Finansų studijos: penki atsakymai iš studento lūpų

Finansai, apskaita, vadyba, ekonomika – tai disciplinos, įgaunančios vis didesnę vertę verslo pasaulyje. Visgi besikeičianti darbo rinka aukštojo mokslo įstaigoms diktuoja būtinybę ruošti universalius specialistus, gebančius derinti kelių sričių žinias ir įgūdžius, analizuoti ekonominio pasaulio informaciją bei naudotis svarbiausiais tarptautiniais tyrimų instrumentais.

Baigus Finansų studijų programą studentai lengvai įsidarbina ne tik finansininkais privačiose įmonėse, jie taip pat savo karjerą tęsia ir bankiniame sektoriuje, dirba su investicinio kapitalo įmonėmis, vadovauja įvairiems projektams, o ilgainiui užima ir finansų direktoriaus pareigas<br>V.Balkūno nuotr.
Baigus Finansų studijų programą studentai lengvai įsidarbina ne tik finansininkais privačiose įmonėse, jie taip pat savo karjerą tęsia ir bankiniame sektoriuje, dirba su investicinio kapitalo įmonėmis, vadovauja įvairiems projektams, o ilgainiui užima ir finansų direktoriaus pareigas<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 2, 2016, 8:30 AM, atnaujinta May 20, 2017, 2:39 AM

Šios krypties studijų pasirinkimas Lietuvoje didelis, todėl ne mažiau svarbu, ką apie savo studijas, jų pritaikomumą bei organizavimą mano studentai. Kauno technologijos universitete (KTU) Finansų bakalauro studijas baigęs ir šiuo metu magistro studijose žinias gilinantis Žilvinas Kalvanas (24) sutiko pasidalinti savo patirtimi bei įžvalgomis apie apsisprendimą rinktis Finansų studijas, jų derinimą su kitais savo talentais ir perspektyvas šios programos absolventams.

– Statistiškai, vos ketvirtadalis Lietuvos mokinių yra apsisprendę, kokios profesijos sieks ateityje, kokias studijas rinktis. Ar prisimenate, kaip jautėtės baigęs mokyklą ir kas pastūmėjo rinktis socialinių mokslų – Finansų ir rinkodaros, o vėliau ir Finansų – studijas?

– Būnant moksleiviu tikrai sudėtinga apsispręsti, kokiu keliu pasukti, tačiau visada jaučiau potraukį matematikai ir skaičiams, todėl tendencingai laikiausi šios krypties ir stiprinau savo žinias norimoje srityje. O būtent Finansų studijas pasirinkau, nes šioje studijų programoje ugdomas analitinis mąstymas, gebėjimas nuolatos reaguoti į vykstančius pokyčius ir įžvelgti ateities tendencijas.

Be to, darbo rinkoje nuolatos juntamas gerų finansininkų trūkumas. Kadangi visada buvau linkęs ir į kūrybiškumą pasinaudojau galimybe ir universitete pasirinkau gretutines Rinkodaros studijas. Nors iš pažiūros šios studijos atrodo visiškai nesuderinamos, tačiau iš tiesų jos turi labai daug sąlyčio taškų, kurie praverčia ir tolimesniuose karjeros etapuose.

– Kokius lūkesčius kėlėte bakalauro, o vėliau magistro studijoms ir ar jie pasiteisino?

– Studijuojant bakalaurą norėjau įgyti visus finansininkui ir rinkodaros specialistui reikalingus įgūdžius, dėl kurių būčiau konkurencingas darbo rinkoje ir turėčiau tvirtus pagrindus kokybiškam darbui atlikti. Mano sprendimas toliau tęsti Finansų magistro studijas tvirtai įrodo, kad bakalauro studijos KTU pateisino mano lūkesčius. Šiuo metu siekiu pagilinti žinias finansų srityje ir taip įgyti platesnes kompetencijas.

– Kokias pagrindines kompetencijas, įgytas tiek bakalauro, tiek magistro studijų metu, įvardintumėte kaip vertingiausias, siekiant karjeros? Kur tai jus atvedė, ką veikiate dabar?

– Bakalauro studijų metu įgyti gebėjimai analizuoti vykstančius procesus ir pokyčius bei priimti su tuo susijusius sprendimus, atlikti biudžeto planavimą, finansinių rinkų išmanymas, o magistro studijų pakopoje toliau gilinamos žinios įvairiuose finansų rinkų segmentuose ir verslo sektoriuje, įmonės finansų ir investicijų valdyme leidžia būti patraukliu darbdaviui ir susirasti norimą darbą. Šios kompetencijos leido man įsidarbinti perspektyvioje tarptautinėje įmonėje, kurioje šiuo metu dirbu finansų analitiku.

– Su finansais ir jų valdymu susiduriame kiekvieną dieną, tačiau ką iš tikrųjų gali dirbti žmogus, baigęs tokias studijas? Ar Finansų studijas baigęs jaunuolis gali vėliau tapti tik, pavyzdžiui, įmonės finansininku?

– Taip, finansai yra neatsiejama mūsų gyvenimo sritis, nuo kurios iš dalies priklauso ir mūsų gerovė, todėl studentas, baigęs tokią specialybę, net ir nedirbdamas pagal ją, įgyja pakankamai asmeninių finansų valdymo kompetencijų bei lengvai perpranta visus mokestinius klausimus.

Baigus Finansų studijų programą KTU studentai lengvai įsidarbina ne tik finansininkais privačiose įmonėse, jie taip pat savo karjerą tęsia ir bankiniame sektoriuje, dirba su investicinio kapitalo įmonėmis, vadovauja įvairiems projektams, o ilgainiui užima ir finansų direktoriaus pareigas (angl. Chief Financial Officer (CFO)). Taip pat verta paminėti, kad KTU Finansų studijų studentai darbą pagal specialybę neretai randa dar studijų metu.

– Ir kaip bendrai įvertintumėte visą studijų procesą – studijų organizavimą, atmosferą, bendramokslius ir dėstytojus? Ar rekomenduotumėte esamiems abiturientams ar bakalauro studijų absolventams rinktis Finansų studijas ir veiklą šioje srityje?

– Studijų metus galiu įvardinti kaip vienus įsimintiniausių savo gyvenime. Visų pirma dėl to, kad labai teigiamą įspūdį paliko dėstytojai, kurių kompetencija niekada nesuabejosi ir su kuriais visada gali bendrauti be jokių barjerų.

Taip pat visų studijų proceso metu stengiamasi išmokyti ne mintino kalimo, o supratimo ir mokėjimo priimti atitinkamus sprendimus, kurie būtų pagrįsti ir argumentuoti, tai kas bus reikalinga ir ateityje. Ir, žinoma, grupiokai, kurie į šią studijų programą susirenka žinantys, ko nori ir turintys išsikėlę didelius tikslus.

O kur dar visos studentiškos organizacijos ir įvairūs būreliai, kuriuose įvairių veiklų metu lavinami minkštieji įgūdžiai (angl. soft skills).

Todėl galiu drąsiai teigti, kad, nors tobulumui ribų nėra, tikrai rekomenduočiau šią studijų programą visiems, kurie bent kažkiek sieja savo ateitį su finansais, ekonomika ar verslu. Draugai, kurie paklausė mano patarimo, tikrai nenusivylė įstoję į KTU Finansų studijų programą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.