Kodėl net lengva trauma užsienyje gali atsieiti tūkstančius?

Prasidėjusi vasara vilioja lietuvius ne tik į vietos pajūrį, bet ir svečias, vis dažniau gan tolimas ir egzotiškas šalis. Ruošdamiesi į tokias keliones gyventojai paprastai galvoja tik apie laukiančias naujas patirtis ir įspūdingus kraštovaizdžius, tačiau toli gražu ne visuomet pamąsto apie galimus pavojus, kurių keliaujant po svetimą kraštą tyko begalės.

Prasidėjusi vasara vilioja lietuvius ne tik į vietos pajūrį, bet ir svečias, vis dažniau gan tolimas ir egzotiškas šalis.<br>123rf.com nuotr.
Prasidėjusi vasara vilioja lietuvius ne tik į vietos pajūrį, bet ir svečias, vis dažniau gan tolimas ir egzotiškas šalis.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2016, 12:09 PM, atnaujinta May 22, 2017, 3:05 AM

Tai rodo ir neseniai įvykęs tragiškas įvykis Turkijoje, kur rizikingos pramogos pareikalavo lietuvių poilsiautojų gyvybių. Europos bendrovės „ERGO Insurance“ Lietuvoje Draudimo departamento direktoriaus Tomo Nenartavičiaus teigimu, dar labai dažnai keliaudami į užsienio šalis tautiečiai nepakankamai įvertina rizikas ir apsiriboja kelionių draudimu, kurio gali nepakakti atsitikus rimtesnei nelaimei.

Neįvertina galimos rizikos ir nuostolių

„Pavojų keliaujant į užsienį gali būti labai įvairių. Net jai šalis, į kurią vykstama, yra pakankamai saugi nuo nelaimingų atsitikimų, eismo įvykių, ligų neapsaugotas niekas. Didžiausia gyventojų daroma klaida keliaujant svetur yra manymas, kad nelaimė gali ištikti tik kitus, o pačiam nieko nenutiks, nes neva jis visuomet elgiasi atsargiai ir saugosi.

Be to, dažnai žmonės neįvertina, kiek konkrečioje šalyje kainuoja medicinos paslaugos, todėl jose medikų globon patekę net ir dėl smulkių traumų dažnai turi gerokai paploninti piniginę“, – sako T.Nenartavičius.

Kaip pavyzdį draudikų atstovas pateikia JAV, kurios nėra laikomos pavojinga šalimi, tačiau medicinos paslaugos ten yra itin brangios, o gydymo išlaidų suma per parą čia gali siekti ir 45 tūkst. eurų. Tai gerokai didesnė suma nei ta, kuriai paprastai draudžiasi į šią šalį keliaujantys lietuviai.

Lietuvių pamėgtos atostogų kryptys – tarp pavojingesnių

„Ypatingų saugumo priemonių gyventojai turėtų imtis vykdami į pavojingesnėms priskiriamas šalis, kuriose nestabili politinė situacija, kyla neramumų, stichinių nelaimių grėsmė.

Aktualias rekomendacijas dėl užsienio valstybių saugumo keliaujantiems savo interneto puslapyje pateikia Užsienio reikalų ministerija, todėl visuomet verta prieš keliaujant jomis pasidomėti ir į jas atsižvelgti. Beje, prie didesnės rizikos šalių šiuo metu priskiriami ir tradiciškai lietuvių mėgstami Turkija bei Egiptas“, – sako „ERGO Insurance“ Lietuvoje Draudimo departamento direktorius.

Svečiuodamiesi užsienyje gyventojai, anot draudimo eksperto, turėtų atidžiai rinktis vežimo paslaugų teikėjus, įvairių potencialiai rizikingų pramogų organizatorius. Reikėtų įsitikinti, kad tokie paslaugų teikėjai turi reikiamus leidimus ir licencijas.

Vis dėlto net ir tokie dokumentai negarantuoja visiško saugumo – dažnai besivystančiose šalyse reikalavimai paslaugų teikėjams ir jų kontrolė yra žymiai mažesni nei Europos Sąjungos ar kitose Vakarų valstybėse.

Standartinio draudimo gali nepakakti

„Planuojant užsienyje užsiimti aktyviomis pramogomis, vykti į kalnus, kanjonus, leistis kanojomis ar pripučiamaisiais plaustais upėmis, keliauti dviračiais, jodinėti visuomet reikėtų pasirūpinti atitinkama kelionių draudimo apsauga.

Reikėtų turėti omenyje, kad ne visais atvejais standartinis kelionių draudimas apima ir nelaimingų atsitikimų, patirtų minėtomis aplinkybėmis, riziką. Geriausia tokiu atveju rinktis kelionės draudimą, apimantį maksimalų pavojų spektrą. Be to, atsižvelgus į medicinos paslaugų ir bendrą kainų užsienio šalyje lygį reikėtų tinkamai pasirinkti draudimo sumą“, – pataria T.Nenartavičius.

Draudimo eksperto teigimu, su banko kortele įgytas kelionių draudimas garantuoja apsaugą, tačiau nederėtų apsiriboti vien tik tokiu draudimu, nes jo sąlygos ne visuomet apima specifinius atvejus ir aplinkybes, kurios gali būti aktualios vykstant į skirtingas šalis ar renkantis aktyvias atostogas jose.

Turėdama vieną tokį draudimą atostogauti svetur ramia galva dažnai vyksta visa šeima, nors į nelaimingus atsitikimus neretai patenka iškart keli šeimos nariai.

Todėl rekomenduojama iš anksto pasirūpinti papildomu kelionių draudimu, kad, nutikus nelaimei, būtų atlyginti visi šeimos patirti nuostoliai ar išmokėtos kompensacijos dėl specifinėmis aplinkybėmis patirtų nelaimingų atsitikimų.

Vasarą keliones dažniausiai apkartina apsinuodijimai maistu

Ypač mažai dėmesio, pasak T.Nenartavičiaus, lietuviai skiria vaikų kelionių draudimui, nors būtent mažamečiai dėl neatsargumo, mažesnio savisaugos jausmo labiau rizikuoja patirti traumų.

Su banko kortele įgyjamas draudimas, anot jo, visuomet geriau negu jokio, jis taip pat būna naudingas, tačiau visuomet pirmiausia reikia susipažinti su jo sąlygomis ir apimtimi, neapsiriboti juo vienu keliaujant visai šeimai.

Kompleksinis kelionių draudimas šiandien gali apimti ir tokias rizikas kaip bagažo praradimas ar tretiesiems asmenims padarytus nuostolius, tačiau svarbiausia, anot T.Nenartavičiaus, atkreipti dėmesį ir pasirūpinti medicinos išlaidų bei nelaimingų atsitikimų užsienyje draudimu.

Būtent dėl traumų ir medicinos paslaugų užsienyje gyventojai patiria didžiausių nuostolių. Vasaros sezonu dažniausiai fiksuojamas įvykis – ūminis apsinuodijimas maistu.

„ERGO Insurance“ Lietuvoje atstovo teigimu, pernai vasarą dėl lietuvių svetur patirtų nelaimingų atsitikimų ir užsienyje gautų medicinos paslaugų iš viso gyventojams išmokėta daugiau kaip 50 tūkst. eurų. Didžiausia išmoka siekė 11,3 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.