Ar pasieks Lietuvą kukurūzai ir sojos su GMO iš Ukrainos?

Nors viešoje erdvėje pasirodė informacija apie Ukrainoje galimai auginamus genetiškai modifikuotus kukurūzus ir sojas, nuogąstauti, kad į Lietuvą gali būti įvežta genetiškai modifikuotų šių produktų, nėra pagrindo.

Tarnyba nustatyta tvarka ima krovinių mėginius ir perduoda juos Nacionaliniam maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutui ištirti, ar juose nėra genetiškai modifikuotų organizmų<br>M.Patašiaus nuotr.
Tarnyba nustatyta tvarka ima krovinių mėginius ir perduoda juos Nacionaliniam maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutui ištirti, ar juose nėra genetiškai modifikuotų organizmų<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2016, 11:23 AM, atnaujinta May 21, 2017, 2:48 PM

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (VATŽŪM), atsižvelgdama į žiniasklaidoje pasirodžiusią žinią, jog dalis Ukrainoje auginamų kukurūzų ir sojos pasėlių galimai yra pasėti naudojant genetiškai modifikuotą (GM) sėklą, informuoja, kad nuogąstauti, jog į Lietuvą iš Ukrainos gali būti įvežta GM kukurūzų ar sojų, nėra pagrindo.

Šiais metais iš Ukrainos sojų įvežta nebuvo, o kukurūzų buvo tik du kroviniai (iš viso 44 t). Per 2015 m. buvo užregistruoti 32 kroviniai, iš viso 2 112 t kukurūzų iš Ukrainos, o sojos įvežta nebuvo.

„Tarnyba nustatyta tvarka ima krovinių mėginius ir perduoda juos Nacionaliniam maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutui ištirti, ar juose nėra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO). Nė viename iš Ukrainos ar kitos valstybės atgabento kukurūzų bei kitų augalinių produktų krovinio mėginyje GMO priemaišų nebuvo aptikta“, – pabrėžia VATŽŪM direktorius Sergejus Fedotovas. Pasak jo, dėl pasirodžiusios informacijos apie Ukrainoje galimai auginamus genetiškai modifikuotus kukurūzus ir sojas, tarnyba skirs papildomą dėmesį krovinių iš šios šalies patikrai.

VATŽŪM registruoja kiekvieną ne maisto ir pašarų paskirties iš ne Europos Sąjungos valstybių, tarp jų ir Ukrainos, įvežamą augalinių kultūrų krovinį, kuriame gali būti GMO ir atlieka stebėseną, kad į Lietuvą nepatektų augalai ir augaliniai produktai su GMO priemaišomis, todėl jei į šalį būtų bandoma įvežti augalinių kultūrų, kuriose yra GMO priemaišų, tarnyba nedelsdama imtųsi atitinkamų priemonių, kad būtų užkirstas kelias tokių produktų patekimui į mūsų šalies rinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.