Traumuota Olandija: auksiniai laikai baigėsi?

Kažkada buvę progesyvios politikos švyturiu, šiandien Nyderlandai – traumuota, pikta ir sunerimusi tauta, praneša „The Guardian“. Parama imigrantams ir Europos Sąjungai (ES) kaip niekada maža, sinagogos ir žydų mokyklos saugomos policijos, atvirai skatinama neapykanta musulmonams...

Apklausų aukštumose Olandijoje – Geerto Wilderso Laisvės partija. 2015 m. išrintkas metų politiku, jis yra vienintelis savo sukurtos partijos narys, valdantis nedemokratiškai ir Arabų diktatoriai, prieš kuriuos jis taip neigiamai nusiteikęs.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Apklausų aukštumose Olandijoje – Geerto Wilderso Laisvės partija. 2015 m. išrintkas metų politiku, jis yra vienintelis savo sukurtos partijos narys, valdantis nedemokratiškai ir Arabų diktatoriai, prieš kuriuos jis taip neigiamai nusiteikęs.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2016, 12:09 PM, atnaujinta May 22, 2017, 3:05 AM

Kažkada žodis „olandas“ galėjo būti tolerancijos sinonimu. Viena iš ES įkūrėjų, Olandija tapo socialinių ir kultūrinių pokyčių laboratorija bei prostitucijos, lengvųjų narkotikų ir homoseksualų santuokų pionierė.

Auksiniai laikai

Tais laikais Nyderlandų politikai be jokios ironijos šalį vadino „gidsland“ – šalimi valdove. Ir tai buvo tiesa, maža Olandija rodė pavyzdį daugeliui kitų valstybių.

Turbūt momentas, kuriuo labiausiai didžiavosi Olandija, buvo 1988 m., kai jos futbolo komanda, sudaryta iš skirtingų rasių žaidėjų, nugalėjo savo „priešų“ – Rusijos ir Vokietijos – komandas bei tapo Europos čempionais.

Praėjus 28 metams, apklausų aukštumose Olandijoje – Geerto Wilderso Laisvės partija. 2015 m. išrinktas metų politiku, jis yra vienintelis savo sukurtos partijos narys, valdantis nedemokratiškai it arabų diktatoriai, prieš kuriuos jis taip neigiamai nusiteikęs.

Ateina radikalai

Jis nori, kad Olandija išstotų iš ES ir atsisakytų euro. Visai kaip Donaldas Trumpas, G.Wildersas siekia uždrausti į šalį atvykti imigrantams iš islamiškų šalių.

Žinoma, Nyderlanduode netolerancijos būta ir anksčiau, be to ir šiandien nedidelė dalis piliečių vis dar remia europietiškas partijas, pasisakančias prieš netolernaciją. Populiarus Roterdamo meras Ahmedas Aboutaledas atvirai deklaruoja, kad yra musulmonas.

Nepaisant to, Laisvės partijos įtaka yra smarkiai jaučiama visoje šalyje, iš dalies dėl to, kad jos požiūris į ES sutampa su kairės pakraipos Socialistų partijos. Ir su kiekvienu teroristiniu išpuoliu, pabėgėlių banga ar euro zonos nesklandumu, radikalios pažiūros auga ir auga tiek dešiniųjų, tiek kairiųjų tarpe.

Daug priežasčių, lemiančių tokį Olandijos „posūkį“ sutampa su priežastimis, keliančiomis neramumus ir kitose ES šalyse. Kol Europa bando susidoroti su terorizmu ir pabėgėlių krize, atsiranda daug žmonių, kurie nori naujų jėgų, žadančių lengvus sprendimus – kankinimus, deportaciją, uždarytas šalių sienas.

Daugybė katastrofų

Kol euro zona keliauja nuo krizės prie krizės, ima atrodyti, kad bendra valiuta neturėtų būti pagrindiniu klausimu. Ir apskritai ar „būkime labiau europietiški“ yra tinkamas atsakymas į visas krizes?

Šie klausimai, apie kuriuos anksčiau kalbėti buvo tabu, dabar yra keliami visame žemyne ir atspindi, kad viltis dėl ES pamažu blėsta. Vis dėlto, nė viena šalis neatrodo tokia priešiška kaip Nyderlandai.

Viena iš priežasčių gali būti daugybė katastrofų, sudrebinusių Olandiją per paskutinius 15 metų. Trys aukšto rango politikų žmogžudystės, pirmasis šalyje masinis susišaudymas, pasikėsinimas į karalienės gyvybę, kurio metu žuvo 8 žmonės. Ir galiausiai – lėktuvo katastrofa virš Ukrainos, nusinešusi 298 žmonių gyvybes. Vertinant pagal populiacijos dydį, Nyderlandai prarado daugiau savo gyventojų nei Amerika po Rugsėjo vienuoliktosios atakų.

Šie įvykiai stipriai sukrėtė šalį ir nebeleidžia jai galvoti, kad blogi dalykai čia nevyksta. Ir kai traumuota tauta kreipėsi paramos į savo politikos elitą, jis pasirodė neveiksnus ir nekompetetingas – tai dar viena Nyderlandų virsmo priežastis.

Abejonės dėl bendros Europos

Dabar, kai tas pats elitas kalba apie ES ar imigrantus, daugelis jų žodžiais ima abejoti.

Šalyje vis dar yra mąstančių, kad Nyderlandams reikėtų atsitraukti nuo Laisvės partijos. Jie teigia, kad, priešingai nei Marine Le Pen Prancūzijoje, G.Wildersas nekuria politinės mašinos. Atvirkščiai, vos kažkas jo partijoje pareiškia norą užimti vieną ar kitą postą, jis iš karto yra nustumiamas tolyn.

Vis dėlto, būtų naivu tikėtis, kad G.Wildersui palikus politikos sceną , kartu su juo šalį paliktų ir jo pasėtos dvejonės. Kas jeigu ES yra statoma ant blogų pamatų? Kaip gali atvira ir lygybe paremta visuomenė išgyventi, kai kasmet į ją plūsta šimtai imigrantų iš šalių, kuriose nėra demokratijos tradicijos?

Buvo laikas, kai Nyderlandų politikai būtų galėję atsakyti, kad ES projektas vis dar yra kuriamas ir sėkmingai integracijai reikia dešimtmečių. Bet šis pasitikėjimas savimi dabar yra dingęs ir kas jį pakeis – sunku pasakyti.

Aišku viena – progresyvumo ir optimizmo dienos jau liko praeityje. O kalbant apie futbolą – Nyderlandai net nepretendavo į šių metų čempionatą.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.