Norvegų ekonomistas muša pavojaus varpais: „Turime problemą“

„Pastarieji metai globalioje ekonomikoje gali pasirodyti nuobodūs“, – teigė „Swedbank“ vyriausias ekonomistas Norvegijoje Haraldas Magnus Andreassenas. Nedidelis, bet pastovus globalaus BVP didėjimas, nedarbo mažėjimas visame pasaulyje. Skamba neblogai, bet H.Andreassen įsitikinęs – turime problemą.

Egzistuoja pasakymas, kad nėra didesnio melo už statistiką. Atidžiau pažvelgus į ekonominę statistiką – negalima su tuo nesutikti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Egzistuoja pasakymas, kad nėra didesnio melo už statistiką. Atidžiau pažvelgus į ekonominę statistiką – negalima su tuo nesutikti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė

May 17, 2016, 10:21 AM, atnaujinta May 25, 2017, 9:06 AM

Globalios ekonomikos tendencijos atrodo geros – bendras BVP auga. Lėtai, tačiau užtikrintai – pastovus augimas negrasina staigiomis ir netikėtomis krizėmis. Tuo pačiu metu visame pasaulyje mažėja nedarbas ir auga algos.

„Viskas gerai, bet jeigu šiuos dalykus sujungsime, pamatysime, kad vis dėlto egzistuoja problemų“, – kalbėjo H.Andreassenas.

BVP nėra viskas

Egzistuoja pasakymas, kad nėra didesnio melo už statistiką. Atidžiau pažvelgus į ekonominę statistiką – negalima su tuo nesutikti.

Nors globalus BVP tolygiai auga, dėl to turime dėkoti besivystančioms šalims. „Turtingose šalyse augimas yra žemiau normos ir toliau krenta. BVP sparčiau auga besivystančiose šalyse ir jos kelia globalius rodiklius aukštyn“, – pasakojo H.Andreassenas.

Kitas dalykas, kuris tik iš pirmo žvilgsnio atrodo labai geras – nedarbo mažėjimas, pastebimas visame pasaulyje. Vienintelėje Norvegijoje jis šiek tiek auga.

„Žinoma, žmonėms, kurie dirba, tai yra gerai, tačiau mes kalbame apie ekonomiką“, – sakė ekonomistas.

Didelis nedarbas suteikia daugiau galimybių kažką tvarkyti ir ekonomikai augti. Esant tokiam žemam nedarbo lygiui, ir taip lėtai auganti ekonomika, neturi galimybių plėstis greičiau. „Tai jau tapo problema Vokietijoje, JAV ir Japonijoje“, – teigė H.Andreassenas.

Produktyvumas yra viskas

„Egzistuoja du stiprių ekonomikų šaltiniai – daugiau žmonių arba daugiau produktyvumo“, – kalbėjo ekonomistas. Apie demografines problemas kalbėti turbūt nė neverta, bet šis tas vyksta ir su produktyvumu – sparčiau augęs iki krizės 2008 m., dabar nuolat mažėja.

H.Andreassenas teigė nerandantis tam paaiškinimo: „Šiandien aš neturiu atsakymo. Galbūt investicijos per mažas ar kapitalas nėra tinkamai paskirstomas, galbūt produktyvumas mažėja dėl technologijų, švietimo sistemos, o gal mes tiesiog tampame senesni.“

Mažėjant produktyvumui, darbuotojų algos auga, o tai skatina infliaciją ir kainų didėjimą. „Nėra visiškai jokių ekonominių priežasčių, kad algos ir kainos nustotų kilti“, – sakė H.Andreassenas.

Ekonomistų viltis – darbo rinkos reformos: „Amerikoje žmonės ima grįžti į darbo rinką, kuriami nauji darbai ir mes tikime bei meldžiamės, kad tai pavyks. Sėkmingos darbo rinkos reformos gali būti kritinės.“

Laukia sprogimas?

Jei augantis BVP ir mažėjantis nedarbas nėra taip gerai, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, ar tai reiškia, kad globali ekonomika turi rimtų problemų?

„Vis dėlto dabartinė globali ekonomika tikrai yra šiek tiek nuobodi“, – ramino H.Andreassenas.

Jo teigimu, didžioji dalis svarbiausių ekonomikų dar tik atsigauna po praėjusios krizės ir šiuo metu yra augimo etape. Galima išskirti Švediją, kuri artėja prie kritinio taško, bei Kiniją, kurios ekonomika jį jau pasiekė.

„Žinoma, Rusija ir Brazilija tikrai perkaito ir smuko žemyn, tačiau jos jau pasiekė dugną, o tai žada, kad padėtis turėtų stabilizuotis“, – teigė H.Andreassenas.

Jis įsitikinęs, kad su krize globali ekonomika susitvarkė, o Pasaulio banko reformos padėtį stabilizavo, tačiau nereiktų užsimerkti – prastai priimti ateities sprendimai gali dabartinį stabilumą paversti problema.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.