TVF atstovai žarsto Lietuvai patarimus ir kritiką

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovai pristatė pavasario ataskaitą apie Centrinę, Rytų ir Pietryčių Europos, įskaitant Lietuvos, ekonomiką.

TVF analitikai įvardino pagrindines šalies ekonomikos problemas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
TVF analitikai įvardino pagrindines šalies ekonomikos problemas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Svarbu susikoncentruoti į ekonomikos augimo tempų, produktyvumo didinimą.<br>J.Butkutės nuotr.
Svarbu susikoncentruoti į ekonomikos augimo tempų, produktyvumo didinimą.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Rancaitė

May 16, 2016, 12:08 PM, atnaujinta May 25, 2017, 11:31 AM

TVF analitikai įvardino pagrindines šalies ekonomikos problemas. Tokias, kaip sulėtėjęs ekonomikos augimas, sąlyginai nedidelis investicijų lygis, taupymas, senėjanti visuomenė bei mažėjantis darbingų gyventojų skaičius.

TVF Europos departamento Besivystančių ekonomikų skyriaus vadovė Anna Ilyna sakė, kad ekonomikos augimas regione, įskaitant ir Lietuvą, vis dar nepasiekė prieškrizinio lygio.

„Svarbu susikoncentruoti į ekonomikos augimo tempų, produktyvumo didinimą. Šiuo metu svarbūs vidutinio laikotarpio augimo iššūkiai“, – sakė ji.

„Dabar augimas netgi žemesnis negu prieš krizę. Ką šalys gali padaryti? Pirmiausiai reikia susitelkti į darbo jėgos pasiūlos didinimą“, – sakė TVF Besivystančių ekonomikų skyriaus ekonomistas Jiri Podpiera.

Darbingų žmonių mažės ir toliau, tai spręsti galima keliant darbo jėgos kokybę.

„Kalbant apie investicijų lygį, ir prieš krizę jis nebuvo didesnis už Europos Sąjungos vidurkį. Tikimės jo didesnio. Dabar jis toks yra dėl to, kad taupoma ir nebandoma investuoti“, – sakė J.Podpiera.

TVF besivystančių ekonomikų skyriaus vyresnysis ekonomistas pridūrė, kad naujausios ataskaitos duomenys apie Lietuvą nepateikė daug staigmenų, kadangi neįvyko didelių pokyčių.

Šiųmetinėje TVF ataskaitoje pabrėžiama, kad 2016 metais Lietuvos bendrojo vidaus produkto augimas turėtų siekti 2,7 procento, o vėliau turėtų dar kilti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.