Milžinė „Agrowill“ dėl Krymo kaunasi su priekabiais prievaizdais

„Agrowill Group“ imasi ekologinės žemdirbystės, bet įmonei nepavyksta nusimesti Lietuvos banko mesto šešėlio dėl to, kad įsigyjant bendrovę Kryme galbūt buvo nesąžiningai sužaista akcijų verte.

„Agrowill Group“ vadovai (iš kairės): V.Bagavičius, L.Bulzgys ir K.Juščius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Agrowill Group“ vadovai (iš kairės): V.Bagavičius, L.Bulzgys ir K.Juščius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Agrowill Group“ valdybos narys V.Bagavičius tvirtino, kad įmonė akcijas įvertino teisingai, tačiau dabar turi bylinėtis su tuo netikinčiu Lietuvos banku.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Agrowill Group“ valdybos narys V.Bagavičius tvirtino, kad įmonė akcijas įvertino teisingai, tačiau dabar turi bylinėtis su tuo netikinčiu Lietuvos banku.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos bankas šiemet vasarį įspėjo „Agrowill Group“ dėl to, kad ji pateikė netikslias finansines 2014 metų ataskaitas.
Lietuvos bankas šiemet vasarį įspėjo „Agrowill Group“ dėl to, kad ji pateikė netikslias finansines 2014 metų ataskaitas.
Daugiau nuotraukų (3)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

May 20, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 25, 2017, 12:02 AM

Žemės ūkio bendroves vienijančios „Agrowill Group“ vadovams toliau tenka teismuose ginčytis dėl poros metų senumo įvykių.

Lietuvos bankas šiemet vasarį įspėjo „Agrowill Group“ dėl to, kad ji pateikė netikslias finansines 2014 metų ataskaitas. Anot banko, įmonė, 2014-aisiais įsigydama žemės ūkio bendrovę Kryme, nesilaikė tarptautinių apskaitos standartų reikalavimų.

Teko pasitelkti teismą

Centrinio banko teigimu, didindama įstatinį kapitalą „Agrowill Group“ galbūt netinkamai nustatė akcijų vertę.

Lietuvos įmonė „eTime Invest“ per antrinę bendrovę Kryme valdo per 10 tūkst. hektarų žemės.

Anot Lietuvos banko, įmonės akcijos buvo panaudotos 2014-aisiais didinant „Agrowill Group“ įstatinį kapitalą, bet jų vertė galėjo būti dirbtinai pakelta.

Bendrovės „eTime Invest“ akcijomis su verslininku Gediminu Žiemeliu siejama įmonė „Vretola Holdings“ 2014-ųjų balandį apmokėjo naujas „Agrowill Group“ akcijas, sudarančias apie 7,5 proc. įstatinio kapitalo.

Įspėjimą skyręs Lietuvos bankas įpareigojo „Agrowill Group“, kad ji, rengdama 2015-ųjų finansines ataskaitas, iš naujo įvertintų „eTime Invest“ 100 proc. akcijų paketo vertę. Šį banko nurodymą „Agrowill Group“ apskundė teismui.

Pateko į Maskvos glėbį

„Tai – kuriozinė situacija. Nežinia, kiek dar teismas nagrinės ginčą. Kol kas tam galo dar nematyti. Banko nuomone, pagal tarptautinius apskaitos standartus mes netinkamai įvertinome įmonės įstatinio kapitalo didinimą.

Bet didinant įmonės kapitalą ne pinigais, o turtu, jis turi būti įvertintas taip, kaip numato teisės aktai. Mes taip ir padarėme“, – stebėjosi „Agrowill Group“ valdybos narys Vladas Bagavičius.

Anot jo, „eTime Invest“ akcijų vertę vertino nekilnojamojo turto bendrovė „Ober-Haus“.

„Tai buvo 2014-ieji. „Ober-Haus“ nustatė, kad „eTime Invest“, turinti Kryme dirbančią bendrovę, yra verta 16 mln. litų (4,84 mln. eurų).

O investuotojas, padidinęs 7,5 proc. įstatinį „Agrowill Group“ kapitalą, mainais tuo metu gavo akcijų už 14 mln. litų (4,1 mln. eurų). Lietuvos bankas abejoja būtent šia akcijų verte.

Bet juk „eTime Invest“ akcijų paketas buvo įvertintas maždaug 738,5 tūkst. eurų daugiau, nei „Vretola Holdings“ pasirašytų akcijų vertė“, – sakė V.Bagavičius.

Anot pašnekovo, turtą vertinusi „Ober-Haus“ viską atliko tinkamai. Ką nors apskaičiuoti iš naujo dabar itin sudėtinga, nes Krymas – nebe Ukrainos, o Rusijos dalis.

„Dėl to mes teisme ir ginčijamės su Lietuvos banku, nes manome, kad nėra prasmės iš naujo vertinti turto.

Pirmiausia – tai daryti būtų neprotinga, nes šiuo metu padėtis Kryme yra kitokia, nei buvo prieš porą metų.

Dabar tai – Rusijos aneksuota teritorija. Antra, juk viską darėme pagal įstatymą ir niekam nenusižengėme“, – patikino V.Bagavičius.

Grūdus parduoda rusams

Kryme besidarbuojanti „Agrowill Group“ įsigyta žemės ūkio bendrovė verčiasi augalininkyste – javus bei saulėgrąžas augina maždaug 10 tūkst. hektarų plote.

Dalis nukultų grūdų sunaudojama pačiame Kryme, dalis eksportuojama. Anksčiau jie buvo tiekiami Ukrainai, šiuo metu eksportuojami į Rusiją.

Vairą suka link ekologijos

„Agrowill Group“, valdanti ekologinio ūkininkavimo bendroves visoje šalyje, per artimiausius dvejus metus inovacijoms bei mokslo tyrimams ketina pritraukti 20 mln. eurų investicijų. Bendrovė nuo šiol pagrindinį dėmesį ketina sutelkti į ekologiškų žemdirbystės ir gyvulininkystės produktų gamybą.

„Agrowill Group“ veikla yra trejopa. Tai augalininkystė, pienininkystė ir pievagrybių auginimas. Tikimasi, kad per 2018–2019 metus gamybos apimtis smarkiai padidės: per metus bendrovės rinkai patieks 37 tūkst. tonų ekologiško pieno, 20 tūkst. tonų grūdų, 28 tūkst. tonų daržovių, 12 tūkst. tonų grybų.

Pasak „Agrowill Group“ vadovo Lino Bulzgio, ekologiškas pienas bus perdirbamas Lietuvoje. Tai ketinama daryti nuo 2017-ųjų vidurio. Šiuo metu jau tariamasi su pieno perdirbimo įmonėmis.

„Pernai buvo sertifikuoti ekologiški grybai, jie tiekiami Skandinavijos šalims. Šįmet rudenį jau bus patiekta ir ekologiškų daržovių. Tam išsinuomojome ekologinės sertifikuotos žemės. Kitąmet, kai visos žaliavos bus ekologiškos, bus tiekiami ir ekologiški grūdai bei pienas. Ateityje atsiras ir ekologiškos paukštienos. Tikslinės prekybos rinkos – ir Lietuva, ir Baltijos bei Skandinavijos šalys, ir Vakarų Europos valstybės. Ketiname bendradarbiauti ir su privačių prekių ženklų savininkais“, – sakė L.Bulzgys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.