Pasaulio bankas pagerino Rusijos ekonomikos prognozę

Pasaulio bankas (PB) nežymiai

Naujausiomis Pasaulio banko prognozėmis, Rusijos ekonomikos nuosmukis šiais metais sieks 1,2 proc.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naujausiomis Pasaulio banko prognozėmis, Rusijos ekonomikos nuosmukis šiais metais sieks 1,2 proc.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eltos inf.

Jun 8, 2016, 2:01 PM, atnaujinta May 22, 2017, 10:50 AM

Naujausiomis Pasaulio banko prognozėmis, Rusijos ekonomikos nuosmukis šiais metais sieks 1,2 proc. Dar balandį buvo laukiama, kad susidaręs nuosmukis 2016 metais sieks 1,9 proc. Kitais metais prognozuojamas 1,4 proc. prieaugis, anksčiau prognozuotas iki 1,1 proc. rodiklis. Dar po metų šalies ūkio augimas turėtų paspartėti iki 1,8 procento.

PB plėtros perspektyvų grupės direktorius Ayhanas Kose nurodė, kad Rusijos ekonomika „išgyvena sudėtingą korekcijų laikotarpį“ ir nuosmukis dar nesibaigia.

„Kartu atsirado požymių, kad kai kuriuose sektoriuose žemiausias taškas greičiausiai jau pasiektas, – sakė jis. – Pavyzdžiui, pramonės gamyba balandį, lyginant su praėjusių metų analogišku mėnesiu, ūgtelėjo 0,5 proc., be to, šis sektorius auga antrą mėnesį iš eilės. O paslaugų pirkimų indeksas balandį, lyginant su kovu, kilstelėjo nuo 52 iki 54,2 punkto“.

Pasak A. Kose, bankas pastebi „tam tikrą rublio stabilizaciją“ ir pagerėjusią infliacijos dinamiką.

Pasaulio ekonomikos prieaugio prognozė šiems metams sumažinta nuo 2,9 iki 2,4 proc. Bet A. Kose suskubo pridurti: „Ne, pasaulio ekonomika nėra panirusi į recesiją. Mes neprognozuojama pasaulinio nuosmukio. Ekonominis atsigavimas tęsiasi“.

Ataskaitoje taip tvirtinama, kad, nepaisant pastaruoju metu pastebimų ekonominių sunkumų Rusijoje ir Brazilijoje, BRIC šalių grupė, kuriai priklauso taip pat Indija, Kinija ir PAR, išlieka vienas iš svarbiausių ekonominio augimo variklių pasaulyje.

Be to, Pasaulio bankas prognozuoja, kad naftos kainos šiais metais pasaulinėse rinkose toliau smuks, o 2017 metais jų smukimą turėtų pakeisti augimas. PB prognozėmis, vidutinė naftos kaina šiais metais turėtų siekti 41 dolerį už barelį. Sausį buvo prognozuojamas 51 dolerio už barelį kaina. 2017 metais prognozuojamos apie 50 dolerių už barelį naftos kainos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.