Kas atlygins nuostolius bėglį stabdžiusiam vairuotojui?

Vairuotojas, policijai padėjęs pagauti bėglį motociklininką, tikriausiai tik emocijoms atslūgus susimąstė – o kas bus man? Savuoju „Volvo“ blokavus kelią, mašina buvo gerokai apgadinta. Kas atlygins nuostolius?

Pareigūnai nusprendė užtverti kelią – pastatė savo mašiną šonu ir paprašė civilio „Volvo“ vairuotojo padėti blokuoti kelią.
Pareigūnai nusprendė užtverti kelią – pastatė savo mašiną šonu ir paprašė civilio „Volvo“ vairuotojo padėti blokuoti kelią.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė

May 20, 2016, 4:38 PM, atnaujinta May 24, 2017, 10:04 PM

Be registracijos numerių keliu skriejančio motociklininko gaudynės tęsėsi 30 km ir baigėsi ties Taurage. Pareigūnai nusprendė užtverti kelią – pastatė savo mašiną šonu ir paprašė civilio „Volvo“ vairuotojo padėti blokuoti kelią.

Bėglys buvo sustabdytas, tačiau dėl to nukentėjo piliečio, padėjusio policijai, automobilis – motociklas kliudė „Volvo“, nuplėšė automobilio bamperį ir nuslydo asfaltu apie 100 metrų.

Policijai padėti būtina

Policija turi teisę pasinaudoti civilių automobiliais ar kitu jiems priklausančiu turtu.

Įstatymai nurodo, kad persekiodamas asmenį, padariusį nusikaltimą, policininkas gali nekliudomai ir nemokamai naudotis visomis transporto ir ryšių priemonėmis.

Šiuo metu atliekamas tarnybinis tyrimas – aiškinamasi, ar konkrečiu atveju policininkai pasielgė teisingai, sukeldami grėsmę civilio automobiliui.

„Bus kreiptasi į draudimą“, – teigė policijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis. Jei draudimas nesutiks padengti vairuotojui nuostolių, už juos atlygins policija.

Vėliau, regreso teise, pinigai bus išieškomi iš motociklininko.

Nekasdieniška situacija

Draudimo atstovai pripažįsta, kad ši situacija – nekasdieniška. „Situacija tikrai išskirtinė, todėl tikriausiai bus pradėtas tyrimas ir viskas bus aiškinamasi jo metu“, – teigė „Lietuvos draudimo“ Žalų valdymo skyriaus vadovė Viktorija Katilienė.

„Vieno šablono nėra, o kaltų, tikėtina, daugiau nei vienas“, – sakė draudimo brokerių bendrovės „Balto link“ atstovas Valdemaras Butkevičius.

Jo teigimu, viskas turėtų išaiškėti teisme. Jei motociklas, kurį vairavo pažeidėjas, buvo draustas privalomuoju draudimu, nukentėjusiam „Volvo“ vairuotojui žala turėtų būti atlyginta iš karto.

Jei motociklas buvo nedraustas, žalą galėtų atlyginti ir Transporto priemonių draudikų motorinis biuras.

„Tikėtina, kad advokatai gali turėti pretenzijų ir valstybei, nes policija panaudojo automobilį žinodama, kad jis gali nukentėti“, – sakė V.Butkevičius.

V.Katilienė pasakojo, kad policija turėjo įsitikinti, jog yra būtinasis reikalingumas naudoti civilio automobilį.

Tai reiškia, kad visi kiti būdai jau buvo išnaudoti, o žala, kurią patyrė vairuotojas, buvo mažesnė, nei ta, kurią galėjo sukelti nesustabdytas nuo policijos bėgantis motociklininkas.

„Jei paaiškėtų, kad policija padarė klaidą, naudodama civilio automobilį, tuomet žalą turėtų atlyginti ji, tai yra valstybė“, – sakė draudimo ekspertė.

Galiausiai kentės motociklininkas

Bet kuriuo atveju, nukentėjusio „Volvo“ vairuotojui žala turėtų būti atlyginta. Ir nesvarbu, kuri institucija tai padarys, greičiausiai ją padengti reikės motociklo vairuotojui.

„Pagal privalomojo draudimo taisykles nukentėjusiam vairuotojui draudimas privalo padengti žalą, tačiau vėliau jis gali kreiptis į motociklininką, kad šis nuostolius padengtų iš savo kišenės“, – sakė V.Katilienė.

Jei avariją sukėlęs vairuotojas vairuoja neblaivus, nusižengia taisyklėms, neturi teisių vairuoti ar, kaip šiuo atveju, bėga nuo policijos – jam gali tekti ne tik mokėti baudas, bet ir visas draudimo išlaidas padengti iš savo kišenės.

Ir policija bei Transporto priemonių draudikų motorinis biuras, jei vairuotojui sumokėti tektų jiems, galėtų pinigų reikalauti iš motociklo vairuotojo.

Taigi „Volvo“ vairuotojas turėtų būti ramus – už pagalbą policijai jam neteks sumokėti iš savo kišenės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.