Staigmena: kasininkės kaskart suves alkoholio pirkėjų duomenis

Nuo rugsėjo 2 dienos visi, norintys įsigyti alkoholinių gėrimų, turės parodyti asmens dokumentą. Taip pat daugelyje prekybos centrų perkančio asmens duomenys bus suvedami į sistemą.

Duomenys turės būti suvedami kiekvieną kartą perkant alkoholį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Duomenys turės būti suvedami kiekvieną kartą perkant alkoholį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugumoje prekybos centrų perkančio asmens duomenys bus suvedami į sistemą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugumoje prekybos centrų perkančio asmens duomenys bus suvedami į sistemą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Rancaitė

Jun 30, 2016, 12:02 PM, atnaujinta May 20, 2017, 6:18 AM

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas sakė, kad visų parduotuvių veikimo principas bus gana panašus.

„Norime eliminuoti paties kasininko vertinimą, bus kasos, kur reikės įvesti gimimo datą. Jos neįvedus nebus galima parduoti alkoholio. Mažose kaimų parduotuvėse greičiausiai bus privaloma tik pateikti dokumentą“, – sakė L.Vilimas.

Pasak jo, prekybos vietos nekaups duomenų, o taip bus tikrinamas perkančiųjų amžius. Visgi manoma, kad dėl šių pokyčių eilės neturėtų padidėti.

Neigiamai reakcijai pasiruošta?

LPĮA atstovė spaudai Raminta Stanaitytė-Česnulienė sakė, kad neigiamai reakcijai ruošiamasi.

„Ruošiamės neigiamai reakcijai, todėl ir kuriame informacinę kampaniją. Prekybos centruose, kur lankosi visi, bus teikiama informacija. Duomenys nebus kaupiami, kasoje tik bus įvedama data. Visgi, kiekvienas prekybos tinklas pats rinksis kokią sistemą taikyti, kai kur nebus įvedama data“, – sakė R.Stanaitytė-Česnulienė.

Jos teigimu, duomenys turės būti suvedami kiekvieną kartą perkant alkoholį. Beje, dokumentą pateikti reikės ir atsiskaitant banko kortele, su sistema mokėjimo procesas susietas nebus.

Tikslas svarbiau už galimas rizikas

L.Vilimas sakė, kad tikslas svarbesnis už galimas rizikas.

„Skausmingiausia – kai alkoholis parduodamas nepilnamečiams. Kadangi dalyvauja daug prekybos tinklų, reikėjo visiems pagalvoti, įvertinti, bet matome, kad siekiamas tikslas svarbesnis už rizikas“, – sakė jis.

Memorandumą pasirašė beveik visi prekybos tinklai: „Maxima“, „Palink“, „Rimi Lietuva“, „Norfos mažmena“, „Prisma“, „Aljansas Aibė“, Lietuvos kooperatyvų sąjungos vadovai.

Nėra teisinio pagrindo?

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas sakė, kad rinkti duomenis nėra teisinio pagrindo.

„Kad tikrins duomenis, girdėjau, bet atleiskite, jeigu kažkur juos suves, tai tam nėra teisinio pagrindo. Matote, su mumis niekas nederino, reikia pažiūrėti“, – sakė A.Kunčinas.

Pasak jo, tokios iniciatyvos būtinai turi būti derinamos su Duomenų apsaugos inspekcija.

„Pažiūrėsime, panagrinėsime... Tačiau jeigu taip bus padaryta, tai kils daug problemų. Ką darys, jeigu asmuo – kitos šalies pilietis? Jeigu įdiegs tokias sistemas, turės derinti su mumis, tada jau galėsime konkrečiau komentuoti, ar taip gali būti pažeidžiama duomenų apsauga“, – tikino A.Kunčinas.

Jam šis memorandumas pasirodė keistas ir kaip piliečiui.

„Suprantu, jeigu tikrina, ar pilnametis, ar ne. Mano, eilinio piliečio, atžvilgiu juokinga, kai piemenė tikrins mano, brandaus žmogaus, dokumentus. Kažkoks paradoksas...“ – stebėjosi A.Kunčinas.

Papildyta LPĮA vadovo Lauryno Vilimo komentaru:

„Siekdami išvengti interpretacijų ir neteisingų išvadų, susijusių su naująja alkoholio įsigijimo tvarka ir asmens duomenimis, teigiame ir norime pabrėžti, kad prekybos tinklai asmens duomenų nekaups jokia forma.

Nuo rugsėjo 2 dienos, perkant alkoholinius gėrimus , teks parodyti asmens amžių nurodantį dokumentą (pavyzdžiui: pasą, asmens tapatybės kortelę, vairtuotojo, studento ar senjoro pažymejimą).

Kiekvienas prekybininkas individualiai nuspręs, kokį tikrinimo metodą taikyti. Bet kokiu atveju, jokie duomenys nebus kaupiami!

Ši iniciatyva turi konkrečius tikslus: apsaugoti nepilnamečius nuo įsigijimo, eleminuoti kasininkų atsakomybę, sprendžiant apie žmogaus amžių, ir bendrai skatinti visuomenės sąmoningumą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.