Vyresni bedarbiai Ispanijoje šaukia apie nelygias teises

Turi 20 metų darbo patirties, kalbi 5 kalbomis, tačiau jau esi 45-erių? Darbo tikrai nesurasi. Bent jau Ispanijoje.

Kas penktas ispanas neturi darbo, todėl prie vietos darbo biržų nuolat rikiuojasi eilės, kuriose apstu vyresnių žmonių.<br>„Scanpix“ nuotr.
Kas penktas ispanas neturi darbo, todėl prie vietos darbo biržų nuolat rikiuojasi eilės, kuriose apstu vyresnių žmonių.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė („Lietuvos rytas“)

Jun 12, 2016, 10:22 PM, atnaujinta May 22, 2017, 12:05 AM

Vidutinio amžiaus bedarbiai Ispanijoje buriasi į įvairias organizacijas ir prašo šalies vyriausybės uždrausti diskriminaciją darbo rinkoje.

„Mes esame sukaupę daug patirties, tačiau būna baisu, kai visi užtrenkia tau duris prieš nosį vien todėl, kad esi per senas“, – sakė Maria Hilda Lopez, vyresnio amžiaus bedarbių asociacijos „Assat“ prezidentė Katalonijoje.

Ši 50-metė moteris, visą gyvenimą dirbusi vienoje administravimu užsiimančioje įmonėje, yra įsitikinusi, kad jei ne amžius, darbą ji būtų susiradusi jau seniai.

„Tuo galima lengvai įsitikinti pildant darbo anketas internete. Kai įrašai savo tikrąjį amžių, po 10 min. ateina atsakymas, kad tavo kandidatūra netinkama.

Ne sykį esu bandžiusi pasijauninti dešimčia metų. Tuomet būnu kviečiama į pokalbį. Tampa aišku, jog šiose anketose tiesiog įvesti amžiaus filtrai ir vyresni nei 45 metų žmonės iškart nurašomi“, – piktinosi M.H.Lopez.

Ispanijoje nedarbo lygis yra vienas didžiausių Europoje – šiuo metu kas penktas ispanas neturi darbo. Tuo metu Lietuvoje jau pernai nedarbo lygis krito iki žemesnės nei 10 proc. ribos, o šių metų pradžioje nesiekė 9 proc.

Daugiau kaip pusė Ispanijos bedarbių – vyresni nei 45 metų. Jie – ekonominės krizės aukos, darbo netekę prieš dešimtį metų, kai šalyje sprogo statybų burbulas ir daugybė įmonių negailestingai mažino personalą.

Dabar Ispanijos ūkis pamažu atsigauna, bet vyresni ilgamečiai bedarbiai dabartinei darbo rinkai jau yra „pernelyg seni“.

Katalonijos piliečių teisių sindikato teigimu, darbo rinkoje šiuo metu vyresnių bedarbių atžvilgiu yra vykdoma tikrų tikriausia diskriminacija. Neseniai sindikatas kreipėsi į Katalonijos parlamentą prašydamas reguliuoti priėmimo į darbą tvarką, atsižvelgiant į vyresnio amžiaus bedarbių interesus.

„Vyriausybė turėtų atsižvelgti į jų poreikius, padėti jiems ieškoti darbo ir uždrausti amžių ribojančius filtrus. Neišmeskime vertingos jų patirties per langą.

Galbūt jaunesni žmonės turi daugiau technologinių žinių, betu metai visuomet duoda daugiau išminties“, – aiškino Žmonių teisių sindikato prezidentas Rafaelas Ribo.

Atleidžiamų grupėmis žmonių – vis daugiau

Eurostato duomenimis, visoje ES nedarbo lygis šių metų balandį siekė 8,7 proc., o prieš metus – 9,6 proc.

Mažiausias nedarbas balandį užregistruotas Čekijoje – 4,1 proc., Vokietijoje – 4,2 proc. ir Maltoje – 4,3 proc., didžiausias – Graikijoje – 24,2 proc. (vasario duomenys) ir Ispanijoje – 20,1 proc.

Atsižvelgus į sezoninius svyravimus, nedarbas 2016 m. balandį Lietuvoje sudarė 8,2 proc., jaunimo nedarbas – 13,8 proc.

Tačiau apie planuojamą darbuotojų atleidimą šiais metais mūsų šalyje įspėti 1258 darbuotojai – beveik dukart daugiau nei pernai sausį–gegužę, kai jų buvo 656.

Lietuvos darbo birža agentūrą BNS informavo, kad vien gegužę gauti 7 pranešimai apie numatomą 661 darbuotojo atleidimą. Pernai gegužę gauti 2 pranešimai ir įspėti 72 darbuotojai.

Bankrutuojanti siuntų bendrovė „Greitasis kurjeris“ įspėjo 418 darbuotojų, o Vilniuje restoranus valdžiusi „Golbena“ taip pat dėl bankroto įspėjo 71 darbuotoją.

Gamybos padalinio veiklą sustabdžiusi Vilniaus medienos plokščių gamybos bendrovė „Wood Service“ įspėjo 65 žmones, o dėl pertvarkos Lietuvos policijos mokyklos Klaipėdos padalinys – 36 darbuotojus.

28 Rokiškio rajone veikusios medienos apdirbimo įmonės „Medienos imperija“ darbuotojai apie galimą atleidimą įspėti dėl bendrovės bankroto, 31 žmogų dėl likvidavimo įspėjo Šiaulių Tėvo Benedikto Andruškos mokykla, dar 12 darbuotojų dėl pertvarkos įspėjo Radviliškio rajono Tyrulių pagrindinė mokykla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste