Algų viešinimas klaidins pačius darbuotojus

Viena iš naujovių, kurią nori įteisinti Seimas, yra vidutinio darbo užmokesčio, mokamo kiekvienoje įmonėje viešinimas. Anot verslininkų, tai įmonėms užkraus beprasmio darbo, nes atlyginimų vidurkis neatitinka rinkos realybės ir iš tikrųjų nieko nepasako apie tai, kiek uždirba konkretus darbuotojas.

„Rhenus Svoris“ generalinis direktorius Arūnas Bertašius.
„Rhenus Svoris“ generalinis direktorius Arūnas Bertašius.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2016, 8:00 AM, atnaujinta May 24, 2017, 8:51 AM

„Statistinis vidurkis nieko nesako be konteksto. Vidurkis priklauso ne tiek nuo atlyginimų dydžių, kiek nuo įmonės struktūros. Kas turi daugiau darbininkų nei administracinio personalo, kuris yra daugiau apmokamas, to vidurkis iš karto bus mažesnis.

Ši nuostata įneša nereikalingą sumaištį. Vidutinis atlyginimas – tai kaip ligoninės vidutinė temperatūra – kažkas karščiuoja, kažkas jau atšalęs. Vidurkis gal ir sveikas, bet kas iš to?“ – teigia Vokietijos kapitalo logistikos įmonės generalinis direktorius Arūnas Bertašius.

Anot A. Bertašiaus, jeigu valdžia mano, kad algų vidurkio viešinimas yra svarbus visuomenei, viešins jį. Tik tokiu atveju logiškiau būtų skelbti ne vidurkį, o algų medianą – vidurinį atlyginimą, arba vidurkį – bet ne bendrą, o konkrečių pareigybių atskirai.

Pagal medianą atlyginimus galima įvertinti kur kas objektyviau. Vidurkis visada yra iškreipiamas ekstremumų, o vidurinis atlyginimas (mediana) parodo aplink kokį skaičių išsidėsto realiai gaunamos sumos.

Prievolės šalininkai sako, kad darbuotojas neva galės ne aklai derėtis dėl atlygio su darbdaviu. Tačiau verslininkai priduria, kad naujas įpareigojimas tebūtų niekam naudos neduodantis papildomas darbas. Be to, nėra aišku, kokios įmonės turės viešinti atlyginimų vidurkį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.