Smiltynės griuvėsių vietoje – unikali laboratorija

Smiltynė tampa ne tiktai pramogų ar kultūros, bet ir mokslo centru – naujuose pastatuose įkurtuves neseniai atšventė Žuvininkystės tarnybos Jūrinės žuvininkystės ir akvakultūros laboratorija.

G.Pilaičio nuotr.
G.Pilaičio nuotr.
„Litcon“ vadovas L.Piliponis simbolinį raktą perdavė I.Šidlauskienei.
„Litcon“ vadovas L.Piliponis simbolinį raktą perdavė I.Šidlauskienei.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas“)

2016-06-16 07:50, atnaujinta 2017-05-21 15:31

Ši laboratorija kol kas yra vienintelė šiame regione, turinti tokią įrangą verslinėms žuvims neršinti ir auginti dirbtinėmis sąlygomis.

Naujų pastatų kompleksas iškilo atokiausiame Smiltynės kampelyje Kopgalyje – visai šalia Lietuvos jūrų muziejaus.

Žuvininkai šioje vietoje įsikūrė anksčiau nei muziejininkai – dar sovietmečiu čia veikusi laboratorija aptarnavo pasaulio vandenynuose žūklaujančius žvejus.

Tiesa, mokslininkų pastangos vandenynus gruobuoniškai siaubusiame SSRS laivyne įdiegti elektrožūklės metodus žlugo – jie buvo pripažinti nehumaniškais.

Naujos laboratorijos atidarymo renginyje dalyvavę svečiai stebėjosi, kad ilgai Kopgalį bjauroję nugyventi ir apleisti pastatai greičiau nei per metus nušluoti nuo žemės paviršiaus.

Jų vietoje pastatytas šiuolaikiškas žuvininkystės tyrimų centras, kuriame atliekami įvairūs moksliniai eksperimentai.

Naujoje žuvininkystės mokslinių tyrimų laboratorijoje dirbtinėmis sąlygomis neršinamos ir auginamos vertingos verslinės žuvys bus išleidžiamos į jūrą arba šalies vidaus vandenis.

Žuvininkystės tarnybos direktorė Indrė Šidlauskienė teigė, kad šis projektas buvo tikras iššūkis jos vadovaujamai institucijai: „Vieta, kurioje stūksojo apleisti pastatai, viliojo kitus investuotojus, jie brandino su mokslu nesusijusius planus.

Nesistengta panaudoti statybai garantuotos ES paramos žuvininkystės sektoriui, bylinėjomės su Klaipėdos savivaldybe dėl žemės sklypo nuomos pratęsimo.“

Laboratorijos statybos su visa technologine įranga projektas kainavo apie 2,2 mln. eurų. Sudėtingą užsakymą kokybiškai ir laiku atliko statybų bendrovė „LitCon“.

Įmonės vadovas Linas Piliponis dėkojo už kantrybę statinių šeimininkams ir perdavė jiems simbolinį įkurtuvių raktą.

Jūrinės žuvininkystės ir akvakultūros laboratorijai dar priklauso mokslo tyrimų laivas „Darius“. Iš viso čia darbuosis dvidešimt žmonių.

Praeitį mena šalia laboratorijos išlikęs apleistas baseinas po atviru dangumi – čia anksčiau buvo auginamos menkės, unguriai, kitokios jūrinės ir gėlavandenės žuvis.

Įgyvendinant ES projektą šis statinys perduotas Lietuvos jūrų muziejui – rengiamasi čia įkurti delfinų terapijos centrą, kuriame bus gydomi autizmu sergantys vaikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.