JAV nebešnairuoja į lietuvius – perka ir mėsą, ir kiaušinius

Amerikos lietuviai seniai valgo lietuvišką fermentinį sūrį, JAV pasiekia ir kiti Lietuvos įmonių pagaminti maisto produktai. Mūsų šalis yra vienintelė iš ES valstybių, jau turinti leidimus visų rūšių mėsai į Ameriką eksportuoti – ir jautienai, ir avienai, ir ožkienai, net ir kiaulienai, jei tik šnipuotosios esti užaugintos fermose, nepatenkančiose į afrikinio kiaulių maro apsaugos zonas.    

Susitikimas ministerijoje (iš kairės): V.Baltraitienė, Michaelis T.Scuse ir J.Milius.<br>T.Bauro nuotr.
Susitikimas ministerijoje (iš kairės): V.Baltraitienė, Michaelis T.Scuse ir J.Milius.<br>T.Bauro nuotr.
„Biovela Group“ – vienos pirmųjų įmonių, gavusių eksporto į JAV leidimus,<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Biovela Group“ – vienos pirmųjų įmonių, gavusių eksporto į JAV leidimus,<br>V.Ščiavinsko nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
V.Baltraitienė.<br>T.Bauro nuotr.
V.Baltraitienė.<br>T.Bauro nuotr.
J.Milius.<br>T.Bauro nuotr.
J.Milius.<br>T.Bauro nuotr.
Michaelis T.Scuse .<br>T.Bauro nuotr.
Michaelis T.Scuse .<br>T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Michaelis T.Scuse.<br>T.Bauro nuotr.
Michaelis T.Scuse.<br>T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Michaelis T.Scuse.<br>T.Bauro nuotr.
Michaelis T.Scuse.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Audrė Srėbalienė

Jun 10, 2016, 10:21 AM, atnaujinta May 22, 2017, 5:44 AM

Šiuo metu į JAV yra gabenama nemažai ir medaus bei kitų bičių produktų - per metus maždaug 500 tonų. 

Iš visų pieno produktų, kurie eksportuojami ne į ES valstybes, 15 proc. pasiekia JAV.

Visa bėda, kad be valstybės institucijų pagalbos verslininkai negali susitarti tarpusavyje ir tiekti gaminių JAV prekybininkams. Tol, kol nėra pasirašytos ES ir JAV (transatlantinės) prekybos bei investicijų sutarties, prekybą varžo ir dideli muitai, ir kiti sunkumai.   

Ne šiaip sau penktadienį Lietuvoje viešintis JAV Žemės ūkio departamento sekretoriaus pavaduotojas Michaelis T.Scuse'as su žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovu Jonu Miliumi aptarė tai, kaip sustipinti bendradarbiavimo saitus.

Šis susitikimas – tai pirmas tokio aukšto lygio JAV pareigūno vizitas žemės ūkio srityje ne tik Lietuvoje, bet ir visame Baltijos šalių regione.

Ekspertai atvyks rudenį  

„Jungtinės Amerikos Valstijos – tai viena prioritetinių rinkų, todėl jai skiriama daug dėmesio.

Šiuo metu vienas aktualiausių klausimų – mūsų bendrovių įsitvirtinimas JAV rinkoje“, – sakė V.Baltraitienė.

Per susitikimą buvo aptarta ne tik prekyba pieno ir mėsos gaminiais, bet ir tai, kaip greičiau parūpinti eksporto leidimus kiaušinių produktams.

Per metus į JAV jau yra išgabenama apie 2 tūkst. tonas kiaušinių, tačiau jų produktams, pavyzdžiui, kiaušinių baltymų miltams, prekybos leidimų dar nėra gauta.

Pasak J.Miliaus, rudeniop į Lietuvą atvyks ekspertai iš JAV  – iš Maisto saugos ir kontrolės tarnybos (FSIS). Jie lankysis kiaušinių miltus gaminančiose „VIČI“ grupei priklausančioje įmonėje.  

