Lietuviškieji produktai: eksporto galimybės vis platesnės

Rusijai paskelbus apie embargą, daugelis baiminosi, kad smunkantis eksporto rodikliai turės neigiamą poveikį šalies ekonomikai. Tačiau Žemės ūkio ministerijai pradėjus intensyviai ieškoti naujų rinkų – eksporto krypčių diversifikavimas tapo puikia alternatyva.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2016, 7:59 AM, atnaujinta May 19, 2017, 4:05 PM

Praėjusiais metais buvo gauti leidimai eksportuoti mėsos produktus į Jungtines Amerikos Valstijas, taip pat buvo išduoti leidimai eksportuoti pieno produktus į Kiniją. Tai dvi milžiniškos ir turtingos rinkos, kurios Lietuvos verslui atveria naujas galimybes. „Derybos dėl eksporto su JAV, Kinija, Japonija vyko labai ilgai, tačiau buvo sėkmingos. Tai natūralus procesas kai kalbama apie bendradarbiavimą su didžiomis valstybėmis, kurios tikisi ne tik kokybiškų produktų, bet ir pageidauja, kad šalis turėtų nemažus produktų kiekius, kurie bus eksportuojami“, – teigia žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europos Sąjunga – tai bene du didžiausi ekonominiai subjektai, sukuriantys beveik pusę pasaulinio bendrojo vidaus produkto. Tad Lietuvos pasiekti susitarimai dėl eksporto su JAV yra ypač vertingi šalies ekonomikai. Šiemet sausio–kovo mėn. žemės ūkio ir maisto produktų eksportas iš Lietuvos siekė 1027,1 mln. eurų, importas – 795,7 mln. eurų. Praėjusiais metais, lyginant su 2014-aisiais, eksportas į JAV padidėjo 50 procentų, vien sūrių ir varškės eksportuota 2,4 karto daugiau nei 2014-aisiais.

„Nors JAV rinka gali pasirodyti tolima, vis dėlto nereikėtų pamiršti jos potencialo. Šiandien reikia daug įdirbio ir pastangų, kad vartotojai iš JAV priprastų prie lietuviškų produktų, kita vertus šios investicijos verslui bus pelningos“, – kalba žemės ūkio ministrė. Be to prisiminkime, kad prieš daugiau kaip dešimtmetį JAV buvo pagrindinė lietuviškų sūrių importuotoja.

Dar viena šalis, kuri Lietuvai atvėrė savo rinka – tai Kinija. Kinija – viena iš prioritetinių Lietuvos maisto pramonės eksporto rinkų, kurią Lietuva vertina kaip ilgalaikę partnerę, ypač pieno ir mėsos produktų srityje. Šiuo metu beliko atlikti paskutines procedūras – įtraukti įmones eksportuojančias maisto produktus į Kinijos tarnybų sąrašus.

Lietuva siekia Kinijos vartotojams pristatyti aukštos kokybės pieno produkciją ir dėl to yra daug dirbama.

Vienas iš tokių produktų – šokoladiniai varškės sūreliai – puikiai Lietuvoje žinomas desertas, tačiau vis dar labai tolimas Kinijos vartotojui. Nors kinai mielai juos ragauja parodų metu, tačiau šokolado ir varškės junginys jiems vis dar kelia nuostabą. Vis dėlto pieno perdirbėjai neslepia, kad būtent šis gaminys gali tapti jų kelialapiu ant kinų stalo, taip pat tikimasi, kad vartotojų dėmesio sulauks ir sūriai. Lietuva yra suinteresuota jautienos, paukštienos, grūdų ir kt. produktų eksportu į Kiniją, dėl kurių jau yra inicijuotos leidimų gavimo procedūros su Kinijos atsakingomis institucijomis.

Be Kinijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų praėjusiais metais buvo gauti leidimai eksportuoti įvairius lietuviškus žemės ūkio ir maisto produktus į 13 naujai atvertų rinkų: Brazilija, Argentina, ir kt. Šiuo metu sertifikatų gavimo procesai yra užbaigti su Honkongu dėl pieno, paukštienos, jautienos, su Libanu, Serbija, Bosnija ir Hercogovina dėl mėsos produktų, su Argentina dėl pieno produktų, su JAV dėl jautienos, kiaulienos, ožkienos, avienos, su Brazilija dėl žuvų produktų ir sūrio „Džiugas“, su Tunisu dėl jautienos ir galvijų, su Maroku dėl jautienos, su Ukraina dėl pieno ir mėsos produktų, su Egiptu dėl jautienos, su Čile dėl pieno produktų, su Kosovu, Juodkalnija dėl jautienos ir jos gaminių.

Po ilgų derybų tikimasi, kad jau greitai pasibaigs derybos su Japonija dėl jautienos eksporto. Šiandien Japonija yra viena didžiausių žemės ir maisto ūkio produktų importuotojų pasaulyje. Ir ši šalis yra pasirengusi bendradarbiauti su Lietuva, kuri tikrai turi ką pasiūlyti išrankiems ir pasiturintiems Japonijos vartotojams, diktuojantiems vartojimo tendencijas Azijoje.

Šiuo metu žemės ūkio ir maisto produktai eksportuojami į daugiau nei 140 pasaulio valstybių. Daugiausia išvežama javų, pieno ir jo produktų, žuvų ir vėžiagyvių, mėsos ir jos subproduktų. Naujų eksporto rinkų paieška – tai vienas aktualiausių klausimų, kuriam Žemės ūkio ministerija skiria itin daug dėmesio. Patikimų prekybos partnerių paieška ir bendradarbiavimas užtikrins lietuviškiems produktams didesnes ekporto galimybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.