Seniausi sostinės liftai mena kosmoso užkariavimo eros pradžią

Vienas seniausių liftų Vilniuje įrengtas Žirmūnų g. 57-jame name. Šis keltuvas šiemet „švenčia“ 51 metų sukaktį. Jis buvo sumontuotas ir paleistas 1965 metais – tais pačiais metais, kai kosmonautas Aleksejus Leonovas pirmą kartą žmonijos istorijoje išėjo į atvirą kosmosą. Žirmūnų daugiabutyje vis dar veikiantis liftas per savo netrumpą gyvenimą jau yra nuvažiavęs daugiau kaip 43 tūkst. kilometrų – tiek, kiek yra aplink Žemės rutulį.

Gyventojai vangiai pritaria senų liftų keitimui. Pagrindinė priežastis – per brangu mokėti už naują įrenginį.<br>Įmonės nuotr.
Gyventojai vangiai pritaria senų liftų keitimui. Pagrindinė priežastis – per brangu mokėti už naują įrenginį.<br>Įmonės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-26 11:19, atnaujinta 2017-05-24 05:17

Nepaisant garbingos sukakties, šis liftas per daugelį eksploatavimo metų ne kartą buvo remontuotas, o gyventojai už jo remontą vien tik per pastarąjį dešimtmetį paklojo daugiau kaip 8 tūkst. eurų. Šio keltuvo priežiūrą vykdančios bendrovės „Baltijos liftai“ generalinis direktorius Jevgenijus Vasiljevas pasakojo, jog nepamena tokio mėnesio, kad Žirmūnų g. 57 namo gyventojai nebūtų užstrigę lifte. Jo teigimu, per paskutinius 5 metus fiksuotas 61 užstrigimo atvejis.

„Tai vienas seniausių liftų Vilniuje, o galbūt ir visoje Lietuvoje. Mes jo priežiūrą vykdome nuo 2013 metų, tai per tą laiką įrenginį teko rimtai remontuoti 7 kartus bei registruoti 130 pranešimų apie įvairius keltuvo veikimo sutrikimus. Šis pavyzdys puikiai iliustruoja faktą, jog pusšimtį metų veikiantį liftą vis dėlto laikas keisti nauju, nes nuolat pasikartojantys remontai tik trumpam išsprendžia problemą, o kainuoja brangiai“, – teigė J.Vasiljevas.

„Baltijos liftai“ Vilniuje prižiūri 970 liftų, iš kurių pusė yra senesni nei 25 metų amžiaus, o 261 – daugiau nei 40 metų. Skaičiuojama, kad sostinėje šiuo metu yra 21 kritinės būklės keltuvas, kuriuos būtina keisti. Tai, kad daugumos liftų būklė yra itin prasta, rodo ir remonto registracijų skaičius. Anot J.Vasiljevo, per metus tvarkyti sugedusių įrenginių, vaduoti užstrigusių žmonių liftininkai vyksta daugiau nei 6 tūkst. kartų.

„Situacija bloga ir kasmet blogėja. Liftai sensta, o keitimo arba modernizacijos tempai itin lėti. Todėl nenuostabu, kad valstybės akredituoti inspektoriai kasmet stabdo ir draudžia eksploatuoti vis daugiau liftų. Jei padėtis nesikeis, problema tik aštrės, nes liftai bus stabdomi, kils gyventojų nepasitenkinimas, nes neveikiant keltuvams teks į namus laipioti laiptais. Šiai dienai Vilniaus daugiabučiuose stovi 9 liftai, kuriuos dėl saugumo uždraudė eksploatuoti techninės priežiūros inspektoriai“, – kalbėjo J.Vasiljevas.

Daugiabučius namus prižiūrinčios bendrovės „Mano būstas“ Vilniaus regiono vadovės Aurelijos Dapkūnienės teigimu, gyventojai vangiai pritaria senų liftų keitimui. Pagrindinė priežastis – per brangu mokėti už naują įrenginį. Tačiau, anot A.Dapkūnienės, gyventojai dažnai nesusimąsto, kad nuolat mokėdami už pasenusių liftų remonto darbus jie bėga nuo problemos.

„Negaliu sakyti, kad gyventojai numoja ranka į būtinybę keisti senus liftus, tačiau per paskutinius 2-3 metus mūsų prižiūrimuose namuose buvo įrengtas tik 31 naujas liftas bei dar 15 jų modernizuoti, kai keisti reikėtų mažiausiai 67 keltuvus. Taigi 36 namų savininkai, kuriems buvo siūlyta tai padaryti, nesutiko keisti senus liftus naujais, nors administratorius visada gali pasiūlyti šį įrenginį sumontuoti išsimokėtinai ir taip sumažinti finansinę naštą gyventojams“, – akcentavo A.Dapkūnienė.

Šiuo metu daugiausia senų liftų yra sostinės Lazdynų bei Žirmūnų mikrorajonų daugiabučiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.