Lietuvoje augintų bulvių užtenka sau ir dar lieka skandinavams

Bulvių augintojai neseniai baigė palankiomis kainomis parduoti pernykščio derliaus likučius. Tačiau birželio sausra pristabdė ankstyvųjų bulvių augimą.

Anot Kėdainių rajono ūkininko S.Dambrausko, ankstyvųjų bulvių kainos sparčiai krinta, nes augintojai ir pardavėjai skatina pirkėjus įsigyti jų kuo daugiau.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Anot Kėdainių rajono ūkininko S.Dambrausko, ankstyvųjų bulvių kainos sparčiai krinta, nes augintojai ir pardavėjai skatina pirkėjus įsigyti jų kuo daugiau.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Jul 2, 2016, 9:10 AM, atnaujinta May 20, 2017, 2:39 AM

Nors ir neišvaizdžios, mažos, užtat lietuviškos. Ir kainos krinta kone kas dieną: dar praėjusią savaitę turgavietėse už kilogramą šviežių bulvių buvo prašoma net 90 centų, o dabar – apie 0,3–0,4 euro. Tiesa, tai akcijos kaina.

Mat ir prekybininkams, ir ūkininkams parūpo kuo skubiau parduoti tai, kas atgabenta iki pirkėjų.

Ankstyvas bulviakasis

Kėdainių rajone ūkininkaujantys Rimantas Žebarauskas ir Saulius Dambrauskas ankstyvųjų veislių bulves augina po danga.

Šiais metais ūkininkai jas pradėjo kasti maždaug pora savaičių anksčiau nei pernai.

Pirmosios bulvės iš šių ūkių buvo superkamos po 0,75–0,8 euro už kilogramą.

„Supirkimo kaina jau nusirito iki 0,3 euro. Parduotuvėse ji taip pat traukiasi, nes taip skatiname žmones šviežias bulves pirkti gausiau“, – sakė S.Dambrauskas.

Bulves graibsto suomiai

„Ko gero, nėra kito tokio žemės ūkio produkto, kurio kaina taip smarkiai keistųsi. Mat bulvių savikainai didelę įtaką daro gamtos sąlygos“, – sakė Panevėžio rajono ūkininkas Gintautas Dominas.

Ir jis pats, ir į kooperatyvą „Bulvių namai“ susibūrę ūkininkai apskritai baigė parduoti pernykščio derliaus bulves. Jų kainos buvo gana palankios augintojams, nes pasiūla buvo menka.

Bulvių pritrūko ir aplinkinės valstybės. Iš Lietuvos kone iki birželio jos buvo gabenamos į Suomiją, Vokietiją, Latviją, Estiją – ten, kur kaina buvo gana palanki.

Pavyzdžiui, pernykščio derliaus likučius užsienio pirkėjams mūsų ūkininkai pardavė po 17–18 euro centų už kilogramą.

„Užsienio užsakovai gegužę už bulves mokėjo 20–30 proc. brangiau nei mūsiškiai. Tik nedžiugina ankstyvųjų bulvių derlius.

Suomiai sunerimę, kad drėgmė supūdys jų bulves. Ten gausiai lyja, o Lietuvoje – atvirkščiai. Laistome, bet derlius vis tiek menkokas“, – kalbėjo G.Dominas.

Sumažino žemės plotus

Anot G.Domino, ūkininkai greitai išmoko Rusijos embargo pamokas. Po 2014 metų rugpjūčio, kai Maskva nutraukė importą, bulves mūsų šalies ūkininkai buvo priversti parduoti pusvelčiui.

Todėl 2015-aisiais bulvėmis užsodinti žemės plotai smarkiai susitraukė. Ir šįmet žemdirbiai pasodino tik tiek, kiek tikrai įstengs parduoti.

„Visi juk žino, kad kone viską, ką užauginsime, teks parduoti Lietuvoje. Pasiūla nebus didelė, tad tikimės neprastos bulvių kainos, kad ir toliau bus verta jas auginti“, – kalbėjo G.Dominas.

Jo teigimu, tikimasi, kad ankstyvosios (iki rugpjūčio kasamos) bulvės bus parduodamas už panašią kainą kaip pernykštės, – maždaug po 18–20 euro centų.

„Žinoma, norėtųsi didesnių kainų. Tačiau bulvės pas mus kainuoja maždaug tiek pat kaip Latvijoje ar Lenkijoje – mūsų rinkos yra lyg susisiekiantys indai“, – sakė ūkininkas.

Augina užsieniečiams

Šakių rajono ūkininkas Martynas Laukaitis – bene vienintelis Lietuvoje bulvių augintojas, kurio ūkiui suteiktas tarptautinis „Global G.A.P.“ sertifikatas, liudijantis apie geras ūkininkavimo tradicijas ir maisto saugą.

Tai mūsų šalyje galiojančio sertifikato „Nacionalinės kokybės produkcija“ atitikmuo. „Mano bulvės nėra ankstyvos – negaliu konkuruoti su Kėdainių krašto arba Panevėžio ūkininkais.

Tačiau nesiskundžiu. Pusę bulvių išvežame į Ispaniją, Italiją, Vokietiją. Nors pernykščio derliaus kainos ir nebuvo stebuklingos, bulvės neužsigulėjo – gegužę sandėliai jau buvo tušti“, – sakė M.Laukaitis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.