V.Putino Rusija – skurdus, girtas ir įpykęs futbolo chuliganas

Rusija nėra tokia šalis, apie kokią jūs galvojate. Jos ekonomika mažesnė nei Pietų Korėjos, žmonės skurdesni nei Kazachstane, kariuomenės biudžetas mažesnis nei Saudo Arabijos.

Rusija yra futbolo chuliganas – neturtingas, girtas ir įpykęs, nes nebegali laimėti. Vienintelis dalykas, ką jis gali padaryti – iš balkono mėtyti alaus butelius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusija yra futbolo chuliganas – neturtingas, girtas ir įpykęs, nes nebegali laimėti. Vienintelis dalykas, ką jis gali padaryti – iš balkono mėtyti alaus butelius.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2016, 4:32 PM, atnaujinta May 20, 2017, 8:37 PM

Beveik visą dvidešimtąjį amžių Rusijos veiksmai rūpėjo visam pasauliui. Subyrėjusi Sovietų Sąjunga už savęs paliko apdaužytą, suskaldytą šalį. Kai griuvo Berlyno siena, kartu su ja griuvo ir Rusijos statusas pasaulyje, praneša „Bostonglobe“.

Borisas Jelcinas buvo tinkamas lyderis šaliai, kurios gyventojų vidutinė gyvenimo trukmė nukrito penkeriais metais. Buvo visko – perversmų, pramonės nuosmukių, korupcijos ir besitraukiančių sienų.

Po ilgų metų, kai buvo jaučiama baimė Rusijai, Vakarai galiausiai patapšnojo šaliai per petį, nusiuntė pagalbos ir atsisuko į kitas augančias galias – Braziliją, Indiją, Kiniją.

Bet Vladimiro Putino atėjimas į valdžią žymėjo pokytį visos Rusijos gyvenime. Tai, kaip pasaulis mato Rusiją, pradėjo keistis. Naujasis lyderis pradėjo kurti naują savo ir savo šalies prekės ženklą. Naujoji V.Putino Rusija vėl tapo šalimi, kuri pasauliui rūpi.

Rusijoje vyko Olimpiada, ji aplamdė šonus Gruzijai, užgrobė Krymą, įsiveržė į Ukrainą, savo naikintuvais raižė NATO oro erdvę, Arktyje įrengė karines bazes ir pozavo pasauliui kaip riebaluotas, kiek susenęs, bet vis dar galingas kultūristas. Tačiau akylesnis žvilgsnis į Rusiją šokiruoja.

Blogiau nei atrodo

Paskutiniais Tarptautinio Valiutos Fondo duomenimis, Rusijos ekonomika yra maždaug tokio paties dydžio kaip Australijos ir šiek tiek mažesnė už Pietų Korėjos. Kaip eksportuotoja, šalis dabar yra mažiau svarbi už Belgiją, Meksiką ar Singapūrą.

Ir tai skurdi šalis. Pasaulio Bankas Rusiją, pagal BVP vienam gyventojui, rikiuoja žemiau Lietuvos ir Kazachstano. Žemiau skurdo ribos čia gyvena didesnė gyventojų dalis nei Indonezijoje, Indijoje ar Šri Lankoje.

Šie ekonominiai rodikliai turi rimtų socialinių pasekmių. Rusijoje dabar yra mažiau gydytojų, nei jų buvo prieš dešimtmetį. Vidutinė gyvenimo trukmė čia 9 metais mažesnė nei Amerikoje ir toliau krenta. Kūdikių mirčių skaičius yra du-tris kartus didesnis nei daugumos Vakarų pasaulio šalių. Alkoholizmas Rusijoje vienas didžiausių pasaulyje ir per paskutinius 20 metų alkoholio suvartojimas padvigubėjo.

Kalbant apie kultūrą, Rusija yra tarsi mažytis taškelis galinio vaizdo veidrodėlyje. Kadaise Sovietų Sąjungos universitetai ruošė visame pasaulyje garsius inžinierius ir daktarus. Dabar Jungtinių Tautų Organizacija Rusijos švietimo sistemą vertina kaip blogesnę už beveik visų Europos šalių. Technologijų lyderis, kadaise paleidęs į orą Sputniką dabar užregistruoja mažiau patentų nei Islandija.

Kas liko Rusijai?

Beveik pagal visus kriterijus sveikatos turto ir įtakos srityse Rusija atsiduria žemiau net vidutinių šalių. Kas jai liko? Tik ginklai ir bombos. Su 8 tūkst. kovinių galvučių Rusija turi jų 700-ais daugiau nei Amerika. Ji yra antroji pasaulyje pagal karinę oro ginkluotę, karinius palydovus ir povandeninius laivus. Nuo V.Putino atėjimo į valdžią Rusijos karinis biudžetas didėja kasmet.

Bet net ir šie skaičiai gali būti klaidinantys. Rusijos karinis biudžetas vis dar yra mažesnis už Kinijos ir Saudo Arabijos. Jis 9 kartus atsilieka nuo Amerikos ir lygiuojasi su Indija, Prancūzija ir Britanija.

Tiesą sakant, jei ne Sirija, Krymas ir karinės galvutės, Rusija pasaulyje tikriausiai sulauktų tiek pat dėmesio kaip Slovakija ar Velsas. Neatsitiktinai tai yra dvi šalys, kurios neseniai prieš Rusiją žaidė pasaulio futbolo čempionate.

Abi rungtynės baigėsi Rusijos pralaimėjimu. Nepaisant to, Rusija dominuoja viso pasaulio naujienose.

Kai kalbame apie pasaulio futbolo čempionatą, dažniausiai minime Rusijos sirgalius, keliančius riaušes ar Rusijos parlamentarą Igorį Lebedevą, kuris  teigia, kad tame nėra nieko blogo.

I.Lebedevas puikiai iš V.Putino išmoko vieną pamoką – jei negali varžytis su savo priešininkais, pasistenk sukelti tiek triukšmo, kiek tik įmanoma. Rusija taip atsilikusi ekonomiškai, technologiškai, socialiai ir politiškai, kad nebėra svarbi. Bet ji vis dar gali sukaustyti mūsų dėmesį.

Kai kitas Rusijos žingsnis bus tankų įvedimas, turėtume tai priimti rimtai – Rusija tikrai turi daug tankų. Tačiau taip pat turėtume prisiminti, kad Rusija nėra pasaulinė galia. Pagal daugelį indikatorių, ji net nėra vidutinė galia.

Rusija yra futbolo chuliganas – neturtingas, girtas ir įpykęs, nes nebegali laimėti. Vienintelis dalykas, ką jis gali padaryti – iš balkono mėtyti alaus butelius.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.