Ekspertas įvardijo du dalykus, dėl kurių pensijos gali mažėti

Pensijų reforma turėtų užtikrinti, kad pensijų didėjimas priklausytų nuo šalies ekonomikos bei darbo užmoksčio augimo. Tačiau Laisvosios rinkos instituto viceprezidentas Vytautas Žukauskas įsitikinęs, kad džiaugtis dar anksti: „Valdžia gali labai greitai nurėžti pensijas“.

V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
V.Žukausko teigimu, ilgalaikis būdas kaip gerinti pensininkų padėtį – daryti būsimus pensininkus mažiau priklausomus nuo „Sodros“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Žukausko teigimu, ilgalaikis būdas kaip gerinti pensininkų padėtį – daryti būsimus pensininkus mažiau priklausomus nuo „Sodros“<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gintarė Valentinaitienė

2016-06-30 10:32, atnaujinta 2017-05-20 06:57

„Dabartinė pensijų sistema yra merdintis ligonis, kuriam vis bandoma prijungti dar vieną lašinę. Tačiau akivaizdu, kad tai padėties iš esmės nepakeis“, – teigė jis.

Keičiasi tvarka

Dabartinė pensija apskaičiuojama prie bazinės penzijos pridėjus priemokas už darbo stažą bei anksčiau į „Sodrą“ sumokėtus mokesčius.

Nuo kitų metų šis skaičiavimo būdas pasikeis. Pensiją sudarys dvi dalys – bendroji ir individualioji. Bendroji pensijų dalis bus mokama iš valstybės biudžeto ir priklausys nuo darbo užmokesčio fondo Lietuvoje augimo.

Tai reiškia, kad kuo daugiau dirbančių bus Lietuvoje ir kuo didesnės bus jų pajamos, atitinkamai bus didinamos ir pensijos.

Bendrosios dalies dydis bus apskaičiuojamas kasmet, remiantis 7 metų darbo užmokesčio fondo augimo vidurkiu.

Individualioji pensijos dalis bus tiesiogiai susieta su gyventojo įmokomis „Sodrai“.

Kodėl skaičiuojama taškais?

Individualioji pensijos dalis priklausys nuo asmens sukauptų apskaitos vienetų skaičiaus ir apskaitos vieneto vertės.

Taškai bus skaičiuojami pagal asmens įmokėtas įmokas į „Sodrą“, o jų vertė – pagal kasmet keičiamą koficientą, priklausysiantį nuo Darbo užmokesčio fondo augimo.

Teoriškai pagal šį modelį pensijos turėtų tapti priklausomos nuo ekonomikos augimo ir įmokėtų įmokų, tačiau ne viskas taip paprasta.

V.Žukausko nuomone, pensijas geriausia kaupti ne formulėmis ar taškais, o eurais. Kai pensijos skaičiuojamos taškais, jas galima nurėžti sumažinant taškų vertę.

„Pavyzdžiui, ims valdžia ir pasakys, kad trūksta pinigų, tai jūsų vienas taškas yra lygus ne 1 eurui, o 50 centų. Ir pensijos iš karto mažėja perpus“, – teigė Laisvosios rinkos instituto viceprezidentas.

Jo nuomone, politikų atlyginimus tuomet irgi reikėtų skaičiuoti ne eurais, o taškais: „rėžia pensijas, tegul nusirėžia ir sau atlyginimus.“

Merdintis ligonis

Apskritai, visą pensijų reformą V.Žukauskas vertina kritiškai: „Pakeitimai yra neesminiai, labiau kosmetiniai ir nesprendžia pagrindinių problemų.“

Problemas jis įžvelgia dvi. Pirmoji problema yra ta, kad prastėjant demografinei sistemai, dabartinė valdiška pensijų sistema negali užtikrinti adekvačių pensijų dydžių.

„Jau dabar pensininkiai skundžiasi, kad pensijos yra mažos, tačiau daugėjant pensininkų ir mažėjant dirbančiųjų ateityje padėtis tik blogės“, – kalbėjo Laisvosios rinkos instituto viceprezidentas.

Kita problema, kurią jis įžvelgia – sistemos neteisingumas: „Tie, kurie į ją sumoka daugiausiai, gauna mažiausiai.“

V.Žukausko teigimu, ilgalaikis būdas kaip gerinti pensininkų padėtį – daryti būsimus pensininkus mažiau priklausomus nuo „Sodros“ ir leisti didesnę dalį savo pajamų kaupti patiems.

„Tačiau apie tai visiškai nieko nediskutuojama“, – apgailestavo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.