Povandeninės srovės: kas sieja H. Clinton donorą su Kremliumi?

Viena mėgiamiausių Hillary Clinton atakų prieš Donaldą Trumpa – jo pernelyg šilti santykiai su Kremliumi. Tačiau panašu, kad bent vienas iš jos kampanijos darbuotojų pamiršo prieš teisdamas kitus, pažiūrėti į save.

Per pirmus tris šių metų mėnesius į H.Clintom rinkiminės kompanijos biudžetą E.Manatosas pritraukė 39,8 tūkst. dolerių lėšų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Per pirmus tris šių metų mėnesius į H.Clintom rinkiminės kompanijos biudžetą E.Manatosas pritraukė 39,8 tūkst. dolerių lėšų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2016, 8:19 AM, atnaujinta May 19, 2017, 6:19 PM

Emanuelis Manatosas, kuris H.Clinton rinkiminei kampanijai padėjo surinkti 40 tūkst dolerių, neseniai tapo Rusijos valstybinio banko lobistu. Ir ne šiaip sau banko, o tokio, kurio valdybą sudaro Vladimiro Putino parneriai. Pačiam bankui nuo 2014 m. Krymo aneksijos JAV taiko sankcijas, praneša „The Daily Beast“.

Per pirmus tris šių metų mėnesius į H.Clintom rinkiminės kompanijos biudžetą E.Manatosas pritraukė 39,8 tūkst. dolerių lėšų. Kandidatei jis padėjo ir praėjusiais metais bei per 2008 m. prezidento rinkimus.

Padės nusikratyti sankcijų

Prieš kelis mėnesius jo valdoma lobistų firma „Manatos & Manatos“ pasirašė kontraktą su Rusijos banku, kad padės jam aiškintis dėl JAV sankcijų, kurios, kaip ir kitiems Rusijos verslams, buvo pritaikytos 2014 m.

Kontrakte pažymima, kad Rusijos bankas „VTB Group“ E.Manatoso firmai kas mėnesį mokės 17,5 tūkst. dolerių ir dar padengs visas išlaidas. Įmonė nekomentavo savo santykių su Rusijos banku ir neatskleidė, ar be derybų dėl sankcijų nuėmimo jie dar kažkuo pagelbės.

Žinios apie šį kontraktą pasirodė tuo metu, kai H.Clinton politinė kampanija ėmė itin aktyviai kaltinti D.Trumpą dėl jo finansinių ryšių su Rusija. Praėjusią savaitę H.Clinton atstovai žiniasklaidai išsiuntinėjo pranešimus apie D.Trumpo ir jo patarėjų veslus, susijusius su Rusija.

„D.Trumpo savitas tonas kalbant apie Kremlių negali būti atskirtas nuo stiprių finansinių saitų, kuriuos jis ir jo aplinka turi Rusijoje“, – teigiama išplatintame pranešime.

Bankas – Kremliaus rankose

„VTB Group“ bendradarbiauja su Kremliumi, Rusijos vyriausybei priklauso didžioji dalis šio banko akcijų, o jo vadovas Andrejus Kostinas reguliariai susitinka su V.Putinu.

„Šitas bankas yra Rusijos vyriausybės rankose. Ji paskiria banko valdybą ir per ją kontroliuoja banko veiklą“, – teigė ekonomikos profesorius Craigas Pirrongas.

Banko vadovas A.Kostinas pats užsiminė apie glaudžius savo ryšius su V.Putinu. „Žinote, Rusijoje, jeigu esi didžiulio banko vadovas, kartas nuo karto susitinki su prezidentu. Jis mane labai gerai pažįsta, o aš – jį. Bet mes kalbame tik apie mano veiklą, platesnių temų neaptarinėjame“, – sakė jis primindamas, kad V.Putiną pažįsta beveik du dešimtmečius.

„VTB Group“ pelnas krito po to, kai amerikiečiams buvo uždrausta šiam bankui teikti pinigus. Prie sankcijų prisidėjo ir smunkanti Rusijos ekonomika, taigi ne itin pelningi bankui prognozuojami ir 2016 m.

Būten dėl to bankas ir siekia, kad jam taikomos JAV sankijos būtų kuo greičiau atšauktos. Todėl nenuostabu, kad lobizmui pasirinktas E.Manatosas – jis yra arti Wašingtono, o visa jo šeima turi galudžius ryšius su demokratų partija ir Clintonais.

Ir E.Manatosas nėra vienintelis aukšto rango lobistas, susijęs su H.Clinton kompanija ir klausimų keliančiais užsieniečiais.

Praėjusiais metais du H.Clinton donorai, jos kampanijai skyrę tūkstančius dolerių, tapo Egipto vyriausybės lobistais.

H.Clinton patarėjas 2011-2013 m., kai ji buvo šalies sekretorė, baigęs savo darbą taip pat padėjo šalims, nuolat kritikuojamoms dėl prastos žmogaus teisių padėties – Sudanui, Kenijai, Azerbaidžianui.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.