Šiauliečių verslumą skatins bendradarbystės centras „Spiečius“

Apie savo verslą svajojantiems, bet biurokratinių iššūkių bijantiems šiauliečiams – šviesi žinia. Vasaros pabaigoje pačioje miesto širdyje pradės veikti bendradarbystės centras „Spiečius“.

R.Pentiokinaitė įsitikinusi, kad verslumą skatinantys centrai „Spiečius“ išjudins regionų centrus.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Pentiokinaitė įsitikinusi, kad verslumą skatinantys centrai „Spiečius“ išjudins regionų centrus.<br>G.Šiupario nuotr.
Ūkio ministrą E.Gustą nudžiugino šiauliečių noras ir netuziazmas turėti bendradarbystės centrą.<br>G.Šiupario nuotr.
Ūkio ministrą E.Gustą nudžiugino šiauliečių noras ir netuziazmas turėti bendradarbystės centrą.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Pentiokinaitei nereikėjo įtikinėti Šiaulių mero A.Visocko, kokia miestiečiams bus nauda iš kuriamo bendradarbystės centro.<br>G.Šiupario nuotr.
R.Pentiokinaitei nereikėjo įtikinėti Šiaulių mero A.Visocko, kokia miestiečiams bus nauda iš kuriamo bendradarbystės centro.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 23, 2016, 6:04 PM, atnaujinta May 20, 2017, 8:37 PM

Šiame viešosios įstaigos „Versli Lietuva“ steigiamame centre bus penkios stacionarios ir keliolika mobiliųjų darbo vietų, erdvė pasitarimams ir konferencijoms, poilsio zona.

„Tai nebus vieta, kur mes tik kursime kelis etatus savo darbuotojams. Šis centras – šiauliečiams, kurie turi idėją ir nori pradėti verslą, bet trūksta žinių, patarimų“, – pažymėjo „Versli Lietuva“ vadovė Rūta Pentiokinaitė.

Šiaulių meras Artūras Visockas sakė, kad šis centras – didžiulis laimėjimas: „Savivaldybė tik suteikė patalpas, o jų įrengimu, įranga ir išlaikymu rūpinsis steigėjas. Nepasinaudoti tokia proga ir neleisti atsirasti „Spiečiui“ būtų buvę paprasčiausiai neprotinga. Juk tai vienas iš būdų mieste išlaikyti verslų ir idėjų nestokojantį jaunimą“.

Pirmasis toks centras liepą pradės veikti Alytuje, antrasis įsikurs Šiauliuose. Numatyta, kad Lietuvoje bus įkurti penki programos „Verslumas LT“ lėšomis finansuojami bendradarbystės centrai „Spiečius“.

– Kam bus skirtas šie centrai? Kas gali tikėtis sulaukti pagalbos? – paklausėme „Versli Lietuva“ direktorės R.Pentiokinaitės.

– „Spiečiai“ yra skirti jaunos ir pradedančioms įmonėms, pagal individualią veiklą dirbantiems jauniems žmonėms, besispecializuojantiems kūrybinių industrijų, elektroninio ir socialinio verslo srityse.

Pirmenybė bus teikiama jauniems iki 29 metų žmonėms, verslą pradėti norinčioms moterims, emigrantams, senjorams.

– Kaip šie centrai padės skatinti verslumą?

– „Versli Lietuva“ ypatingą dėmesį nori skirti neišnaudoto potencialo skatinimui. Todėl pasirinkome kelias tikslines grupes, kurioms ir skirti šie centrai.

Šioms socialinėms grupėms kurti ir plėtoti verslą kliudo žinių, įstatyminės bazės žinojimo stoka. Dažnai žmonės turi idėją, bet nežino, kaip ją būtų galima įgyvendinti, kokios paramos įmanoma gauti iš valstybės, struktūrinių fondų.

Čia kuriama bendra erdvė, kurioje galės rinktis įvairūs žmonės su savomis idėjomis, savo požiūriu. Idealiu atveju toks bendradarbiavimas tampa verslu.

Pagrindiniai mūsų siekiai yra du – skatinti ir užimtumą, ir verslumą. To ypatingai trūksta regionuose.

Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos gyventojams šios problemos mažiau aktualios, todėl „Spiečiai“ ir kuriami tik regionų centruose.

– Kiek žmonių dirbs „Spiečiuje“?

– Mes nekuriame etatų savo darbuotojams, nes tikslas yra kitas – įsteigti erdvę aktyviems šiauliečiams.

Todėl čia dirbs vienas etatinis darbuotojas, kuris ir teiks visą būtiną pagalbą. Be abejo, tuo nebus apsiribojama – čia vyks seminarai, susitikimai.

Vienu metu „Spiečiuje“ galės dirbti penki atėję žmonės. Jie galės naudotis visa infrastruktūra – internetu, elektroninėmis platformomis.

Bendradarbystės centre bus teikiamos skaitmeninio, kūrybinių industrijų vystymo, socialinio verslo konsultacijos, vyks praktiniai užsiėmimai su mentoriais, organizuojamos verslo plėtros dirbtuvės, pardavimų skatinimo bei rinkodaros mokymai ir įgyvendinamos kitos verslo skatinimo ir plėtros iniciatyvos.

Be abejo, visa tai šiauliečiams nieko nekainuos.

– Iš kur kilo šių bendradarbystės centrų idėja?

– Idėja nėra nauja – JAV, Europos valstybėse tokie centrai veikia ne vienerius metus.

Mes irgi apie jų būtinybę svarstėme, kalbėjome ilgai. Galiausiai buvo priimtas sprendimas steigti jų tinklą.

– Ar didelių investicijų reikėjo šiai iniciatyvai?

– Patalpų mes nepirkome, tarėmės dėl jų su savivaldybėmis. Reikalavimas buvo vienas – tai turėjo būti erdvė miesto centre, kad nekiltų problemų dėl susisiekimo.

Šiaulių miesto savivaldybė skyrė būtent tokias patalpas – „Spiečius“ veiks bulvare.

Į kiekvieno „Spiečiaus patalpų remontą ir būtiną įrangą numatoma investuoti maždaug po 50 tūkstančių eurų. Be to, mes prisiimame ir išlaikymo kaštus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.