Rusija pasiduoda – ketina švelninti maisto produktų embargą

Rusijos valdžia pasirengusi sumažinti sankcijomis uždraustų prekių asortimentą ir sušvelninti maisto produktų embargą Vakarų šalims, jeigu Europos Sąjunga savo ruožtu apsispręs peržiūrėti Rusijai taikomas sankcijas ir palaipsniui jas panaikins, rašo portalas „news.ru“. Tokį pareiškimą padarė Rusijos ekonomikos plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas.

Analitikai ne kartą pažymėjo, kad valdžios institucijos nepaskaičiavo, kokios bus Rusijos atsakomųjų sankcijų ekonominės pasekmės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Analitikai ne kartą pažymėjo, kad valdžios institucijos nepaskaičiavo, kokios bus Rusijos atsakomųjų sankcijų ekonominės pasekmės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2016, 10:30 AM, atnaujinta May 23, 2017, 11:30 AM

„Aš manau, kad jis (sankcijomis uždraustų prekių sąrašas. – „news.ru“) gali būti sutrumpintas tuo atveju, jeigu sankcijų režimas bus sušvelnintas. Iš pradžių veiksmas, po to – atsakomasis veiksmas“, – paaiškino ministras.

Kalbėdamasis su žurnalistais jis paaiškino, kad tuo atveju, jeigu kolegos europiečiai priims atitinkamus sprendimus birželio mėnesį dėl 2016 metų antrojo pusmečio, o gruodžio mėnesį – dėl 2017 metų pirmojo pusmečio, tai Rusijos vadovybė „adekvačiai tai įvertins ir elgsis atitinkamai“.

„Aš manau, kad jeigu bus pakeistas sankcijų režimas, tai bus pakeistas ir atsakomųjų sankcijų režimas“, – reziumavo ekonominės plėtros ministras.

A.Uliukajevo žodžiai nuskambėjo netrukus po to, kai Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris, kuris neseniai tvirtino, kad ES šalyse stiprėja pasipriešinimas Rusijai paskelbtų sankcijų pratęsimui, pripažino, kad yra galimybė palaipsniui sankcijas panaikinti.

F.W.Steinmeieris mano, kad laipsniškai panaikinti apribojimus Rusijai galima, jeigu bus pasiekta pažangos sureguliuojant padėtį Donbase. Vokietijos URM vadovas tokį pareiškimą padarė Berlyne, sakydamas kalbą Vokietijos ir Rusijos forume „Potsdamo susitikimai“.

Diskusija apie sankcijas Rusijai atsinaujino po ukrainiečių lakūnės Nadijos Savčenko išlaisvinimo ir perdavimo Ukrainai. Europos valdininkai ir diplomatai sveikino šį žingsnį pažymėdami, kad tai pasitarnaus Minsko susitarimų įgyvendinimui ir problemų sprendimui pietryčių Ukrainoje diplomatinėmis priemonėmis.

Tuo pačiu Europos Vadovų Tarybos Pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad Europos Sąjungos sankcijos Rusijai bus pratęstos iki tol, kol bus visiškai įvykdyti Minsko susitarimai. Be to, G7 lyderiai deklaracijoje, paskelbtoje baigiantis viršūnių susitikimui Japonijoje, pasisakė už Rusijai taikomų sankcijų, kurios buvo paskelbtos po Krymo aneksijos, pratęsimą.

2014 metais Rusijai paskelbtų ekonominių sankcijų galiojimo terminas baigiasi liepos 31 dieną. Jų pratęsimo klausimas bus aptariamas Europos Sąjungos viršūnių susitikime birželio 28–29 dienomis. Praeitą penktadienį, gegužės 27 dieną, Rusijos Ministras Pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pavedė atitinkamoms institucijoms parengti pasiūlymus dėl maisto produktų embargo iki 2017 metų pabaigos. Jis paaiškino, kad bus parengtas kreipimasis į prezidentą ir vyriausybės nutarimas.

Analitikai ne kartą pažymėjo, kad valdžios institucijos nepaskaičiavo, kokios bus Rusijos atsakomųjų sankcijų ekonominės pasekmės. Sankcijų karas vyko su lozungu, kad bus remiami šalies gamintojai. Tačiau rezultatai labai nuvylė, o Rusijos žemdirbiai išlošė ne dėl paskelbto embargo, o dėl rublio nuvertėjimo, kada importiniai maisto produktai didžiajai daugumai Rusijos gyventojų pasidarė „nebeįkandami“, konstatuoja „news.ru“.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.