„Apskritai su JAV tarnybomis mūsų ryšiai yra itin stiprūs. Ir mūsų tarnybos inspektoriai, ir verslininkai kasmet vyksta į JAV mokymams. Juose kalbama ir apie biotechnologijas, ir apie sąlygas, kurias JAV kelia importuojamiems gaminiams“, – sakė J.Milius.

„Niekur nepabėgome ir nuo pokalbio apie pieno sektoriaus krizę. JAV pieno supirkimo kainos taip par yra kritusios 35 proc., ir kai kuriuose ūkiuose pieno gamybos savikainos gautos pajamos nebepadengia. Kalbėjome apie tai, kaip JAV padeda savo fermeriams“, – užsiminė V.Baltraitienė.

Laukiama prekybos sutarties

„Aptarėme savo pozicijas ir tai, kokios įtakos derybose dėl ES ir JAV  prekybos sutarties gali turėti Lietuva.  Kalbėjomės ir apie biotechnologijas žemės ūkyje bei nuostatas dėl GMO produktų“, – sakė V.Baltraitienė.

Pasak Michaelio T.Scuse, JAV taip pat domina didesnis žemės ūkio produktų eksportas į Lietuvą. 

„Ieškome būdų, kaip daugiau eksportuoti į Lietuvą mėsos gaminių, riešutų, kitų žemės ūkio produktų“, - sakė M.T.Scuse'as. 

Jo teigimu, Transatlantinė prekybos ir investicijų sutartis kol kas nepriimtina didžiosioms ES valstybėms, pavyzdžiui, Vokietijai ir Prancūzijai. Abiejų jų žmonės deryboms nepritaria.  

Šiuo metu prekybos tarp Lietuvos ir JAV balansas yra neigiamas. Nors eksportas iš Lietuvos į JAV ir didėja, ypač – pieno produktų, vis dėlto gaminių srautas dar menkas. 

Pasak ministrės, apklausos liudija, kad Lietuvoje dauguma – apie du trečdalius gyventojų įžvelgia prekybos su JAV sutarties naudą.

„Yra atliktas jos poveikio vertinimas. Lietuva viena iš ES valstybių, kuriai sutarties nauda būtų bene didžiausia.  Vienas motyvų, kuris būtų naudingas Lietuvai – tai muitų panaikinimas. 

Žinoma, yra ir Lietuvoje žmonių, kurie atsargiai vertina sutartį. Tikėtina, kad jie baiminasi, jog iš JAV bus importuojama nesaugių, tarkim, GMO produktų. 

Tai nepagrįsta baimė.  ES institucijos privalo užtikrinti, kad būtų laikomasi maisto saugos standartų“, – kalbėjo V.Baltraitienė.  

Vis dėlto JAV yra strateginis Lietuvos partneris įvairiose srityse.

„Pasirašius sutartį, mums būtų lengviau išvežti savo prekes. Ir nėra ko bijoti, kad importas iš JAV užgoš mūsų kokybiškus produktus“, – sakė V.Baltraitienė.

Pasak J.Miliaus, ši sutartis atvertų kelią ir investicijoms.

 “Ji mūsų valstybei labai reikalinga, nes mūsų biotechnologijos yra aukštumoje, mokslas – taip pat. Bendradarbiauti šiose srityje su JAV yra labai svarbu“, – sakė J.Milius.

Siekiama, kad derybos dėl prekybos ir investicijų sutarties pasirašymo baigtųsi rudenį, ir sutartis būtų pasirašyta dar šiemet, kol nesibaigė JAV prezidento B.Obamos kadencija.

„Elta“ priminė, kad Lietuviškų žemės ūkio ir maisto produktų eksportas į JAV 2015 m. sudarė 46 mln. eurų.

Praėjusių metų lapkritį leidimus vežti mėsą į JAV gavo 9 Lietuvos bendrovės, šiuo metu bandančios įsitvirtinti JAV rinkoje, kai kurios iš jų yra išsiuntusios bandomąsias gaminių partijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.