Maisto klastotojų bausmėms ieškoma vietos Baudžiamajame kodekse

Seimas svarstys, ar griežtinti

Baudos už maisto klastojimą grėstų ir fiziniams asmenims.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Baudos už maisto klastojimą grėstų ir fiziniams asmenims.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt

2016-05-17 15:07, atnaujinta 2017-05-25 07:51

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti parlamentinio Kaimo reikalų komiteto narių socialdemokrato Broniaus Paužos ir konservatoriaus Kazio Starkevičiaus parengtą Baudžiamojo kodekso pataisą, kuria už maisto tvarkymą ir klastojimą siūloma taikyti baudžiamąją, o ne administracinę atsakomybę, kaip yra dabar.

Pataisa siūloma už maisto tvarkymą neturint specialaus tokios veiklos leidimo ar kitu neteisėtu būdu, o taip pat už maisto klastojimą stambiu mastu bausti ne tik baudomis, bet ir laisvės atėmimu iki ketverių metų. Baudos grėstų ir fiziniams asmenims, ir įmonėms.

B.Paužos teigimu, nesąžiningi fiziniai ir juridiniais asmenys, neteisėtai tvarkydami maistą ar jį klastodami, pelnosi parduodami prastos kokybės maistą už aukščiausią kainą.

Anot pataisas pristačiusio B.Paužos, jau penkerius metus vyksta Europos Interpolo operacija „Opson“, per kurią randama labai daug pažeidimų – iš apyvartos išimama daug produkcijos dėl to, kad neatitinka keliamų reikalavimų arba yra suklastota.

„Pavyzdžiui, Lietuvos pareigūnai šitos operacijos metu išėmė 63 tonas tokių produktų, kurie buvo utilizuoti. Dabar visiškai nesenas atvejis yra, kada buvo sulaikyta 120 tonų neaiškios kilmės mėsos, kuri taip pat yra utilizuota“, – teigė parlamentaras.

Pasak jo, Muitinės departamentas yra atskleidęs suklastotų saldumynų iš Kinijos importo atvejį – į Lietuvą nepateko 57 tūkst. vienetų suklastotų saldainių ir 229 tūkst. vienetų kramtomos gumos.

Dabar už blogai tvarkomą maistą ar jo klastojimą nebaudžiama, baudos pritaikomos dėl kitų aspektų – pavyzdžiui, dėl higienos pažeidimo, dėl tinkamai nepaženklintų prekių patekimo į rinką, dėl neteisingos informacijos apie prekę pateikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.