike“ prekinis ženklas. Organizacijos pateiktoje ataskaitoje pažymima, kad pagrindiniu šią rinką palaikančiu faktoriumi išlieka pirkėjų noras turėti tam tikrą prekę.

Ataskaitoje išskirti ir du pagrindiniai būdai įsigyti padirbtas prekes. Dalis vartotojų suklastotas prekes, net nežinodami produkcijos kilmės, įsigyja turguje ir internetinėse parduotuvėse. Tai ypač dažnai pasitaiko tarp Šiaurės Europos gyventojų. Bet dažniausiai pirkėjai supranta, kad turi padirbtą prekę, tai būdinga Rytų ir Pietų Europai.

Jeigu perkant suklastotą alkoholį, cigaretes ar maisto produkciją kylančios grėsmės aiškios visiems – tai, kas gali nutikti perkant padirbtus rūbus ar avalynę, nėra taip akivaizdu. Visgi tokios prekės gali sukelti pavojų net sveikatai.

Pirmiausiai, originalus daiktas reiškia ir kokybę. „Apple“ telefono imitacija, neskaitant logotipo, paprastai turi mažai ką bendro su originalu. Toks telefonas gali tarnauti tiems, kam svarbu turėti tam tikrą prekės ženklą, tačiau tik tiek. Tokia pati situacija ir su avalyne: sportinių batelių „Nike“ klastotė neturės firminio pado.

Jeigu pirkėjas netikrą prekę įsigyja už atitinkamą kainą, tada tai nėra blogiausias variantas. Pasitaiko atvejų, kai firminių rūbų parduotuvės mėgina parduoti suklastotą prekę už originalo kainą. Tuomet pirkėjas patiria ne tik reputacijos, bet ir materialius nuostolius.

Dar didesnė bėda gali tapti netikrų papuošalų pirkimas. Patys populiariausi, labiausiai padirbinėjami papuošalai – „Tiffany & Co“, „Bulgari“, „Cartier“, „Pomellato“ ir „Chopard“. Šie papuošalai parduodami tik specialiose parduotuvėse, kurios turi atitinkamą sertifikatą. Tačiau kai kurie taupūs pirkėjai bando nusipirkti netikrus, vizualiai panašius papuošalus.

Geriausiu atveju, už nemažus pinigus, pirkėjas gaus papuošalą iš žemos prabos aukso su pigios kokybės ir pigiu akmeniu, kuris, greičiausiai, netrukus iškris. Blogiausiu atveju galima gauti papuošalą, kurio sudėtyje gali būti pavojingų medžiagų, pavyzdžiui, nikelio arba kadmio. Šios medžiagos gali sukelti sveikatos sutrikimus pradedant alergijomis, o baigiant onkologinėmis ligomis.

Negalima pamiršti, kad už padirbtų prekių pirkimą gali grėsti administracinė ar net baudžiamoji atsakomybė. Suklastotos prekės įsigijimas Prancūzijoje gali baigtis 300 tūkst. eurų bauda ir įkalinimu iki trejų metų, o Didžiosios Britanijos muitinės darbuotojai turi teisę konfiskuoti padirbtas prekes.

Parengė Kristina Rancaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.