Šį savaitgalį Palanga užsimojusi iš peties gerinti statistiką

Prieš Palangoje laukiamą poilsiautojų antplūdį per ateinantį Joninių švenčių ilgąjį savaitgalį – nerimą keliantis signalas iš poilsio įmonių ir sanatorijų bei poilsiautojus nakvynei priimančių palangiškių.

Poilsiautojus priimantys gyventojai pagalvės rinkliavą linkę pasilikti sau.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Poilsiautojus priimantys gyventojai pagalvės rinkliavą linkę pasilikti sau.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Jun 23, 2016, 12:45 PM, atnaujinta May 20, 2017, 9:38 PM

Nepaisant pavasario pabaigoje pajūrį užplūdusių karščių, praėjusį mėnesį Palanga poilsiautojų sulaukė mažiau nei praėjusių metų gegužę.

Tokią išvadą leidžia padaryti kurorto savivaldybės Rinkliavų skyriui pateikti duomenys apie poilsio įmonių ir miesto gyventojų suteiktas nakvynes Palangos svečiams.

Iš viso šįmet gegužę deklaruota 64 tūkst. nakvynių. Pernai per tą patį laikotarpį kurorto svečiai nakvojo 70 tūkst. kartų.

Šiemet gegužės mėnesį mažėjo ir apmokestintų nakvynių, nes dabar kartu su į reabilitaciją kurorte atvykstančiais ligoniais rinkliava netaikoma visiems nepilnamečiams. Iki balandžio nuo rinkliavos buvo atleidžiami vaikai iki 12 metų.

Todėl praėjusį mėnesį buvo apmokestinta apie 30 tūkst. nakvynių, o pernai tą patį mėnesį – 9 tūkst. daugiau.

Bet, nepaisant mažesnio poilsiautojų skaičiaus, savivaldybės pajamos šiemet bus didesnės.

Nuo balandžio iki euro padidinus rinkliavą už naudojimąsi kurorto infrastruktūra, Palangos savivaldybė už gegužę gaus apie 30 tūkst. eurų pajamų. Pernai, kai rinkliava siekė po 30 centų už naktį, kurorto pajamos buvo gerokai mažesnės – 11,7 tūkst. eurų.

Didžiąją dalį atvykusiųjų į Palangą priėmė kurorto sveikatos ir reabilitacijos centrai. Vaikus gydantis „Palangos gintaras“ suteikė beveik 14 tūkst., „Energetikas“ – per 7,7 tūkst., „Palangos linas“ – kone 6,7 tūkst. nakvynių.

Nors į sveikatos centrus daugiausia atvyksta rinkliava neapmokestinami ligoniai, sanatorijos nemenkai papildo savivaldybės biudžetą kitų savo svečių sąskaita.

Pavyzdžiui, „Palangos linas“ už gegužę miestui pervedė apie pusantro tūkstančio eurų, „Energetikas“ – 1,3 tūkst. eurų.

Daugiausia mieste, beveik 2 tūkst., apmokestintų nakvynių suteikė „Vanagupės“ viešbutis.

Bet daugiau nei tris kartus padidinus vadinamąją pagalvės rinkliavą vis mažiau poilsiautojų deklaruoja privatūs asmenys.

Pernai gegužę kurorto gyventojai svečiams suteikė apie 5 tūkst. nakvynių, iš jų 4 tūkst. buvo apmokestintos rinkliava. Šiemet per tą patį laikotarpį gyventojai deklaravo poilsiautojus apnakvindinę 3 tūkst. kartų, o už suaugusius asmenis savivaldybei pervedė 2 tūkst. eurų.

Tokia tendencija buvo pastebima ir balandį, kai kurorto svečiai pas gyventojus nakvojo 435 kartus. Iš jų vienu euru buvo apmokestintos 364 nakvynės. Tuo metu pernai balandį privatus sektorius suteikė 858 nakvynes, iš jų 697 buvo apmokestintos.

Gegužė dar kartą patvirtino liūdną prognozę – tris kartus padidėjus rinkliavai poilsiautojus priimantys gyventojai deklaruoja mažiau nakvynių, kad galėtų pasilikti iš svečių gautus pagalvės mokesčio pinigus.

Privataus sektoriaus deklaruojamų poilsiautojų nakvynių mažėja, nors verslo liudijimų apgyvendinimo paslaugoms Palangoje vasaros pradžioje buvo išduota dešimtadaliu daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.