Po gamtos šėlsmo darbo per akis, o uždarbis – menksta

Vasaros vėtrų sezonas baimę kelia ne tik pastatų savininkams ar draudikams – praūžusios audros numušė ir medienos kainas, nes kai kuriuose regionuose malkų šiuo metu – neaprėpiama galybė.

Pirmosios smarkesnės šios vasaros audros daugiausia žalos padarė kai kurių Dzūkijos regionų miškuose.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Pirmosios smarkesnės šios vasaros audros daugiausia žalos padarė kai kurių Dzūkijos regionų miškuose.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Jul 7, 2016, 7:15 AM, atnaujinta May 19, 2017, 4:24 PM

Dzūkijos miškuose birželį praūžusi audra jau vadinama stichine nelaime.

Dėl škvalo pabrango ne tik miško ruošos įmonių paslaugos – staiga padidėjusi medienos pasiūla numušė ir jos supirkimo kainas.

Išversti ar išlaužyti medynai sudaro daugiau kaip ketvirtadalį nuo audros labiausiai nukentėjusių urėdijų metinės kirtimo normos.

Visa bėda, kad vėjo išvartytus arba išlaužytus medžius būtina kuo skubiau išgabenti iš miškų, taip pat išvalyti ir griuvenų pilnus miško keliukus.

Todėl reikia gausių medkirčių paslaugų, o paklausa jau padidino jų kainą.

Vertingos medienos nedaug

Šiuo metu medienos ruošimo įmonės, su kuriomis sutartis yra sudariusi Varėnos miškų urėdija, metė suplanuotus darbus ir puolė darbuotis vėtros nuniokotose teritorijose.

Anot Varėnos miškų urėdo Tomo Bazevičiaus, vėtros nuniokotose vietovėse brangios rąstinės medienos nedaug. Gausybę medynų vėjas taip suskaldė, kad išlaužytus medžius supjausčius į rąstus dauguma jų tebūna tinkami malkoms.

„Laimė, kad valstybiniame miške vėtra išvertė palyginti nedaug – apie 6000 kubinių metrų medžių. Vis dėlto privačius miškus mūsų krašte vėjas smarkiai nuniokojo“, – sakė T.Bazevičius.

Ne visiems kliuvo vienodai

Vėtra bene daugiausia žalos pridarė 3000 hektarų miško valdančiai bendrovei „Dzūkijos miškas“ – išlaužė tiek medžių, kad susidarys apie 10–20 tūkst. kietmetrių medienos.

Anot įmonės direktoriaus miškininkystei Raimundo Lavrenovo, mediena tų medžių, kuriuos vėjas išvertė iš šaknų, vertės neprarado. Bet daugybę medžių vėjas tiesiog perlaužė lyg degtukus, tad juos teks pjaustyti į trinkas ir parduoti malkoms. O iš pastarųjų pajamos – itin menkos.

„Maždaug pusė medienos dar yra tinkama parduoti. Jos ruošinius perka Dzūkijoje esančios lentpjūvės.

Tačiau stichija daugiausia išlaužė 50–60 metų medynų, kurie turėjo augti dar pusšimtį metų. Tose vietose kirtimų nebuvo planuota“, – apgailestavo R.Lavrenovas.

Jo teigimu, bendrovei dabar tenka ypač sparčiai suktis ir tvarkyti išlaužas, nes saulė ir kaitra greitai sugadina medieną.

Dar maždaug mėnuo, ir ji pasidaro nebetinkama niekam kitam, tik malkoms.

„Rąstinės medienos kaina kol kas pasmuko vos keliais procentais. Bet baugu, kad ji daug smarkiau kris po mėnesio, kai lentpjūvės jau bus užverstos rąstais. Visi dabar apie tai ir tekalba“, – užsiminė R.Lavrenovas.

Iki šiol kubinis metras brandžios medienos kainavo apie 30 eurų. Bet iš vėjo aplaužytų medžių ilgų rąstų neįmanoma atrėžti. Tenka pjauti trumpesniais, o tokių vertė susitraukia iki 10–15 eurų.

Darbo – iki rugpjūčio

Anot Druskininkų urėdijos Medienos ruošos, prekybos ir techninio padalinio viršininko Algirdo Marcevičiaus, gamtos stichija ant žemės suguldė maždaug 25 tūkst. kietmetrių medienos.

„Ką tik pradėjome tvarkyti vėjo nuniokotus plotus. Apskaičiavome, kad išversta apie 25 tūkst. kietmetrių. Ko gero, iki rugsėjo suspėsime juos išvalyti“, – sakė A.Marcevičius.

Kadangi daug medžių tiesiog išlaužyta, juos ir šioje urėdijoje tenka krauti į atskiras rietuves ir išgabenti malkoms ruošti.

„Popierrąsčius, kaip ir kitus pjautinius rąstus, nesunkiai parduosime. Pirkėjai pažadėjo viską kuo skubiau nupirkti.

Planuojama ir papildomų aukcionų. Kadangi medienos pasiūla tapo didesnė nei paklausa, gali būti, kad jos kaina ims smukti“, – svarstė A.Marcevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.