R. Širvinskas – apie tai, ar saugu vykti į Turkiją atostogoms

Antradienio vakarą Stambulo Atatürko tarptautiniame oro uoste susisprogdino trys teroristai mirtininkai. Po išpuolių Briuselio oro uoste turėjo būti imtasi visų sustiprintų priemonių, ypač didžiuosiuose pasaulio oro uostose, tačiau realybė, atrodo kitokia. Dažnai į Turkiją keliaujantis kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius sako, kad saugumo samprata Turkijoje per kelis metus nepakito nė kiek.

R. Širvinskas – apie tai, ar saugu vykti į Turkiją atostogoms<br>T. Bauro nuotr.
R. Širvinskas – apie tai, ar saugu vykti į Turkiją atostogoms<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Jun 29, 2016, 8:14 PM, atnaujinta May 20, 2017, 7:37 AM

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir R. Širvinsko-Makaliaus pokalbis „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Rimvydai, ką tik grįžote iš Turkijos. Kokia situacija Antalijoje, oro uoste? Ką galite pasakyti apie apsaugą ten?

– Kad apsauga sustiprinta, palyginus su praėjusiais metais, kai keliavau, tikrai taip nėra. Mane labiausiai nuliūdino, kad beveik pusė Antalijos oro uosto yra uždaryta, nes skrydžių į Turkijos Antalijos regioną sumažėjo 55 proc. Apsauga yra tokia pati, kaip buvo prieš metus ar dvejus. Stengiuosi į Turkiją sugrįžti kartą ar du per metus. Nepastebėjau visiškai jokių pokyčių.

Netyčia pro apsaugą, rankinio bagažo patikrą pravažiavo mano 0,5 l vandens buteliukas. Oro uosto darbuotoja tiesiog paprašė iš jo atsigerti vandens ir praleido, nors kituose oro uostuose, net ir paragaujant, neleidžia prasinešti.

– Ką tai rodo? Tarptautiniame Stambulo oro uoste turėtų būti pačio aukščiausio lygio apsauga, ypatingai po įvykių Belgijoje.

– Man labai keista, kad Stambulo oro uoste galėjo įvykti toks išpuolis, nes man labai dažnai tenka skraidyti per Stambulą. Išeinant iš oro uosto ir sugrįžtant atgal reikia praeiti ne vieną, o dvi patikras. Tikrinamas ne tik rankinis bagažas užsiregistravus skrydžiui ir pridavus bagažą, tačiau ir registruojamas, dar prieš įeinant į pačią oro uosto erdvę.

– Bet Antalijoje, ten, kur skraido lietuviai, net vandenį galima prasinešti.

– Manau, tai labai retas atvejis. Pietų šalyse man irgi tekdavo tai patirti, pavyzdžiui Kretos saloje, bet netyčia, nes iš viešbučio gaudavau pusryčių rinkinuką ir jis pravažiuodavo. Man didesnis klausimas kyla dėl problemos, kad jei visa tai įvyko atvykimo salėje, gal reiktų ir ją apsaugoti?

Atvykimo salė dažniausiai yra apačioje, po išvykimu, tai jei nugriaudėja sprogimas, jis gali įvykti per du aukštus. Didžiulė baimė, nes ISIS grasina, kad visa tai netrukus gali persikelti į populiariausius Europos kurortus. Laimė, tai dar nenutiko.

– Ką rekomenduotumėte keliautojams? Lietuviams Turkija yra labai mėgiama šalis, vasaros laikotarpiu ten daug skrenda. Natūralu, kad po tokių įvykių yra atsiradusi baimė.

– Tikrai taip. Turkija labai populiari kryptis. Šiandien patikrinau, ar dar yra likę skrydžių, deja, iki liepos 9 d. lėktuvai visiškai pilni. Mažiausiai po du lėktuvus per dieną, tai beveik 500 keleivių išvyksta Turkijos kryptimi. Ji buvo nr.1 kryptimi, dabar taip pat yra. Nemanau, kad kažkas gali pasikeisti. Turkija gelbėjasi mažindama kainas apgyvendinimui, kartais, planuojantis kelionę savarankiškai, galima surasti nakvynę su „viskas įskaičiuota“, už 7 eurus asmeniui. Tai buvo praėjusią savaitę.

Labai gaila, bet man viešint Turkijoje Joninių savaitgalį, teko matyti apie 70 proc. uždarytų viešbučių. Turistai neužsirezervuoja pakankamai vietų ir mažesnis nuostolis yra visai tą sezoną neatidaryti. Kaip apsisaugoti, labai sunku pasakyti. Lietuviai gundosi žemomis kainomis. Niekam negalėčiau pasakyti jokiais būdais nevykti į Turkiją, nes ten pavojinga. Tuo pačiu manęs paklaustu, kur šiuo metu yra saugu.

Po Briuselio, Paryžiaus pavyzdžių negalėčiau pasakyti, kad kažkur apskritai gali būti saugu. Keliautojams sakau, kad kelionės yra rizika, bet nemanau, kad geresnis variantas yra sėdėti kambaryje, nes kažkur kažkas vyksta.

– Ar po šių sprogdinimų sureagavo lietuviai, jau nusipirkę keliones?

– Man neteko girdėti, kad Užsienio reikalų ministerija pakeistų rekomendacijas, tačiau jos visą laiką buvo: vengti didmiesčių, masinio susibūrimo vietose būti kuo mažiau laiko. Bet oro uostas yra maža erdvė, sunku ten praleisti mažai laiko. Jau nuo 8 val. ryto žmonės mus atakavo skambučiais, jie domėjosi, klausė, tikslinosi informaciją. Žmonės rūpinosi, ar jų atostogos įvyks.

Jiems tai buvo svarbiau, nei tai, ar jie galėtų tas atostogas atšaukti. Iki pat vakaro buvo 2 skambučiai iš 400 per dieną, kuriais žmonės prašė atšaukti jų atostogas, nes jie negali įkalbinti tėvų keliauti į Turkiją, nes ten jaučiasi nesaugūs. Aš neturiu teisės jų įkalbinėti, negaliu sakyti, kad viskas saugu, nes ir pats nežinau.

– O kaip viešbučiai Turkijoje? Juk buvo išpuoliai ir Tunise, prie jūros.

– Viešbučiai yra sustiprinę savo apsaugą. Kai kurie yra papildomai įsidėję metalo detektorius prie įėjimo. Tai labiau populiaru buvo Tunise ir Egipto viešbučiuose, tačiau šį kartą pastebėjau, kad atsirado ir Turkijoje. Taip pat paplūdimiuose, prie brangesnių, geresnių viešbučių teko matyti apsaugos darbuotojų.

Kaip bebūtų gaila, viešbučių užimtumas yra labai mažas. Kartais tenka pastebėti, kad viename populiariausių Antalijos viešbučių 80 proc. gyventojų yra lietuviai, o 20 proc. – Vakarų europiečiai.

Yra ir gera naujiena – lietuviai skaito, kad visa tai vyksta ne kurortuose, o Stambule – tai yra 700 km nuo bet kurio artimiausio Turkijos kurorto. Kaip pasakau pavyzdį, kad tai yra kaip nuo Vilniaus iki Stokholmo, tuomet žmonės pagalvoja, kad jei Stokholme kažkas vyksta, ar tikrai nesaugu gyventi Lietuvoje?

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.35 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.