Japonai geria pieną? Taip: ir australišką, ir lietuvišką

Japonijoje pieno suvartojimas ir jo gamyba vis labiau auga. Nors japonai visame pasaulyje garsėja naujausiomis technologijomis, pienininkystės ūkiuose vis dar naudojama nemažai rankų darbo.

Į Japoniją iš Lietuvos eksportuojamos pieno išrūgų bei paties pieno miltai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Į Japoniją iš Lietuvos eksportuojamos pieno išrūgų bei paties pieno miltai.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2016, 1:54 PM, atnaujinta May 21, 2017, 7:12 PM

Per metus tekančios saulės šalyje primelžiama 7,3 mln. tonų pieno. Tačiau pastebima ir priešinga tendencija: ūkininkų vis mažėja, o šalies pieno pramonė nesugeba patenkinti vartotojų poreikių. Tačiau šiuos sunkumus japonai įveikia importuodami pieno produktus iš kitų valstybių, daugiausia – iš Australijos ir Naujosios Zelandijos, o pastaruoju metu – ir iš Lietuvos.

Antra pagal dydį Japonijos sala Hokkaido garsėja kaip tikras pienininkystės kraštas. Čia primelžiama net pusė visoje šalyje pagaminamo pieno.

Lietuvos Žemės ūkio ministerijos delegacija lankėsi viename iš Hokkaido pieno kooperatyvų, įsteigtame dar prieš 120 metų.

Šis kooperatyvas vienija 140 pieno ūkių, iš kurių superkama 40 tūkst. tonų pieno per metus. Įdomu tai, kad jis pats nustato kainą, kurią už pieną moka savo nariams. Šiuo metu ji siekia 85 jenas (0,71 euro) už litrą pieno, neatskaičius mokesčių.

Japonijoje pieno ūkiams neteikiama tiesioginės valstybės paramos, o visa pagaminta produkcija suvartojama šalies viduje. Būtent dėl to pasaulinių pieno kainų kritimas šios šalies smarkiai nesukrėtė.

Vizito metu aplankytas ir didžiausios Japonijos pieno produktų grupės „Mega Milk Snow“ gamyklos padalinys. Joje daugiausiai pagaminama sviesto, sūrio, pieno gėrimų, maisto kūdikiams.

Kompanijos filialai įsikūrę visoje Japonijoje, o kiekviename iš jų gaminami skirtingi pieno produktai.

Hokkaide įsikūręs ir netradicinis žemės ūkio koledžas Gakuen Hokkaido Agricultural College. Mokymo sistemos pagrindą jame sudaro praktika ūkyje, kurios metu auginami ir prižiūrimi galvijai, mokomasi daržininkystės bei sodininkystės paslapčių. Studentai susipažįsta su visomis produktų gamybos pakopomis: nuo sukūrimo iki pardavimo.

Koledžui priklauso 60 karvių ir virš 60 hektarų žemės. Čia mokosi vos 48 studentai, – tokiu būdu užtikrinamas sklandus mokymo procesas.

Įdomu tai, kad mokslo įstaiga išlaikoma ne tik iš studentų įmokų už mokslą, bet ir iš produkcijos pardavimų bei žemės nuomos.

Į Rytų šalių rinkas kelią besiskinantys lietuviški pieno produktai jau kuris laikas atrado ir Japoniją. Į šią šalį eksportuojamos pieno išrūgos ir pieno miltai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Seime įteiktos Aleksandro Stulginskio žvaigždės