Juodas sekmadienis: škvalas nunešė namo stogą ir antrą aukštą

Venciūnų kaimo (Alytaus r.) gyventojas Jonas Tvarogelskas ketino praėjusį sekmadienį kopinėti medų, tačiau pamiršti bites jį privertė namo stogą ir antrąjį aukštą nunešęs škvalas. Įdomiausia, kad jis kieme šalia namo stovinčių avilių net nekliudė.

Tvarkyti galingo škvalo nuniokoto J.Tvarogelsko namo Venciūnuose greitai sulėkė kaimynai, giminės ir draugai.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Tvarkyti galingo škvalo nuniokoto J.Tvarogelsko namo Venciūnuose greitai sulėkė kaimynai, giminės ir draugai.<br>G.Rafanavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas“)

2016-06-21 11:52, atnaujinta 2017-05-21 03:19

Akimirksniu 55 metų venciūniškio J.Tvarogelsko namas liko be stogo ir antrojo aukšto, kai penktadienio pavakarę per kaimą praūžė škvalas, palikęs pėdsakų kiekviename kieme.

Iš darbo statybose grįžęs vyras išgėrė kavos ir nuėjo plauti puoduko, tačiau išgirdęs kylantį stiprų vėją sumanė automobilį įvairuoti į garažą.

Vos pravėręs duris jis pajuto linguojantį namą ir pamatė per kiemą skrendančius šiferio lapus, plytas, lentas.

„Labai išsigandau. Tačiau po kelių minučių viskas nurimo. Ir nesmarkus lietus greitai baigėsi. Tuo metu žmona dar buvo darbe. Abu likome sveiki.

Išėjęs į kiemą pamačiau, kad namas be stogo ir antrojo aukšto. Gerai, kad jį jau daug metų draudžiu visa atkūrimo verte. Tikrai neturėčiau iš ko suremontuoti pastato.

Baigti nuimti vėtros apardytą antrąjį aukštą ir stogo likučius padėjo jau pirmą vakarą atskubėję kaimynai. Greitai sulaukiau ir giminių, savo ir sūnaus draugų pagalbos“, – pasakojo J.Tvarogelskas.

Namą apardęs, vaismedžius, net gėlynus kieme nuniokojęs škvalas nepalietė nė vieno avilio. O jie stovi kieme vos keli metrai nuo pastato.

Venciūnuose vėtra pažymėjo kiekvieną sodybą – daugelį stogų apdraskė, vertė kaminus, medžius, net kaimo koplytstulpį su Jėzaus skulptūrėle nulaužė.

Beveik visus šiferio lapus ji nuplėšė ir nuo 73 metų Jadvygos Dusevičienės namo stogo.

„Kai kilo vėtra, teliko melstis. Likau gyva. Nurimus vėjui pro šiferio lapus vos atidariau duris. Stogo mažai liko.

Prieš trejus metus miręs vyras gyvas būdamas visuomet apdrausdavo namus. Bet aš jau ketinau rugpjūtį pasibaigus draudimo sutarčiai jos nebepratęsti.

Gerai, kad nespėjau. Niekada taip kvailai nebegalvosiu“, – tvirtino venciūniškė.

Elektrikai per 3 paras sutaisyti nespėjo

Dėl praėjusį penktadienį Lietuvoje siautusio škvalo vakar apie pietus be elektros dar buvo likę apie 5,6 tūkst. vartotojų.

Kauno regione elektros tiekimas buvo sutrikdytas 2,9 tūkst., Alytaus regione – 1,8 tūkst., Vilniaus regione – 500 klientų. Kituose regionuose likę pavieniai gedimų atvejai.

Įmonė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) per šeštadienį pašalino didžiąją dalį elektros tiekimo sutrikimų, kai dėl gamtos stichijos be elektros buvo likę apie 60 tūkst. bendrovės klientų.

ESO teigimu, škvalo padarinių likvidavimą apsunkina sudėtingi gedimai: išversti medžiai nutraukė elektros linijas, be to, dalyje linijų fiksuojama po kelis gedimus. Taip pat buvo atvejų, kai teko keisti gūsingo vėjo nulaužtas atramas.

Per kiek laiko bus pašalintas gedimas, įtakos turi ir tai, kad kai kuriais atvejais operatyvinės komandos važiuodamos šalinti gedimų susiduria su ant kelio nuverstais medžiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.