Grūdų derlius – pasakiškas, bet kodėl ūkininkai nesidžiaugia?

Grūdų derlius Amerikoje šiemet įspūdingas. Tačiau ūkininkai dėl to nesidžiaugia – jų sandėliai dar užkišti praėjusių metų derliumi, todėl augintojai ne tik praras pelno, bet gali būti priversti grūdus tiesiog išmesti.

Ūkininkai plečia sandėlius, bet vietos grūdų sandėliavimui vis tiek neužtenka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ūkininkai plečia sandėlius, bet vietos grūdų sandėliavimui vis tiek neužtenka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2016, 10:57 AM, atnaujinta May 22, 2017, 11:26 AM

Kukurūzų, sojos, sorgų ir kviečių atsargos Amerikoje šiemet didžiausios nuo 1988 m. Vis didėjant užauginamų grūdų kiekiui ir mažėjant jų paklausai, ūkininkams gali pritrūkti vietos derliaus sandėliavimui ir grūdai gali atsidurti tiesiog gatvėse ar nenaudojamuose pastatuose, praneša „Bloomberg“.

Didžiulis perteklius

„Tai bus didžiausia sandėliavimo krizė per 30 m., nuo tada kai pradėjau prekiauti kviečiais. Didelė dalis derliaus gali būti tiesiog išmesta“, – teigė prekybininkas iš Kanzaso Michaelis O'Deanas.

Nors per paskutinius metus ūkininkai išplėtė savo sandėlius, tai nublanko prieš pasaulinį pasėlių perteklių. Kažkada didžiausia grūdų eksportuotoja buvusi JAV šiuo metu parduoda mažiausiai grūdų nuo 1972 m.

Prognozuojama, kad atsargų daugės ir toliau, o grūdų kaina gali kristi dramatiškai. Pasaulinė grūdų pasiūla smarkiai pralenks paklausą iki 2017 m., kai pasaulyje tikimasi antro pagal dydį grūdų derliaus.

Daugybei ūkininkų ši krizė reiškia, kad grūdų auginimui jie išleidžia daugiau, nei gali tikėtis gauti juos pardavę.

Kainos krenta

Čikagoje bušelio (35,24 litro) kviečių kaina kitą ketvirtį turėtų siekti 4,52 dolerio, kai šiuo metu kainuoja 4,88 dolerio. Kanzaso valstija skaičiuoja, kad paruošti bušelį kviečių kainuoja nuo 3,90 iki 5,18 dolerio.

Nedžiugina ir prognozės, teigiančios, kad grūdų kainos turėtų kristi dešimt mėnesių iš eilės.

Žieminiai kviečiai, kurių derlius nuimamas birželio-liepos mėnesiais yra pirmieji, atkeliaujantys į saugyklas, kartu su kukurūzais bei sojomis, surinktomis rugsėjį-spalį.

Šie grūdai gali būti saugomi kartu, tačiau saugyklose jiems paprasčiausiai gali nelikti vietos. Kaupti grūdus fermos patalpose – ne naujiena. Tačiau be nelaidžių lubų, sienų ir apdangos kyla grėsmė, kad derlius gali būti pažeistas drėgmės ar kenkėjų.

Tačiau kai tiek daug grūdų yra likę dar iš praėjusių metų, jiems saugoti gali neužtekti ne tik sandėlių, bet ir fermų patalpų. Prekeivis Troy'us Presley'is teigė, kad ūkininkai turės išplėsti savo saugojimo galimybes bent 15 proc., norėdami sutaplinti didžiąją dalį derliaus. 

„Su saugojimo vietomis šiemet bus labai prastai. Negana to, ūkininkai per dešimtmetį parduoda mažiausius kiekius grūdų“, – sakė jis.

Nepadeda ir gamta

Per dešimtmetį bendri sandėlių pajėgumai išsiplėtė 22 proc. iki 24,21 milijardų bušelių. Bet dar iki šio metų derliaus nuėmimo praeitų metų derliaus likučiai siekė 10,9 milijardo bušelių.

Ūkininkams nepadeda ir gamta. Raudonųjų žeiminių kveičių, naudojamų duonos gamyboje, produkcija šiemet išaugs 4,3 proc. ir pasieks 863 milijonus bušelių, nes balandis buvo gausus lietumi, o siekdami apsaugoti nuo kenkėjų, ūkininkai gausiai purkšė augalus trąšomis.

Tikėtina, kad papildomų 40-50 milijonų bušelių kviečių paprasčiausiai nebus kur sudėti.

Ūkininkai gali plėsti sandėlius tolimensėse vietose, tačiau tokiu atveju gamybos kaina dėl transportavimo kaštų dar labiau išauga. Tuo tarpu grūdų pardavimo kaina gamintojams gali pasiekti mažiausia lygį nuo 2010 m. – 1 dolerį už bušelį.

Eksporto terminaluose JAV grūdų bušelis kainuoja 50 centų daugiau nei grūdai iš Rusijos, Ukrainos ir Europos.

Nepaisant to, kviečiai yra tokie pigūs, kad ūkininkai mąsto apei galimybę naudoti juos kaip pašarus gyvuliams, kartu su kukurūzais ir sorgais.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas