Vandalų išpuolis verslo pradžią apkartino, bet ryžto nesugriovė

Net pirmaisiais veiklos mėnesiais ant kojų besistojančiam smulkiajam verslui gali tekti spręsti ne tik klientų pritraukimo galvosūkius, bet ir kur kas skaudesnius uždavinius.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2016-06-10 09:00, atnaujinta 2017-05-22 06:05

Tai savo patirtimi gali paliudyti Jurbarke veikiančios kavinės „Panini Cafe“ valdytojai. Prieš porą metų tuomet vos kelis mėnesius veikusi kavinė sulaukė niokotojų dėmesio. Nežinomi asmenys įsibrovė į kavinės patalpas ir ne tik pavogė pinigų, bet ir sugadino kavos aparatą, pavogė kavos malūną, suniokojo kavinės inventorių.

Kavinę valdančios bendrovės „Lemantė“ vadovė Deimantė Cilišauskaitė neslėpė, kad pačioje verslo pradžioje toks incidentas buvo ypač skaudus.

„Savo verslo nebuvome apdraudę, nes tai buvo pati veiklos pradžia. Kavinę buvome atidarę tik prieš kelis mėnesius, todėl dar buvome visai „žali“, nieko apie tokius dalykus nežinojome“, – pasakojo D.Cilišauskaitė.

Didžiausias nuostolis kavinei buvo ne iš kasos pavogti pinigai, bet sugadintas inventorius. Be to, šis incidentas tik per plauką nevirto dar didesne tragedija: bandydami pavogti kasos aparatą piktadariai pažeidė elektros laidus, todėl kavinė vos neužsiliepsnojo.

Saugumui skyrė daugiau dėmesio

Prieš dvejus metus įvykusio nusikaltimo kaltininkai taip ir nebuvo nustatyti. Pasak D.Cilišauskaitės, buvo svarstomi įvairūs nelaimės motyvai ir kaltininkai. „Neseniai buvome atleidę vieną darbuotoją, todėl svarstėme, kad galbūt taip mums keršijo. Tačiau jokių įtariamųjų net nebuvo sulaikyta. Kadangi nuostolių niekas nekompensavo, ant kojų teko stotis vien savo jėgomis, be jokios pagalbos iš šalies“, – pasakojo bendrovės vadovė.

Vis dėlto per šiuos dvejus metus kavinei užsidaryti neprireikė: su įvykusios nelaimės pasekmėmis sėkmingai susidoroję verslininkai tęsia savo darbą ir džiaugiasi, kad daugiau panašių incidentų nepasikartojo.

Tačiau skaudi pamoka be pasekmių nepraėjo: įvertinę verslo rizikas, „Panini Cafe“ valdytojai ėmėsi veiksmų, kad panašios nelaimės atveju pasekmės būtų švelnesnės.

„Apdraudėme savo verslą, be to, pasamdėme vietinę saugos tarnybą, įsirengėme signalizaciją“, – apie verslo saugumui skirtą dėmesį pasakojo D.Cilišauskaitė.

Su vandalizmu susiduriama kasdien

Vagystės ir vandalizmas, deja, nėra retas reiškinys, su kuriuo tenka susidurti Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) įmonėms. Bendrovės „Lietuvos draudimas“ duomenimis, vidutinė vagysčių padaryta žala pernai šio segmento įmonėse siekė apie 700 eurų, tačiau būta ir kur kas rimtesnių atvejų.

Skaičiuojama, kad vien apsidraudusiose Lietuvos mažose ir vidutinėse įmonėse vagystės ar vandalizmo atvejai fiksuojami beveik kasdien. Neretai pašalinių asmenų siekis pasisavinti pinigų, greitai realizuojamų daiktų lemia ir tai, kad suniokojamas kitas įmonės turtas, kurio vagys neima, tačiau specialiai sugadina. Dažniausiai sudaužomas stiklas, sulaužomi baldai, sugadinama ar demontuojama įranga. Beieškodami vertingų daiktų ilgapirščiai kavinėse neretai išdaužo indus, išmėto atsargas, nuniokoja interjerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.