Kurortai žudikai: kodėl kartais turistai dingsta be pėdsakų

Šiuolaikiniame pasaulyje grėsmės gali tykoti bet kur, net ir poilsiaujant. Kad ir koks būtų populiarus ir ištaigingas kurortas, kiek būtų apmokytas aptarnaujantis personalas ir kiek bestovėtų apie pavojų įspėjančių lentelių – tai ne visuomet apsaugo nuo nelaimės. Jūsų dėmesiui – tarp turistų populiarios vietos, kuriose nelaimės nėra retenybė.

Sanuro kurortas Bailio saloje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Sanuro kurortas Bailio saloje.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Florida ir jos siaubūnai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Florida ir jos siaubūnai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Naujajame Pietų Velse, tirščiausiai apgyventoje valstijoje, kurioje yra ir Sidnėjus, baltieji rykliai atplaukia į patį paplūdimį.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Naujajame Pietų Velse, tirščiausiai apgyventoje valstijoje, kurioje yra ir Sidnėjus, baltieji rykliai atplaukia į patį paplūdimį.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Jeloustouno parkas: pakanka tik vieno klaidingo turisto judesio, ir kunkuliuojančioje rūgštyje bus galima rasti tik keletą jo daiktų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Jeloustouno parkas: pakanka tik vieno klaidingo turisto judesio, ir kunkuliuojančioje rūgštyje bus galima rasti tik keletą jo daiktų.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nepalas vilioja turistus, be jame nuolat tyko žemės drebėjimo pavojus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Nepalas vilioja turistus, be jame nuolat tyko žemės drebėjimo pavojus.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2016-06-25 07:12, atnaujinta 2017-05-20 17:27

Florida

Kiemo katinai – nepakeičiami megapolių gyventojai – džiugina ir graudina faunos įvairove neišpaikintus miestiečius ir namie, ir atostogaujant. Tačiau Floridoje artimiausi žmogaus kaimynai – aligatoriai. Jie gyvena kiekviename vandens telkinyje ir netgi šliaužiodami po miestą, laikydamiesi eismo taisyklių, taip atbukindami žmonių budrumą.

Todėl nieko neįprasta niekas nepastebėjo ir Orlando priemiestyje, viešbučio „Grand Floridian Resort & Spa“ teritorijoje esančiame ežere, nors per pastaruosius šešerius metus valstijoje buvo užfiksuota kelios dešimtys aligatorių užpultų žmonių, o 2015 m. du iš jų mirė. Ir štai aligatorius į ežerą nutempė dvejų metų berniuką. Akimirksniu buvo uždaryti visi paplūdimiai, nužudyti keturi su užpuolimu nesusiję gyvūnai, tačiau vaiko neišgelbėjo.

Balis

Žydra jūra, baltas smėlis, ištaigingi viešbučiai – jei kalbėtume apie rojų žemėje, tai jis būtų čia. Tačiau net ir pačios aukščiausios klasės aptarnavimas neapsaugos nuo nelaimingų atsitikimų, jei į nirvaną paniręs žmogus kliaujasi vien Dievo pagalba.

Potvynių ir atoslūgių kaita šiame rojuje labai reali ir itin pavojinga. Ji kasmet nusineša kelias dešimtis gyvybių.

Pastarąsias dvi savaites turistai nuolat būdavo įspėjami apie neįprastai stiprias bangas, dūžtančias į salą. Juolab kad Padang Galako  paplūdimyje Sanuro kurorte į jūrą jau nuplauti du turistai – iš Kinijos ir Vakarų Javos.

Toks pat likimas ištiko 24-erių australę, kuri atvyko į Balį čia praleisti medaus mėnesio. Birželio 3-iąją ją bangos į jūrą nunešė kartu su aštuonmete seserimi.

Australija

Tūkstančiai bekraščių ir žmonių nenugulėtų paplūdimių Australijoje žada nepamirštamą poilsį tiems, kurie mėgsta jūrą ir saulę, nardymą ir banglentes. Tačiau šios pakrantės svetingumas – apgaulingas, mat čia registruojama daugiausia pasaulyje mirtinų ryklių antpuolių.

Naujajame Pietų Velse, tirščiausiai apgyventoje valstijoje, kurioje yra ir Sidnėjus, baltieji rykliai atplaukia į patį paplūdimį. Tai aiškinama tuo, jog netoliese – žemyninis šelfas ir didelis gylis.

Čia rykliai užpuolė žmones daugiau nei 170 kartų ir daugiau kaip pusšimtis jų žuvo.

Vakarų Australijoje per pastaruosius metus įvyko daugiau nei 40 ryklių antpuolių, kurių dešimt baigėsi mirtimi. Birželio 3-iąją netoli Falkono ryklys užpuolė 29-erių banglentininką. Nuo patirtų sužalojimų vyras mirė. Po kelių dienų prie Mindario miesto  vandenyje, patyrusi rimtas traumas, buvo rasta 60-ies nardytoja, kuri, nors ir buvo suteikta pagalba, neišgyveno.

Jeloustounas

Grėsmingiausias geizerių baseinų grožis viso pasaulio turistus traukia į Jeloustouno parką. Vien Noriso baseine pernai apsilankė daugiau kaip 4 mln. žmonių. Atrodytų – čia nei laukinių gyvūnų, nei nevaldomų stichijų. Tačiau pakanka tik vieno klaidingo turisto judesio, ir kunkuliuojančioje rūgštyje bus galima rasti tik porą jo daiktų.

Nuo 1890 m. Jeloustoune ir aplink jį žuvo ne mažiau kaip 22 žmonės. Ir tai – tik oficiali statistika.

Birželio pradžioje 23-ejų amerikietis paslydo ir nukrito nuo medinio grindinio, suręsto turistų pasivaikščiojimui. Vyro rasti nepavyko. Kelios dienos iki šios nelaimės į kitą versmę įkrito ir žuvo 13-metis.

Žinomi du atvejai, kai keliauninkai, susižavėję karštomis voniomis, nutarė jose išsimaudyti. Sumanymai baigėsi tragiškai.

Nepalas

Nepalas, kurio teritorijoje esama aukščiausių pasaulyje kalnų, vilioja ne tik alpinistus.

Į didžiausią šventyklą, pastatytą deivės Šyvos garbei, ir Lumbinio šventyklą, kuri laikoma budizmo pradininko Sidhartos Gautamos gimimo vieta, suplūsta minios maldininkų. Kalnų peizažai, švarūs ežerai, gyvūnų ir augalų turtingas pasaulis vilioja gamtos ir ekoturizmo gerbėjus.

Tačiau šis regionas – seismologiškai aktyvus ir žemės plutos judėjimai čia – ne retenybė. 2015 m. balandį įvykęs žemės drebėjimas tapo katastrofiškiausiu per 80 pastarųjų metų. Per jį žuvo daugiau kaip 8 tūkst. žmonių, nukentėjo – per 14 tūkstančių. Nepalo sostinėje Katmandu sugriauta daugybė statinių, nuo Everesto nusirito sniego lavinos, palaidojusios dvi dešimtis į iškylą susiruošusių alpinistų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.