Lenkų reformatorius: Rusijos ir Nigerijos ekonomikos identiškos

Leszekas Balcerowiczius, lenkų reformatorius ir Ukrainos prezidento Petro Porošenkos atstovas šalies vyriausybėje, interviu Ukrainos portalui „liga.net“, kurį jis davė pirmadienį, gegužės 30 dieną, pareiškė, kad Rusijos ekonomikos struktūra identiška Nigerijos ekonomikos struktūrai.

Maskvos ekonominę politiką L.Balcerowiczius įvertino kritiškai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Maskvos ekonominę politiką L.Balcerowiczius įvertino kritiškai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Maskvos ekonominę politiką L.Balcerowiczius įvertino kritiškai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Maskvos ekonominę politiką L.Balcerowiczius įvertino kritiškai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 30, 2016, 3:51 PM, atnaujinta May 23, 2017, 5:01 PM

„Sudėtinga ekonominė padėtis Rusijoje dabar iš esmės susijusi su pačios šalies ekonomine politika. Ji išimtiniai yra priklausoma nuo gamtos išteklių eksporto. Rusijos ekonomikos struktūra dabar kaip Nigerijos“, – sakė L.Balcerowiczius.

Jis pridūrė, kad norint pakeisti situaciją Kremliui reikia vykdyti liberalias ekonomines reformas. „Rusijoje pernelyg daug politinės intervencijos. Tai niekur neveikia sėkmingai“, – pažymėjo P.Porošenkos atstovas.

Maskvos ekonominę politiką L.Balcerowiczius įvertino kritiškai. „Ji susideda iš dviejų pagrindinių elementų. Pirma, kai kurių įmonių ir sektorių nacionalizacijos, antra – mėginama vykdyti vadinamąją modernizaciją iš viršaus. Gal šie veiksmai buvo efektyvūs Petro Didžiojo laikais, bet nuo to laiko juk praėjo jau 300 metų“, – sakė jis.

L.Balcerowiczius buvo paskirtas P.Porošenkos atstovu Vladimiro Groismano vyriausybėje balandžio 22 dieną. Jis taip pat tapo prezidento patarėju ir strateginių patarėjų grupės, dirbančios su V.Groismano vyriausybe, vadovu.

Kovo mėnesį L.Balcerowiczius atsisakė Ukrainos Ministro Pirmininko pareigų. „Yra gana daug gerų žmonių. Turi būti kažkas, kas kalba ukrainietiškai, tapatinasi su tauta. Aš nedalyvausiu šiame konkurse (į ministrų kabineto vadovo postą. – Red.), – sakė jis.

L.Balcerowiczius – lenkų politikas ir ekonomistas, praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pabaigoje ir paskutiniojo dešimtmečio pradžioje užėmė vicepremjero ir finansų ministro pareigas, 2001–2007 metais buvo šalies nacionalinio banko pirmininkas. Parengė visą eilę reformų pereinant nuo planinės ekonomikos prie rinkos ekonomikos, šios priemonės buvo pavadintos „Balcerowicziaus planu“ ir „šoko terapija“.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.