Nauja tvarka perkantiems alkoholį – visi turės rodyti dokumentus

Didžioji dalis Lietuvos prekybos

Higienos instituto duomenimis, dėl alkoholio vartojimo praėjusiais metais Lietuvoje mirė 732 žmonės.<br>V.Balkūno nuotr.
Higienos instituto duomenimis, dėl alkoholio vartojimo praėjusiais metais Lietuvoje mirė 732 žmonės.<br>V.Balkūno nuotr.
lrytas.lt nuotr.
lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 30, 2016, 7:37 AM, atnaujinta May 20, 2017, 7:17 AM

Tai numatantį geros valios memorandumą ketvirtadienį pasirašė bendrovių „Maxima LT“, „Palink“, „Rimi Lietuva“, „Norfos mažmena“, „Prisma LT“, „Aljansas Aibė“, Lietuvos kooperatyvų sąjungos vadovai. 

„Pagrindinis pokytis yra tas, kad nuo rugsėjo 2 dienos pirkdami alkoholį parduotuvėse turėsite pateikti asmens amžių nurodantį dokumentą. Tai turės padaryti visi pirkėjai, visi perkantys alkoholį“, – spaudos konferencijoje sakė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) atstovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė. 

„Tikrai manau, kad šita iniciatyva bus geras būdas žmonėms pagalvoti, ar tikrai jiems visą laiką reikalingas tas alaus butelis, vyno butelis ar dar kuris alkoholio produktas“, – sakė iniciatyvą palaikantis sveikatos apsaugos ministras Juras Požela. 

Pasak jo, Lietuvoje nemažėjant alkoholio vartojimui prekybininkų iniciatyva yra sveikintina. 

„Šiuo veiksmu siekiame trijų pagrindinių dalykų: pirmiausia maksimaliai sumažinti galimybę nepilnamečiams įsigyti alkoholinių gėrimų, apsaugoti ir eliminuoti mūsų kasininkų, mūsų darbuotojų žmogiškąjį faktorių, įvertinant pirkėjo amžių ir, be abejo, keisti visuomenės, mūsų pirkėjų sąmoningumą, prisiimti tą atsakomybę už save ir už kitus“, – kalbėjo LPĮA vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas. 

Prekybininkai kvies palaikyti iniciatyvą ir viešojo maitinimo įstaigas – barus, kavines, naktinius klubus. 

„Tikime, kad tas sektorius taip pat palaikys ir prisidės prie šios iniciatyvos, taps realia pokyčių dalimi“, – sakė L.Vilimas. 

„Maxima LT“ generalinis direktorius Žydrūnas Valkeris sako, kad prieš keletą metų tinklo vykdyta tokia pat iniciatyva nepasiteisino, nes „žingsnis buvo skubotas“, nebuvo tinkamai informuota visuomenė, nepavyko suburti bendraminčių. 

Ž.Valkeris neslėpė manantis, kad alkoholio pardavimas kris 10–15 procentų. 

„Bus tikrai kritimas, nereikia nieko slėpti – kiek nukris, pamatysime, kaip visuomenė priims, kaip priims kiti bendraminčiai, kaip mes visi palaikysime. Manau, jei 10–15 procentų kris, tai bus tikrai neblogai“, – sakė „Maxima LT“ vadovas. 

Ministras J.Požela sakė sveikinantis ir siekį reikalauti dokumentų iš visų rūkalų pirkėjų, tačiau L.Vilimas tikino, kad kol kas tokios idėjos nesvarstomos, nes „visuomenėje nėra tokio didelio nepasitenkinimo“ dėl nepilnamečių rūkymo, kaip dėl alkoholio vartojimo. 

Lietuvos regionuose ir mažesniuose miesteliuose, kur alkoholio vartojimo problema yra opiausia, veikiančio Lietuvos kooperatyvų sąjungos „Koops“ tinklo vadovas Raimondas Koreiva sakė nesitikintis, kad permainos bus įgyvendintos lengvai. 

„Bus visur nesusipratimų, bet nemanau, kad tai būtų didelė kliūtis, nes paprasčiausiai kito kelio nėra“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.